«Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» 2023 το Σάββατο 18 Νοεμβρίου

Από τις 11:00-20:00 στον Πύργο Πετρέζα στα Σπάτα

Τα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» (ΜΚΚ) είναι μια εκδήλωση γευστικής δοκιμής οίνων κορυφαίας ποιότητας, αποκλειστικά ερυθρών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Διοργανώνεται από το 2014 από τη Vinetum, που μεταξύ άλλων οργανώνει και την έκθεση Οινόραμα.

 

Στα «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» προσκαλούνται κατ’ επιλογή των διοργανωτών ελληνικά οινοποιεία, γνωστά για τη σταθερή στο χρόνο ποιότητα των ερυθρών τους κρασιών, για να παρουσιάσουν το καλύτερο κόκκινο κρασί τους, τρέχουσας εσοδείας, που είναι διαθέσιμο στην αγορά.

Καλούνται επίσης να παρουσιάσουν το ίδιο κρασί από παλαιότερες εσοδείες, ως απόδειξη δυνατότητας βελτιούμενης παλαίωσής του, που είναι άλλωστε ένα από τα βασικά κριτήρια ποιότητας των κορυφαίων ερυθρών κρασιών. Με αυτόν τον τρόπο κάθε οινόφιλος μπορεί να αντιληφθεί τις δυνατότητες παλαίωσης των καλύτερων και πιο γνωστών κόκκινων ελληνικών κρασιών και να αρχίσει να τα συλλέγει προς κατανάλωση στο μέλλον.

Οι Έλληνες οινοποιοί που συμμετέχουν, εκμεταλλεύονται την ευκαιρία αυτή για να παρουσιάσουν στο κοινό φιάλες και άλλων παλαιωμένων, ακόμα και πειραματικών οίνων τους, απευθείας από τα κελάρια τους. Αλλά και κρασιά που δεν έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά, κάνοντας εδώ την παρθενική εμφάνιση τους.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στη φετινή εκδήλωση, στην Αίθουσα Βακχικών Υπερβάσεων ο οινοχόος και ιδιοκτήτης του οινικού εστιατορίου Paleo, Γιάννης Καηµενάκης, θα µοιραστεί με τους επισκέπτες κρασιά και αναµνήσεις από τις επισκέψεις του στην Τοσκάνη (14:00), ενώ στον ίδιο χώρο θα γίνει και ειδική γευστική δοκιµή 11 συλλεκτικών οίνων του διεθνή αµπελώνα (16:00-19:00, µε προεγγραφή).

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά», θα λειτουργεί και µπιστρό µε γαλλική κουζίνα υπό την επίβλεψη του σεφ Μιλτιάδη Κιούκα, αφιερωµένο στα κρασιά Beaujolais Nouveaux. Το εστιατόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί και µετά το πέρας της έκθεσης, φιλοξενώντας γιορτή Μποζολέ Νουβό (Fête du Beaujolais Nouveau) µε ζωντανή µουσική από τους Manouchedrome.

Με αφορμή την έκθεση «Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά» ο χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης Fnl-guide, θα διοργανώσει ένα μεγαλοπρεπές δείπνο στο Ξενοδοχείο King George τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΥ

Λόγω της σπανιότητας και του υψηλού κόστους των περισσότερων φιαλών της εκδήλωσης, τα μισά περίπου κρασιά που παρουσιάζονται απαιτούν χρηματική συμμετοχή για τη δοκιμή τους, η οποία γίνεται με κουπόνια.

Έτσι, το αντίτιμο εισόδου στην εκδήλωση είναι 50 ευρώ και περιλαμβάνει το εισιτήριο (20 ευρώ) και 10 κουπόνια των 3 ευρώ έκαστο. Εισιτήρια και κουπόνια πωλούνται αποκλειστικά στην υποδοχή της έκθεσης.

Ο επισκέπτης, αφού αγοράσει εισιτήριο και κουπόνια, παίρνει ένα διαγραμμισμένο κρυστάλλινο ποτήρι Riedel, με το οποίο θα κάνει τις γευσιγνωσίες του. Η χρήση του ποτηριού απαιτεί εγγύηση 10 ευρώ τα οποία επιστρέφονται με την επιστροφή του (οι επισκέπτες παρακαλούνται να προβλέπουν 10 ευρώ σε µετρητά ―η χρήση κάρτας δεν προβλέπεται για αυτήν την περίπτωση, εφόσον τα χρήματα επιστρέφονται).

Τα κουπόνια εξαργυρώνονται στα σταντ των οινοποιών και των εισαγωγέων, προκειμένου ο επισκέπτης να δοκιμάζει σε τιμή περίπου κόστους τα κρασιά που επιλέγει (δόση 50ml). Όταν του τελειώσουν τα κουπόνια μπορεί να αγοράσει περισσότερα από τη γραμματεία της εκδήλωσης.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως κρασί με τιμή που στην κάβα πλησιάζει τα 200€ δοκιμάζεται ακόμα και με τέσσερα κουπόνια (12€) ενώ κρασιά των 100€ ακόμα και με 2 κουπόνια.

Τα ελληνικά κρασιά των τρεχουσών στην αγορά εσοδειών κατά κανόνα δεν χρεώνονται με κουπόνι (η δοκιμή τους είναι δωρεάν) και το ίδιο συμβαίνει και με αρκετά από τα παλαιωμένα, σπάνια ή εκτός αγοράς ελληνικά κρασιά (αλλά όχι όλα).

 

You might also like