Το Ευρωκοινοβούλιο υπέρ των νέων κανόνων για τη συσκευασία

H τελική μορφή του νόμου αναμένεται να ανακοινωθεί μόλις ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις του Κοινοβουλίου με τις εθνικές κυβερνήσεις

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με τους νέους κανόνες σε επίπεδο Ε.Ε. για τις συσκευασίες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των συνεχώς αυξανόμενων απορριμμάτων, αλλά και να ενισχυθεί περαιτέρω η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση.

 

20% μείωση των πλαστικών συσκευασιών έως το 2040

Οι ευρωβουλευτές -με 426 ψήφους υπέρ, 125 κατά και 74 αποχές- ενέκριναν την έκθεση, η οποία αποτελεί την εντολή του Κοινοβουλίου για διαπραγματεύσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις της Ε.Ε., σχετικά με την τελική μορφή του νόμου.

Εκτός από τους συνολικούς στόχους μείωσης των συσκευασιών που προτείνονται στον κανονισμό (5% έως το 2030, 10% έως το 2035 και 15% έως το 2040), οι ευρωβουλευτές θέλουν να θέσουν συγκεκριμένους στόχους για τη μείωση των πλαστικών συσκευασιών (10% έως το 2030, 15% έως το 2035 και 20% έως το 2040).

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές θέλουν να απαγορεύσουν την πώληση πολύ ελαφρών πλαστικών σακουλών μεταφοράς (κάτω από 15 µm), εκτός εάν απαιτείται για λόγους υγιεινής ή παρέχονται ως κύρια συσκευασία για χύμα τρόφιμα για να αποτραπεί η σπατάλη τροφίμων. Προτείνουν, επίσης, να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η χρήση ορισμένων μορφών συσκευασίας μιας χρήσης, όπως οι μικροσκοπικές συσκευασίες ξενοδοχείων για προϊόντα περιποίησης και το συρρικνωμένο περιτύλιγμα για βαλίτσες στα αεροδρόμια.

Όχι στα «παντοτινά χημικά» στις συσκευασίες τροφίμων

Για την πρόληψη δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία, οι ευρωβουλευτές ζητούν την απαγόρευση της χρήσης των λεγόμενων «παντοτινών χημικών ουσιών» (forever chemicals) σε συσκευασίες που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα.

Λόγος γίνεται για τις υπερφθοριωμένες και πολυφθοριωμένες αλκυλικές ουσίες (PFAS) και της Δισφαινόλης Α. Οι ουσίες PFAS είναι μια ομάδα εξαιρετικά ανθεκτικών χημικών, που χρησιμοποιούνται σε πολλά καταναλωτικά αγαθά, για την κατασκευή φθοριοπολυμερών επικαλύψεων, που αντέχουν στη θερμότητα, το λάδι, τους λεκέδες, το λίπος και το νερό.

«Τα πρόσφατα γεγονότα στην Ευρώπη, και ιδιαίτερα στο Βέλγιο, σχετικά με τη ρύπανση των υδάτων από χημικά PFAS, δείχνουν την επείγουσα ανάγκη για δράση. Ψηφίζοντας για την απαγόρευση των “παντοτινών” ρυπαντών στις συσκευασίες τροφίμων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδειξε ότι επιδιώκει να προστατεύσει την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών», δήλωσε σχετικά η Βελγίδα ευρωβουλευτής, Frédérique Ries.

Ανακυκλώσιμες όλες οι συσκευασίες

Οι ευρωβουλευτές στοχεύουν να ορίσουν τις απαιτήσεις για επαναχρησιμοποίηση ή επαναπλήρωση των συσκευασιών. Οι τελικοί διανομείς ποτών και τροφίμων σε πακέτο στον τομέα των υπηρεσιών εστίασης, όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες, θα πρέπει να δίνουν στους καταναλωτές τη δυνατότητα να φέρουν το δικό τους δοχείο.

Την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με τους νέους κανόνες σε επίπεδο Ε.Ε. για τις συσκευασίες

Οι νέοι κανόνες απαιτούν όλες οι συσκευασίες να είναι ανακυκλώσιμες, πληρώντας αυστηρά κριτήρια που θα καθοριστούν μέσω του παράγωγου δικαίου. Προβλέπονται ορισμένες προσωρινές εξαιρέσεις, για παράδειγμα για συσκευασίες τροφίμων από ξύλο και κερί.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν οι χώρες της Ε.Ε. να διασφαλίσουν ότι το 90% των υλικών που περιέχονται στις συσκευασίες (πλαστικό, ξύλο, μέταλλα, αλουμίνιο, γυαλί, χαρτί και χαρτόνι) θα συλλέγεται χωριστά έως το 2029.

Ο ρόλος της συσκευασίας

Αξίζει να αναφερθεί, πως το 2018 η βιομηχανία της συσκευασίας εμφάνισε κύκλο εργασιών 355 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ε.Ε.

Εύλογα, είναι μια διαρκώς αυξανόμενη πηγή απορριμμάτων, καθώς το σύνολο «παραγωγής» της Ε.Ε., έχει αυξηθεί από 66 εκατομμύρια τόνους το 2009, σε 84 εκατομμύρια τόνους το 2021. Μάλιστα, κάθε Ευρωπαίος παρήγαγε 188,7 κιλά απορριμμάτων συσκευασίας το 2021, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί στα 209 κιλά το 2030, αν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα.

You might also like