Κ. Λαλίκος: «Ο κόσμος αγαπάει το ελληνικό κρασί και το δείχνει»

Ο Καβαλιώτης παραγωγός μιλάει για το ελληνικό κρασί και τις προοπτικές του

Ο Κωνσταντίνος Λαλίκος είναι οινοποιός πρώτης γενιάς από την Καβάλα. Έχει σπουδάσει ηλεκτρολόγος – μηχανολόγος και ασχολείται με την οινοποιία και την εμφιάλωση κρασιού για πάνω από 30 χρόνια. Οι Ορεινοί Αμπελώνες Λαλίκος βρίσκονται στην παλιά Καβάλα και η ιστορία τους ξεκινά από το 1989, ενώ οι πρώτες εμφιαλώσεις έγιναν μόλις το 1992.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Οι αμπελώνες Λαλίκου σε υψόμετρο 68 μέτρων είναι νοτιοανατολικά φυτεμένοι, βλέποντας το νησί της Θάσου. Το χαρακτηριστικό terroir της περιοχής που καλλιεργούνται και οι ιδιαίτερες ποικιλίες που φυτεύονται δίνουν στα αμπέλια πλούσια αρώματα.

Ο Κωνσταντίνος Λαλίκος, στο πλαίσιο της έκθεσης Οινόραμα2023, στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου έλαβε μέρος, μίλησε στο Dairy News για το ελληνικό κρασί, την εμφιάλωση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, το τελευταίο διάστημα, ο κλάδος της ελληνικής οινοποιίας.

Απογειώθηκε η αγορά

Η αγορά του ελληνικού κρασιού τα τελευταία χρόνια «έχει απογειωθεί» μάς πληροφορεί ο παραγωγός, «κι αυτό έχει να κάνει με τους νέους, τη νέα γενιά που ασχολείται με την ελληνική οινοποιία και έτσι το ελληνικό κρασί έχει βελτιωθεί». Ο Κωνσταντίνος Λαλίκος διαπιστώνει πως οι νέοι πλέον ασχολούνται με το ελληνικό κρασί προσεγμένα, είναι άνθρωποι με τεχνογνωσία και με σπουδές σχετικές πάνω στο αντικείμενο, γεγονός που έχει αλλάξει και τη φυσιολογία του κρασιού στην Ελλάδα.

«Εμείς παράγουμε περίπου 250.000 φιάλες τον χρόνο και από αυτές το 20% πηγαίνει στο εξωτερικό, στην Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο κυρίως. Αυτό που έχει σημασία είναι η σχέση ποιότητας –  τιμής κι αυτό συνδυάζουμε εμείς. Γι’ αυτό κι ενδιαφέρονται για εμάς και στο εξωτερικό, πέρα από την Ελλάδα. Υπάρχει αυτή η ισορροπία που είναι έντονα ελκυστική για τους ξένους αγοραστές» μάς εξηγεί.

Στην Ελλάδα, τα κρασιά Λαλίκος διανέμονται κατά κύριο λόγο σε εστιατόρια και ορισμένα ξενοδοχεία, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά σε κάβες και μέσω και κάποιων σουπερμάρκετ.

Λίγο μάρκετινγκ ακόμα…

Είναι γνωστό ότι πολλοί στην ελληνική αγορά κρασιού  υποστηρίζουν ότι τα ελληνικά προϊόντα και κατ’ επέκταση η ελληνική οινοποιία στο σύνολό της έχουν ανάγκη από περισσότερο marketing για να επιτύχουν. Ο  Κωνσταντίνος Λαλίκος είναι κι αυτός ένας από αυτούς.  «Ήθελε περισσότερο marketing το ελληνικό κρασί και ακόμη, ίσως, να θέλει μέχρι έναν βαθμό, διότι έχει βελτιωθεί. Δεν θέλει, δηλαδή, το κρασί την προσπάθεια που ήθελε παλιά. Ο κόσμος αγαπάει το ελληνικό κρασί και το δείχνει» σχολιάζει.


«Είναι δύσκολος ο τουρισμός στην Καβάλα. Το οινοποιείο μας, εξάλλου, δεν βρίσκεται εντός της πόλης και είναι λίγο δύσκολα προσβάσιμο. Παρόλα αυτά, είμαστε στο δίκτυο των Επισκέψιμων 0ινοποιείων και έχουμε επισκεψιμότητα, κατά κύριο λόγο από τη νεολαία»


Στη συζήτησή μας με τον Καβαλιώτη παραγωγό είχαμε την ευκαιρία να του θέσουμε ορισμένα από τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο του το τελευταίο διάστημα κι ένα από αυτά είναι η έλλειψη γυάλινων μπουκαλιών. Η έλλειψη φιαλών και φελλών υπήρξε, τουλάχιστον για το 2022, ένα γεγονός που επιβράδυνε και καθυστέρησε την παραγωγή κρασιού και προκάλεσε ανησυχία στην αγορά.

«Χαμός!» μάς λέει με ένταση ο Κωνσταντίνος Λαλίκος και συμπληρώνει: «Είχαμε θέμα με την εμφιάλωση και γι’ αυτό και ορισμένες φιάλες άλλαξαν, αλλά παρόλα αυτά αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προέκυψε. Μέσω φίλων και γνωστών αρχικά, ενώ, φυσικά, παραγγέλναμε και από το εξωτερικό. Το παλέψαμε, όπως καταλαβαίνετε…».

Έρχεται το QR code

Η ψηφιακή ετικέτα είναι, επίσης, ένα ζήτημα που απασχολεί τη βιομηχανία της εμφιάλωσης. Είναι, σύμφωνα με τους εμπνευστές της,  ένας μοντέρνος τρόπος για να βρίσκονται όλα τα στοιχεία του κρασιού ‘πάνω του’, όχι μόνο τα αλλεργιογόνα. Μέχρι σήμερα, η βιομηχανία του οίνου δεν είχε υποχρεωθεί να αναφέρει αναλυτικά τα συστατικά του κρασιού στην φιάλη, κάτι που πρόκειται να αλλάξει από τον Δεκέμβριο του 2023, όταν όλα τα κρασιά που θα κυκλοφορούν στην αγορά θα είναι υποχρεωμένα να αναγράφουν όλα τα συστατικά τους καθώς και τη διατροφική τους αξία.

Ο Κωσταντίνος Λαλίκος συμφωνεί με αυτήν την εξέλιξη, καθώς είναι κάτι που θεωρεί πολύ βοηθητικό: «Το βλέπω πολύ σωστό το μέτρο, διότι πάνω στο κρασί δεν μπορούν να αναγράφονται τα πάντα όλα. Το QR code μάς βοηθάει να φτιάξουμε μια ετικέτα στην οποία να  φαίνονται, δηλαδή, όλα αυτά που χρειάζεται να φαίνονται και που χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για το κρασί που καταναλώνει».

Υπερτιμολόγηση κρασιού

«Εμείς συζητάμε, αλλά αυτοί δεν το δέχονται»

Στο εξωτερικό επικρατεί, για παράδειγμα, ο κανόνας του  100% – 200%. Μάλιστα, σε ορισμένα εστιατόρια του εξωτερικού υπάρχει αναγραφόμενη και η λιανική τιμή, έτσι ώστε ο πελάτης να αντιλαμβάνεται ότι εδώ, σε αυτό το εστιατόριο, υπάρχει αυτό το μέτρο. Στην Ελλάδα, τα πράγματα διαμορφώνονται λίγο διαφορετικά.«Στο εξωτερικό είναι περίπου τρεις φορές επάνω ένα κρασί και μπορεί και τέσσερεις. Εδώ, στην Ελλάδα, η τιμή του κρασιού φτάνει μέχρι και τρεις φορές πιο πάνω, απλώς είναι ορισμένα εστιατόρια που χρεώνουν πολύ ακριβά το κρασί, αλλά έχουν τρομερό σέρβις και τρομερά έξοδα, και οι άνθρωποι χρεώνουν παραπάνω για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Εμείς συζητάμε την τιμή του κρασιού μας με τους ιδιοκτήτες εστιατορίων, αλλά αυτοί, δυστυχώς, δεν δέχονται».

You might also like