Ο Κώστας Μουστακίδης στην πρώτη γραμμή της εστίασης

Το Grill στο ανακαινισμένο, εμβληματικό ψητοπωλείο στην Τούμπα της Θεσσαλονίκης

Τρεισήμισι χρόνια μετά την τελευταία μας συνάντηση η οποία είχε πραγματοποιηθεί λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορωνοϊού, τον Φλεβάρη του 2020, το Grill βρέθηκε και πάλι στο ‘Ψητοπωλείο o Κώστας’, στην Τούμπα και είχε τη χαρά να τα πει με τον επικεφαλής της επιχείρησης, τον αεικίνητο επαγγελματία Κώστα Μουστακίδη. Συζητήσαμε μαζί του για την ανακαίνιση του καταστήματός του, την πορεία της εστίασης στην Θεσσαλονίκη και για τις έγνοιες  της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα της μετα-covid εποχής.

 

Πελάτες κάθε ηλικίας, μικρές και μεγάλες παρέες από κάθε γωνιά της Θεσσαλονίκης, χαμογελαστά πρόσωπα και μια αέναη κίνηση ανάμεσα στην κουζίνα, τις ψησταριές και την σάλα χαρακτηρίζουν το ‘Ψητοπωλείο Κώστας’ το οποίο μετά την πρόσφατη ανακαίνισή του εξελίσσεται σε ένα τοπόσημο της Τούμπας. Ο Κώστας Μουστακίδης έχει αρκετούς λόγους να νιώθει ανακουφισμένος μετά τις περιπέτειες του κλάδου της εστίασης κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών χρόνων.

«Νομίζω πως η εστίαση τα πάει πλέον καλά στη Θεσσαλονίκη καθώς έχει επιστρέψει στην κανονικότητα» μας λέει και συμπληρώνει: «Είμαστε σε καλό δρόμο κι ελπίζω πως θα συνεχίσουμε έτσι. Εάν, φυσικά, δεν έχουμε πάλι αλλαγές στον ΦΠΑ κάτι που για μας είναι βασικό. Ξέρετε, οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία πάντα φέρνουν αναστάτωση στον κλάδο». Είναι οι μέρες που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί για ψήφιση ένα νόμο με τον οποίο οι άνθρωποι της εστίασης διαφωνούν σε συγκεκριμένα σημεία του.


«Δεν μπόρεσα να εκμεταλλευτώ όλα τα μέτρα που έλαβε η πολιτεία για την πανδημία του κορωνοϊού, παρόλα αυτά, η βοήθεια που έλαβα ήταν ουσιαστική- δεν είμαστε αχάριστοι. Η βοήθεια αυτή έχει αποπληρωθεί και είμαστε πλέον σε καλό δρόμο…»   Κώστας Μουστακίδης

Παρόλα αυτά, ο συνομιλητής μας είναι πραγματιστής κι αισιόδοξος. «Η κατάσταση στις πρώτες ύλες είναι λίγο καλύτερη στα τέλη του 2023 απ’ ότι ήταν όταν ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς για μερικούς μήνες ήμασταν πάρα πολύ ζορισμένοι. Θέλουμε να υποχωρήσουν κάπως οι τιμές π.χ. στα κρέατα, στα λάδια κ.ό.κ. Για μας, εδώ, το ελαιόλαδο είναι μια σημαντική πρώτη ύλη την οποία χρησιμοποιούμε σε μεγάλες ποσότητες» μας εξηγεί.

Είμαστε μερικές ώρες μόνο στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός fam trip το οποίο έχει διοργανωθεί από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η εντύπωση που έχουμε αποκομίσει είναι ότι η πόλη έχει ανακτήσει τη λάμψη που είχε ως ένας γαστρονομικός προορισμός εξαιρετικού ενδιαφέροντος παρά το ότι κι εδώ τα προβλήματα δεν λείπουν.

«Στη Θεσσαλονίκη ανοίγουν συνεχώς νέα καταστήματα, όμορφα καταστήματα εστίασης. Απ’ ότι ακούω το κέντρο της πόλης πάει καλά διότι και πολύς κόσμος κυκλοφορεί αλλά και αρκετοί τουρίστες επισκέφτηκαν την πόλη το 2023. Εμείς εδώ στην Τούμπα δεν έχουμε κάποια σχέση με τον τουρισμό, πηγαίνουμε όμως κι εμείς καλά» μας πληροφορεί χαμογελώντας ο Θεσσαλονικιός ψητοπώλης που έχει γίνει ήδη γνωστός πέρα κι έξω από την πόλη του.

Επέκταση χώρου, νέα πιάτα και προσλήψεις προσωπικού: όλα καλά για ένα ψητοπωλείο στην Τούμπα που έχει γίνει τοπόσημο της Θεσσαλονικιώτικης γαστρονομίας. Στη φωτο, ο Κώστας Μουστακίδης.

 

Το καλοκαίρι του 2023 ο Κώστας Μουστακίδης πραγματοποίησε μια αρκετά σημαντική επένδυση στο ‘Ψητοπωλείο Κώστας’,  μια επένδυση με δανεισμό, επεκτείνοντας τον συνολικό χώρο (εξασφαλίζοντας το διπλανό κατάστημα που ελευθερώθηκε) και αλλάζοντας σε σημαντικό βαθμό τη διαρρύθμιση της σάλας προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πελάτες που έρχονται στο κατάστημα για την παραλαβή των παραγγελιών τους- αξίζει να σημειωθεί ότι το ψητοπωλείο δεν εξυπηρετεί delivery, μια σπάνια επιχειρηματική επιλογή που δικαιώνει όμως την ιδιοκτησία.

Με τη νέα διαρρύθμιση του χώρου εξυπηρετούνται πρωτίστως όσοι παραλαμβάνουν take away αλλά χωρίς να ενοχλούνται οι καθήμενοι πελάτες στην, μεγαλύτερη πλέον, σάλα του καταστήματος. Ταυτόχρονα  έχει γίνει πιο εύκολη και λειτουργική η εργασία των υπαλλήλων. «Η ανακαίνιση δεν άλλαξε μόνο την εικόνα του καταστήματός μας αλλά και την ίδια τη λειτουργία του» επισημαίνει ο συνομιλητής μας. Αν και ο κορμός του μενού διατηρήθηκε ο ίδιος, ο Κώστας Μουστακίδης πρόσθεσε ορισμένα νέα πιάτα και κάποιες premium κοπές που απευθύνονται σε ένα ιδιαίτερο μέρος του πελατολογίου του το οποίο κι αυτό έχει λόγω της ανακαίνισης διευρυνθεί σημαντικά.

Κάθε επένδυση έχει ρίσκο, ο Κώστας Μουστακίδης όμως έχει την εμπειρία που χρειάζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. «Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό εκτιμώ πως σε περίπου δύο χρόνια η επένδυση θα αρχίσει να αποδίδει» μας λέει και μας δίνει μια ευχάριστη για τους καιρούς που διανύουμε είδηση. «Πριν την ανακαίνιση ήμασταν οκτώ στο κατάστημα, σήμερα είμαστε 20 και θέλουμε τρία- τέσσερα  άτομα ακόμα!». Όλα καλά στην Τούμπα…


Διαβάστε εδώ παλαιότερη συνέντευξη του Κώστα Μουστακίδη
You might also like