Μειώνεται η κατανάλωση κρέατος στην Ε.Ε. την επόμενη δεκαετία

Την κατανάλωση διαμορφώνουν οι περιβαλλοντικές ανησυχίες και το ενδιαφέρον για την καλή διαβίωση των ζώων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παράγει λιγότερο κρέας, κρασί και ζάχαρη και να καλλιεργήσει περισσότερες πρωτεϊνούχες καλλιέργειες την επόμενη δεκαετία, καθώς οι ανησυχίες για την υγεία, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων συνεχίζουν να διαμορφώνουν την κατανάλωση, ανέφερε πρόσφατα το Reuters, επικαλούμενο την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Η παραγωγή καλλιεργειών -όπως τα δημητριακά και οι ελαιούχοι σπόροι- θα περιοριστεί από την κλιματική αλλαγή και τους περιορισμούς στα φυτοφάρμακα. Η ζήτηση σιτηρών θα σταθμιστεί περισσότερο προς τις εξαγωγές, καθώς μειώνεται η χρήση βιοκαυσίμων και ζωοτροφών, ανέφερε η Επιτροπή σε έκθεσή της.

Στο -5% η παραγωγή κρέατος στην Ε.Ε. έως το 2035

Η συνολική παραγωγή κρέατος στην Ε.Ε. προβλέπεται να μειωθεί σχεδόν κατά 5% έως το 2035, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 2021-2023, λόγω πιθανής μείωσης περίπου κατά 9% στην παραγωγή βόειου και χοιρινού κρέατος, ανέφερε η Επιτροπή σε ετήσια μεσοπρόθεσμη πρόβλεψή της.

Η Επιτροπή προέβλεψε, επίσης, μείωση 7% στην κατά κεφαλήν κατανάλωση βόειου και χοιρινού κρέατος στην Ε.Ε. κατά την περίοδο αυτή.

Σημειώνεται, πως η κτηνοτροφία βρίσκεται στο επίκεντρο των σκληρών διαπραγματεύσεων για τα μελλοντικά γεωργικά πρότυπα στην Ευρώπη, με τις προτάσεις της Επιτροπής να συναντούν σθεναρές αντιδράσεις από ορισμένες χώρες και αγροτικές ομάδες.

You might also like