To 25% των ποσοτήτων βύνης που θα προκύψουν από τη διαδικασία βυνοποίησης του κριθαριού το οποίο θα παραλάβει μέσω συμβολαιακής καλλιέργειας, η Αθηναϊκή Ζυθοποιία το 2024 θα εξαχθεί σε χώρες όπως η Αυστρία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Αλβανία και το Ισραήλ. Το υπόλοιπο 75% που θα προκύψει από τους συνολικά 60.000 τόνους πρώτης ύλης που λαμβάνει περίπου ετησίως η εταιρεία θα καλύψει τις δικές της ανάγκες.
Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Αλέξανδρος Δανιηλίδης στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης για την παρουσίαση της Έκθεσης Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας.
Μάλιστα όπως τόνισε έως το τέλος του 2023 το ποσοστό των ποσοτήτων που θα πιστοποιηθεί ως προϊόν βιώσιμης καλλιεργητικής πρακτικής θα φτάσει το 100% από 80% το 2022. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού ξεκίνησε το 2008.
Μέχρι σήμερα η εταιρία συνεργάζεται με περίπου 2000 παραγωγούς σε όλη τη χώρα, ενώ παράλληλα υφίσταται συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την ανάπτυξη πειραματικών αγρών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και της βελτίωσης της ποιότητας του κριθαριού. Μάλιστα η συγκεκριμένη συνεργασία έχει βελτιώσει την απόδοση των καλλιεργειών κατά 15%.
Σημαντικές επενδύσεις
Ήδη το 2022 διατέθηκαν περίπου 10 εκατ. ευρώ για την αγορά κριθαριού, ενώ οι επενδύσεις της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας για την επόμενη τριετία θα φτάσουν τα 65 εκατ. ευρώ και αφορούν στη βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων και την παραγωγική διαδικασία.
Σε ότι αφορά την πορεία της αγοράς μπίρας συνολικά για το 2023 στην Ελλάδα, ο Αλεξ. Δανιηλίδης ανέφερε ότι αναμένει να κλείσει με οριακή άνοδο σε όγκο σε σχέση με το 2022, γύρω στα 4 εκατ. εκατόλιτρα.
Ανέφερε όμως το γεγονός ότι στην αγορά του HORECA , όπου μπορεί να γίνεται ακόμα και το 60% της κατανάλωσης, δεν υπάρχουν ακριβή μετρήσιμα στοιχεία ενώ τόνισε τη σημασία που έπαιξαν οι καιρικές συνθήκες στην ελληνική αγορά της οποίας το seasonality (εποχικότητα) ίσως είναι και το μεγαλύτερο στην Ευρώπη.
Ο Αλεξ. Δανιηλίδης απάντησε και για το ενδεχόμενο εξαγοράς του εργοστασίου της Ελληνικής Ζυθοποιίας Αταλάντης: απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επισημαίνοντας ότι υφίσταται περιθώριο από πλευράς δυναμικότητας παραγωγής στα εργοστάσια της δικής του εταιρείας και επομένως δεν κρίνεται απαραίτητη κάποια εξαγορά.