Σόφη Ουργαντζίδου: «Ρίζα μ’»

Νέο βιβλίο παράδοση και η εξέλιξη της Ποντιακής Κουζίνας

Η Θεσσαλονικιά σεφ και συγγραφέας Σόφη Ουργαντζίδου ανήκει στη νεότερη γενιά μελετητών της ποντιακής γαστρονομικής παράδοσης και στο πλαίσιο του παρόντος βιβλίου  αξιοποιεί νέες τεχνικές και παρασκευές οι οποίες μεταμορφώνουν μερικές από τις παλαιότερες συνταγές, τοποθετώντας στη βάση τους τα παραδοσιακά προϊόντα του τόπου μας.

 

Η διάσωση της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης συνεπαίρνει όλο και περισσότερους Έλληνες μαγείρους και ιστορικούς με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια η εκδοτική αγορά να τροφοδοτείται διαρκώς από ενδιαφέροντα πονήματα. Η αναζήτηση, η εκτέλεση και η καταγραφή συνταγών που έρχονται από κάθε σπιθαμή του ελλαδικού, κι όχι μόνο, χώρου πλουτίζει την ελληνική γαστρονομική βιβλιογραφία και αναδεικνύει πτυχές που παραμένουν άγνωστες σε πείσμα των αιώνων. Η ποντική κουζίνα είναι μια τέτοια περίπτωση: εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πολυσχιδής αλλά όχι επαρκώς προβεβλημένη. Η Σόφη Ουργαντζίδου  έρχεται να καλύψει αυτό το κενό.

Στο παρόν βιβλίο, η μαγείρισσα και συγγραφέας Σόφη Ουργαντζίδου αναλύει την ύπαρξη τεχνικών οι οποίες συνδέονται άμεσα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής στον Πόντο όπως, για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι νοικοκυρές στον Πόντο προ-έψηναν στον φούρνο τα ζυμαρικά και τα φύλλα τους για να εξοικονομήσουν χρόνο αφού κρίνονταν περιττά το βράσιμο και οι σάλτσες διότι αποκτούσαν (τα ζυμαρικά και τα φύλλα) ιδιαίτερη γεύση από το κάπνισμα- οι παρασκευές τους μάλιστα συνοδεύονταν με βούτυρο και όξινα γαλακτοκομικά.

Παράλληλα, μέσα από μικρά κείμενα που ‘ανοίγουν’ τα επιμέρους κεφάλαια του βιβλίου, η συγγραφέας παρουσιάζει τα στοιχεία που συνθέτουν την ποντιακή κουζίνα, όπως ο ρόλος των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων,  τα ιδιαίτερα λαχανικά που αξιοποιούνταν όπως οι τσουκνίδες και τα λάπατα, τα ξακουστά ζυμαρικά των Ποντίων όπως τομαντί, το εβριστόν (ή ιβριστόν) και το σιρόν κ.ά. Το βιβλίο χωρίζεται σε κεφάλαια: Πίτες, Σαλάτες, Σούπες, Ζυμαρικά, Λαδερά, Ψάρια & Όστρακα του Πόντου και Κρέας, μέσα στα οποία ο αναγνώστης θα βρει μια πλειάδα γνωστών αλλά κι άγνωστων συνταγών της ποντιακής κουζίνας.

«Ως τέκνο ποντιακής καταγωγής και συγκεκριμένα από το χωριό Μελάνθιο (Μεσουντιέ), μυήθηκα στις συνταγές των προγόνων μου δίπλα στις γιαγιάδες μου και τη μητέρα μου, οι οποίες και αποτελούν την πρώτη μου επαφή με την ποντιακή κουζίνα» γράφει στον πρόλογό της η Σόφη Ουργαντζίδου και συμπληρώνει: «Στόχος μου είναι να προτρέψω όλους τους λάτρεις της μαγειρικής, γνώστες και μη, να ακολουθήσουν τον δρόμο της μακροζωίας, τον οποίον μπορεί να εξασφαλίσει η ποντιακή διατροφή».

Σοφία Ουργαντζίδου

H σεφ, καθηγήτρια και συγγραφέας γεννήθηκε το 1981 στην Θεσσαλονίκη από γονείς ποντιακής καταγωγής και κατοικεί στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Είναι απόφοιτος μαγειρικής τέχνης με εξειδίκευση στην παραδοσιακή ελληνική και ποντιακή κουζίνα. Διατέλεσε τομεάρχης και καθηγήτρια σε ιδιωτικό ΙΕΚ της Θεσσαλονίκης κι έχει λάβει μέρος σε πολλούς διαγωνισμούς γαστρονομίας με σημαντικές διακρίσεις. Υπήρξε διοργανώτρια και παρουσιάστρια του 1ου φεστιβάλ αιγοπρόβειου κρέατος στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης. Μέχρι σήμερα επιμελείται το μενού στο οικογενειακό εστιατόριό της στην Καλλικράτεια Χαλκιδικής.


Ρίζα μ’: Ποντιακή Κουζίνα – Η παράδοση και η εξέλιξη

Σόφη Ουργαντζίδου

Πρόλογος: Ηλίας Μαμαλάκης

Εκδόσεις Αρμός, 2021

ISBN: 978-960-615-435-5

Τιμή: 16,20 ευρώ

You might also like