Η κατανάλωση κρέατος μειώνεται, με τους καταναλωτές να δίνουν όλο και μεγαλύτερη σημασία στον ρόλο της υγείας, στην καλή διαβίωση των ζώων και τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Μια ισορροπημένη διατροφή εξάλλου απαιτεί την κατανάλωση λιγότερων ποσοστών κρέατος.
Και ενώ η κατανάλωση κρέατος μειώνεται, οι πωλήσεις υποκατάστατων κρέατος αυξάνονται: το Seitan, το tofu, το Quorn, οι πρωτεΐνη λούπινου, η πρωτεΐνη σιταριού, το tempeh, οι πρωτεΐνες μπιζελιού και τα όσπρια βρίσκονται όλα ψηλά στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
Oι ειδικοί προβλέπουν ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης παγκοσμίως από 20% έως και 30%, μέσα στα επόμενα χρόνια, όσον αφορά τις εναλλακτικές τροφές, που βασίζονται σε φυτικά προϊόντα. Το 2017, η παγκόσμια αγορά πωλήσεων φυτικών προϊόντων ανήλθε σε 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Σε σύγκριση με την παγκόσμια αγορά κρέατος, η ζήτηση είναι πιο χαμηλή αλλά υπάρχει μια ανοδική τάση.
Εξάλλου όλο και περισσότεροι άνθρωποι υιοθετούν εναλλακτικές λύσεις τροφών, που έχουν εξελιχθεί όσον αφορά την τεχνολογία, τη γεύση και την υφή.
Για τον λόγο αυτό οι chefs της Rational έχουν βρει μερικές ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις φυτικών προϊόντων κρέατος.
Ο Μάριος Σαββάτης, Senior Sales Director BD Greece,CY,MLT στη Rational, αναφέρει σχετικά : «ένας ηλεκτρικός φούρνος iCombi ή iVario προετοιμάζει είτε κρέας είτε εναλλακτικές τροφές κρέατος με την ίδια ποιότητα. Εξάλλου, και οι δύο συσκευές αναγνωρίζουν το μέγεθος, τη συνοχή και την κατάσταση του φαγητού και επιλέγουν τη διαδικασία μαγειρέματος ανάλογα. Έτσι, ένα μπιφτέκι από κόκκινα φασόλια δεν θα είναι σε καμία περίπτωση κατώτερο σε υφή από το μπιφτέκι μοσχαρίσιου κρέατος. Στον ηλεκτρικό φούρνο iCombi, τα λαχανικά μαγειρεύονται στον ατμό τόσο ήπια, που διατηρούνται τα θρεπτικά τους συστατικά και το χρώμα. Οι ψημένες φέτες κολοκυθιού παρασκευάζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως ένα βιεννέζικο παναρισμένο εσκαλόπ χρησιμοποιώντας την εφαρμογή “πανάρισμα”. Έτσι, τίποτα δεν μπορεί να πάει στραβά στην κουζίνα».