Τα McDonald’s ενισχύουν την οικονομία των ΗΠΑ

Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικών της εταιρείας την περασμένη εβδομάδα

Σύμφωνα με την έκθεση οικονομικών, που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από τα McDonald’s σε συνεργασία με την Oxford Economics, η αλυσίδα καταστημάτων fast-food συμβάλλει στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 108 δισ. δολάρια.

 

Η έσθεση της McDonald’s αφορά τα καταστήματα της αλυσίδας σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής, τονίζοντας έτσι τη συνολική της επίδραση στην οικονομία των ΗΠΑ, ιδιαίτερα όσον αφορά την απασχόληση. Ένας στους οκτώ Αμερικανούς έχει εργαστεί σε κάποιο από τα εστιατόρια της αλυσίδας, συχνά ως έφηβος και part-time.

Ισχυρός παράγοντας η απασχόληση 

Η ίδια η εταιρεία και οι ιδιοκτήτες των franchise συντελούν στη δημιουργία 1,4 εκατ. θέσεων εργασίας ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ καταβάλλουν πάνω από 22 δισεκατομμύρια δολάρια φόρους. Επιπλέον, τόσο η McDonald’s αλλά και οι ιδιοκτήτες των franchise συνδράμουν με περίπου 26 εκατ. δολάρια για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των υπαλλήλων τους.

Η εταιρεία λειτουργεί πάνω από 13 χιλ. εστιατόρια στην αμερικανική ήπειρο, τα κέρδη των οποίων ξεπέρασαν τα 50 δισ. δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες το προηγούμενο έτος.

Η εταιρεία ανέφερε ότι μόνο το 2021 ξόδεψε 5,5 δισ. δολάρια για την προμήθεια των πρώτων υλών για την παρασκευή του των signature προϊόντων της όπως Big Macs, Egg McMuffins και Chicken McNuggets.

Πηγή: McDonald’s

Η McDonald’s έχει δαπανήσει περισσότερα από 9,4 δισ. δολάρια συνολικά από τις οικονομικές της συναλλαγές με αμερικανικούς προμηθευτές.

Δυσαρέσκεια εξαιτίας κανονιστικών περιορισμών 

Παρόλα αυτά αντιμετωπίζει πιέσεις από ρυθμιστικά μέτρα και προσπαθεί να ανταποκριθεί ή να αντισταθεί σε αυτά και να υπερασπιστεί το επιχειρησιακό της μοντέλο, έναντι ρυθμίσεων που θεωρεί πλημμελείς σε πολιτειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με έναν νόμο στην Καλιφόρνια όπου ο βασικός μισθός σε καταστήματα εστίασης fast-food θα αυξηθεί στα 20 δολάρια την ώρα, αλλά και σε μια άλλη προσπάθεια να καταταχθεί η εταιρεία ως «κοινός εργοδότης» των υπαλλήλων των franchise της.

Η εταιρεία έχει υιοθετήσει μια πιο επιθετική προσέγγιση τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με το παρελθόν, με διάφορα στελέχη να εκφράζουν ανοιχτά τη δυσαρέσκεια τους έναντι των κανονιστικών μέτρων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος των McDonald’s, Chris Kempczinski, δήλωσε πέρυσι σε μια ομάδα επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στο franchising ότι «το μοντέλο επιχείρησής μας βρίσκεται υπό επίθεση» από αυτούς τους διάφορους κανονιστικούς περιορισμούς.

You might also like