Από το Καζακστάν στην Καλλιθέα

Γωνία Γρυπάρη και Αναγνωσταρά στην Καλλιθέα βρίσκονται για πάνω από 5 δεκαετίες «οι Ρωσίδες».

Η κυρία Άννα Στεφανίδου ήρθε στην Ελλάδα το 1978 από το Καζακστάν και από την πρώτη στιγμή εγκαταστάθηκε στην Καλλιθέα. Το 1990 αναλαμβάνει τις «Ρωσίδες» και από τότε «όλα πήραν τη σειρά τους», όπως μάς εκμυστηρεύεται.

 

Κεντρική φυσιογνωμία του μαγαζιού είναι η κυρία Άννα Στεφανίδου, η οποία εδώ και τριάντα χρόνια, από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ, υποδέχεται στο μικρό αυτό μαγαζί στην Καλλιθέα, επισκέπτες από όλη την Αθήνα, και όχι μόνο.

Την συναντήσαμε μεσημέρι, ενώ δεν ήταν ακόμα ανοιχτό το μαγαζί, γιατί όπως μάς είπε τηλεφωνικά μετά τις 7 θα έχει πολύ κόσμο και δεν θα μπορεί. Έτσι την πετύχαμε την ώρα που έκανε προετοιμασία.

Η κα Άννα Στεφανίδου έξω από τις «Ρωσίδες» στην Καλλιθέα.
«Εγώ δεν δίνω σημασία καθόλου στην ταμπέλα. Έτσι μάς ξέρουν και συνεχίζουν και μάς επιλέγου»

Φτάνοντας στην Καλλιθέα ή ψάχνοντας να βρει κανείς την επιγραφή «Ρωσίδες» το σίγουρο είναι ότι θα δυσκολευτεί. Το μαγαζί απ΄έξω φέρει την ονομασία «ΣΟΥΒΛΑΚΙ – ΠΙΡΟΣΚΙ», γεγονός που δεν προϊδεάζει τον επισκέπτη ότι πρόκειται για ένα από τα πιο νόστιμα και διάσημα σουβλάκια της Αθήνας.

Όταν την ρώτησα γιατί δεν έχει αλλάξει την ταμπέλα του καταστήματος, μου απάντησε «Εγώ δεν δίνω σημασία καθόλου στην ταμπέλα. Έτσι μάς ξέρουν και συνεχίζουν και μάς επιλέγουν. Άρα ποιος ο λόγος;»

«Ήρθαμε στην Ελλάδα, οικογενειακώς όλοι μαζί από το Καζακσταν. Έλληνες πόντιοι είμαστε, 100%. Εγώ ήμουν 23 όταν ήρθαμε. Είχαμε τα διαβατήρια μας και έτσι ήρθαμε στην Ελλάδα και κατευθείαν στην Καλλιθέα. Δεν αντιμετωπίσαμε προβλήματα εδώ. Εγώ στην Καλλιθέα ήρθα και στην Καλλιθέα παρέμεινα. Είμαι εδώ πάνω από 33 χρόνια. Προηγουμένως εργαζόμουν, αλλά όχι σε κουζίνα. Πήραμε το μαγαζί από κάτι άλλες κυρίες και έτσι ξεκινήσαμε με την αδερφή μου».

Το μενού στις Ρωσίδες περιλαμβάνει λίγα και καλά. Πιροσκί με πατάτες, κιμά ή τυρί, καθώς και τυλιχτά σουβλάκια με μπιφτέκι ή χοιρινό καλαμάκι. Το μυστικό όμως όπως σας είπαμε και πιο πάνω βρίσκεται στην κόκκινη σάλτσα, που προσθέτει στο τέλος η κα Άννα.

Φωτογραφία: Γεράσιμος Δομένικος από το site Popaganda

Πρόκειται για μια μυστική συνταγή που μόνο αυτή γνωρίζει και που δεν προτίθεται να εξομολογηθεί σε κανέναν. Την κληρονόμησε από τις προηγούμενες ιδιοκτήτριες και την κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό.

You might also like