Νέα καινοτόμα προϊόντα στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2024

Η έκθεση συνεχίζεται μέχρι τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου στο MEC Παιανίας

Καινοτόμα διατροφικά προϊόντα αλλά και ‘δοκιμασμένες’ στον χρόνο συνταγές παρουσιάστηκαν στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2024 η οποία άνοιξε τις πύλες το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου στο ΜΕC Παιανίας και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 5 τρέχοντος.

 

Ο πλούτος της ελληνικής φύσης αλλά και η οξυδέρκεια των Ελλήνων παραγωγών παρουσιάστηκε στην έκθεση του φιλοξενείται στο εκθεσιακό κέντρο της Παιανίας αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν αστείρευτες δυνάμεις και πολλές ιδέες στην πρωτογενή παραγωγή και την μεταποίηση.

Παράλληλα η ΕΞΠΟΤΡΟΦ κατέδειξε ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τη συνεργασία μεταξύ πρωτογενούς παραγωγής και λιανικού εμπορίου προκειμένου να φτάσουν σημαντικά ή/και καινοτόμα προϊόντα  της περιφέρειας στα αστικά κέντρα και ειδικά στην πρωτεύουσα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλο κομμάτι των εταιρειών που φιλοξενήθηκαν στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ 2024 δεν έχουν βρει ακόμα αντιπροσώπευση κι αναζητούν εναγωνίως ‘σύνδεση’ με τη λιανική αγορά κι αντιπροσώπευση στην Αθήνα.

Το νέο τυρί που κυκλοφόρησε πρόσφατα το Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνη

 

Τυροκομικά

Αν και η αντιπροσώπευση της γαλακτοκομικής και τυροκομικής αγοράς ήταν πολύ περιορισμένη, οι τρεις επιχειρήσεις που παρουσιάστηκαν στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ βρίσκονται στη φάση παρουσίασης ή σχεδίασης νέων προϊόντων.

Το Οικογενειακό Τυροκομείο Μπαμπούνη από την Νάξο, το οποίο συμμετέχει ανελλιπώς  στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ παρουσία ένα νέο τυρί το ‘Μαραθιώτικο Νάξου’,  με κατσικίσιο αλλά και πρόβειο γάλα από ζώα των τοπικών φυλών της Νάξου το οποίο ενσωματώνει τη μεγάλη πείρα του τυροκομείου που έχει ήδη αποσπάσει βραβεία για τα άλλα προϊόντα του.

Το Τυράκειον από τη Τζια, παρουσίασε νέα γαλακτοκομικά προϊόντα και μεταξύ αυτών μια νέα κρέμα με σοκολάτα και στραγγιστό γιαούρτι. Η Σταυρούλα Γιαννουκά από το Τυροκομείο Λέρου βρίσκεται αυτή την περίοδος τη φάση δοκιμών για ένα νέο προϊόν το οποίο θα παρουσιαστεί την άνοιξη.

Στην ΕΞΠΟΤΡΟΦ παρουσιάστηκε μια νέα ζυθοποιία από την Άνδρο, η Andrus Premium Greek Beer

 

Ζυθοποιίες

Η νέα ζυθοποιία  από την Μεθιά (κρητική ιδιωματική λέξη) του φαρμακοποιού και ζυθοποιού Στέλιου Βαρδαξή με καταγωγή από την Κρήτη παρουσίασε μια τρίτη μπίρα (μετά την ξανθιά Blonde Ale και την Pale Ale).  Πρόκειται για μια εξαιρετική Indian Pale Ale μια φρέσκια αφιλτράριστη και απαστερείωτη μπίρα με πολυπλοκότητα και πλούσιο σώμα.

Στην έκθεση παρουσιάστηκε μια νέα ζυθοποιία από την Άνδρο. Πρόκειται για την Andrus Premium Greek Beer η οποία έχει δημιουργήσει ήδη δύο ετικέτες, την Premium Blonde Lager και την Premium Golden Belgian Ale. Η πρώτη είναι μια ξανθιά και κρυστάλλινα διαυγής μπίρα με λευκό αφρό η οποία συνδυάζεται με αλμυρά φαγητά (πίτσα), λιπαρά κρέατα όπως ο μοσχαρίσιο μπέργκερ και ο σολομός αλλά και θαλασσινά. Η δεύτερη είναι  μια μπίρα με χάλκινο χρώμα, πλούσιο και πυκνό αφρό, αρώματα και γεύσεις ψωμιού και μπισκότου. Συνδυάζεται με κρεμώδη τυριά, ψητό ψάρι και χοιρινό με ελαφριά σάλτσα. Και οι δύο μπίρες διατίθενται σε γυάλινες φιάλες μιας χρήσης 330 και 500 ml.

H Iama Brewery-Μικροζυθοποιία Βοιωτίας με έδρα τις Πλαταιές, η εταιρεία που ίδρυσε ο ζυθοποιός Ιάσονας Τζουρμπάκης (Τεχνολόγος Τροφίμων, απόφοιτος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης, με ειδίκευση στην Διασφάλιση Ποιότητας στο Πανεπιστήμιο του Reading στην Αγγλία) παρουσίασε δύο νέες μπίρες την ‘Brown Ale’ (εποχική καλοκαιρινή) και την ‘Θέρως’ ( Country IPA).

Μπλε μέλι!

Η εταιρεία Itsalive σχεδίασε και  λειτουργεί ένα  νέο πρωτοποριακό σύστημα αστικής παραγωγής σπιρουλίνας, της γνωστής από την αρχαιότητα υπερτροφής, την οποία στη συνέχεια χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει ένα μέλι που έχει μπλε χρώμα. Το προϊόν κατέκτησε τη δεύτερη θέση στο Διαγωνισμό Καινοτομίας SUAVE. Η εταιρεία εδρεύει στο Αιγάλεω όπου πραγματοποιεί πειράματα σε  έναν μικρό αντιδραστήρα σε ένα μικρό δωμάτιο. Η αρχική εκείνη επένδυση εξελίχθηκε σε μικρή βιομηχανία στην καρδιά του Αιγάλεω, που λειτουργεί με συνέπεια εργαστηρίου.

You might also like