Μενού & Υγιεινή διατροφή: Το μέγεθος της γραμματοσειράς
Οι καταναλωτές ενδέχεται να προτιμήσουν ένα υγιεινό πιάτο αν γνωρίζουν τις θερμίδες
Όταν φτάνει η στιγμή να παραγγείλουν, οι καταναλωτές ενδέχεται να προτιμήσουν ένα υγιεινό πιάτο, με λιγότερες θερμίδες αν οι πληροφορίες αναφορικά με τις θερμίδες του πιάτου αποτυπώνονται με πιο έντονη ή μεγαλύτερη γραμματοσειρά.
Σύμφωνα με έρευνα, που διεξήχθη από την Δρ. Ruiying Cai, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Hospitality Management, η συμπεριφορά αυτή ορίζεται ως «αριθμητικό φαινόμενο stroop, το οποίο αφορά τη σχέση μεταξύ των αριθμητικών τιμών και των φυσικών τους μεγεθών».
Υγιεινή διατροφή και διατροφικές πληροφορίες στο μενού: αριθμητικό φαινόμενο stroop
Φαίνεται πως το μενού και ο τρόπος με τον οποίο απεικονίζονται οι θερμιδικές μετρήσεις των πιάτων διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην απόφαση των πελατών, όταν φτάνει η ώρα να παραγγείλουν.
Το μέγεθος της γραμματοσειρά ωθεί τους κατανοητός να επιλέξουν πιο υγιεινά προϊόντα, σύμφωνα με την έρευνα της Δρ. Cai και κατ’ επέκταση να ακολουθήσουν μια πιο υγιεινή διατροφή. Η συχνότητα της συμπεριφοράς αυτής παρατηρείται ακόμα και σε καταναλωτές που δεν δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τη βελτίωση και διατήρηση μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
Ο Οργανισμός Τροφίμων & Φαρμάκων ( Food & Drug Administration) έχει επιβάλλει στις αλυσίδες εστιατορίων στις ΗΠΑ με 20 ή περισσότερες τοποθεσίες να αναγράφουν τις διατροφικές πληροφορίες σε μενού και καταλόγους. Ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που το κάνουν εθελοντικά, συμπεριλαμβανομένων κάποιων επιχειρήσεων εστίασης σε ορισμένα κολέγια, εταιρικά καφέ ή / και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης.
Δεν το βλέπουν όλοι οι εστιάτορες θετικά
Από την πλευρά των εστιατορίων, υπήρξαν αντιδράσεις αναφορικά με την επισήμανση στο μενού των διατροφικών πληροφοριών κάθε πιάτου, εξαιτίας του υψηλού κόστους και του χρόνου που συνεπάγεται η διαδικασία αυτή, καθώς επίσης και για τον αρνητικό αντίκτυπο που μπορεί αυτή η κίνηση να προκαλέσει σε αλυσίδες fast food.
«Ορισμένοι τείνουν να εμφανίζουν τον αριθμό των θερμίδων και άλλες πληροφορίες όσο πιο διακριτικά γίνεται—συχνά με μια μικρή γραμματοσειρά ή χρώμα που είναι δύσκολο να διαβαστεί. Άλλοι χρησιμοποιούν γραφήματα ή χρωματιστή απεικόνιση, που όμως δεν ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικά, ως προς την κίνηση των πελατών να επιλέξουν πιο υγιεινά πιάτα», επεσήμανε η Δρ. Cai στην εργασία της.
«Οι απλές αλλαγές στο μέγεθος της γραμματοσειράς μπορεί να είναι ένας αποφασιστικός παράγοντας για την ώθηση των ανθρώπων προς ένα πιο υγιεινό γεύμα», σημείωσε.
Αν και η έρευνα βασίζεται σε δύο πειράματα και βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, η αύξηση του μεγέθους της γραμματοσειράς για τις θερμιδικές πληροφορίες σε ένα μενού, είναι μια σχετικά εύκολη και φθηνή λύση. Ίσως κάποιοι πελάτες τότε να το σκεφτούν δύο φορές για να παραγγείλουν ένα μπέργκερ με πατάτες, που πολλές φορές ξεπερνά τις 700 θερμίδες, σε σχέση με μια σαλάτα, η κατανάλωση της οποία συνεπάγεται πολύ λιγότερες θερμίδες.