ΠΟΕΣΕ: «Γιατί τιμωρείτε τον κλάδο της εστίασης;»

Προβλήματα με τη νέα νομοθεσία για τον αιγιαλό και με τη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS

Η ΠΟΕΣΕ μέσω των Μελών της Διοίκησης κ. Αναστάσιο Γιατρά και Παναγιώτη Ματθαιόπουλο, συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, για το νομοσχέδιο «Όροι αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές και άλλες διατάξεις», νομοσχέδιο που κατά κύριο λόγο αναφέρεται στις ρυθμίσεις σχετικά με τον Αιγιαλό, αλλά και στα πρόστιμα για τη μη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS.

 

Η εισήγηση της ΠΟΕΣΕ, έκανε σαφές μέσω των εκπροσώπων της τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο με τις νέες αλλαγές στον αιγιαλό, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται στη σύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS, λόγω της μη διαθεσιμότητας, προς το παρόν, μηχανών για τη διασύνδεση με τα POS και φυσικά της επιβολής εξαντλητικών προστίμων.

Αντίθετη στη νέα φορολογία του κλάδου η ΠΟΕΣΕ

«Το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, αντιμετωπίζει οριζόντια, χιλιόμετρα ακτογραμμής και με ιδεοληπτική αντίληψη, την επιχειρηματικότητα γενικά και ακόμα δυσχερέστερα αυτή των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα ήθελα να έχω  ξεκάθαρη και σαφή θέση προς όλους σας πως ο κοινόχρηστος χαρακτήρας τους αιγιαλού καθώς και η συνθήκη του του 50% ελεύθερης χρήσης για όλους τους πολίτες, είναι αυτονόητες παραδοχές για το σύνολο του κλάδου.

Θα επισημάνω δε, ότι ο νόμος προέβλεπε παλαιότερα αλλά  και τώρα πως μόνο το 60% των παραχωρούμενων τμημάτων μπορούν να καλυφθούν από ομπρελο -τραπεζοκαθίσματα.

Έχει δηλαδή, ήδη προβλεφθεί η ελεύθερη πρόσβαση όλων των λουόμενων και στα παραχωρούμενα τμήματα αφού η προβλεπόμενη χωροθέτηση σε  αυτά δεν αποκλείει κανέναν.

Ερχόμαστε τώρα στο πιο κρίσιμο σημείο αυτού του νομοσχεδίου που ενώ παρουσιάζεται πως αντιμετωπίζει την ανομία των ακραίων παραβατικών συμπεριφορών  και βάζει μια  τάξη στην αξιοποίηση του αιγιαλού, στην ουσία το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξοστρακίσει  την επιχειρηματικότητα των ΚΥΕ αυτών, με τρόπο απροκάλυπτο, που συρρικνώνει την μικρή επιχειρηματικότητα χιλιάδων επιχειρήσεων εστίασης αφού στο άρθρο 11 παρ.3 αναφέρει χαρακτηριστικά : «Κατ’ εξαίρεση είναι δυνατή η παραχώρηση μεγαλύτερης επιφάνειας, εφόσον καταλείπεται ελεύθερο το ποσοστό του πρώτου εδαφίου, αν η όμορη επιχείρηση υπάγεται στις περ. α) και β) της παρ. 1 του παρόντος ή είναι σύνθετο τουριστικό κατάλυμα των υποπερ. αα), ββ), δδ), εε) και ζζ) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014 (Α ́ 155)» δήλωσε χθες στη Βουλή ο κ. Αναστάσιος Γιατράς.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΕ εδώ.

You might also like