Ε.Κ.: αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για τα ΠΓΕ

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η ψηφοφορία για νέους κανόνες, την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου η συζήτηση στην Ολομέλεια

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα.

Η προσωρινή πολιτική συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με την νέα νομοθεσία για την προστασία των ποιοτικών γεωργικών προϊόντων εστιάζει στην προστασία για τις γεωγραφικές ενδείξεις στο διαδίκτυο, μέσω τεχνικών γεωγραφικού αποκλεισμού («geo-blocking»).

Την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου η ψηφοφορία για νέους κανόνες

Tην Τρίτη 27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συζήτηση στην Ολομέλεια  για την για την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων σχετικά με τις γεωγραφικές ενδείξεις για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, ενώ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου θα γίνει η ψηφοφορία για τους νέους κανόνες.

Ορίζει ακόμη πότε μια γεωγραφική ένδειξη για ένα προϊόν που χρησιμοποιείται ως συστατικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην ονομασία, την ετικέτα ή το διαφημιστικό υλικό ενός σχετικού μεταποιημένου προϊόντος. Επίσης, παρέχει περισσότερα δικαιώματα στις ομάδες παραγωγών, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να αντιδρούν στις εμπορικές πρακτικές που οδηγούν σε υποτιμήσεις και χαμηλότερες τιμές.

ΕΕ: Πληρέστερες ετικέτες για μέλια, χυμούς και μαρμελάδες

Προστασία γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ) για τρόφιμα, αγροτικά προϊόντα, κρασί και οινοπνευματώδη ποτά

Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι σημάνσεις που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που έχουν συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, καθώς και ιδιότητες ή φήμη που συνδέονται με την εν λόγω προέλευση. Από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα, το ευρωπαϊκό μητρώο έχει συγκεντρώσει σχεδόν 3,500 καταχωρήσεις, με αξία πωλήσεων σχεδόν 80 δισ. ευρώ. Ένα προϊόν που φέρει γεωγραφική ένδειξη έχει συχνά αξία πώλησης περίπου διπλάσια από αυτή παρόμοιων προϊόντων χωρίς πιστοποίηση.

You might also like