Ρεβανί Βέροιας: Νέα εποχή για το παραδοσιακό γλυκό

Eν αναμονή της πιστοποίησής του ως ΠΓΕ, οι Βεροιώτες παραγωγοί

Έχει νυχτώσει όταν φτάνουμε στο επιβλητικό ξενοδοχείο Αιγές Μέλαθρον, στην είσοδο της πόλης της Βέροιας, όπου μας περιμένουν στελέχη της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας και ο Αναστάσιος Παγούρας πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών και Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Βέροιας, ενός συλλογικού φορέα ο οποίος ιδρύθηκε το 2017 κι έχει αυτή τη στιγμή 41 μέλη στην Βέροια και τα περίχωρά της.

 

Βρισκόμαστε στην πόλη στο πλαίσιο ενός δημοσιογραφικού ταξιδιού που έχει οργανώσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με στόχο την προβολή και την προώθηση του γαστρονομικού πολιτισμού της. Το ρεβανί Βέροιας, το παραδοσιακό αυτό γλυκό με τη βαριά ιστορία και τους αμέτρητους φίλους είναι ένα κομμάτι αυτού του γαστρονομικού πολιτισμού και ο πρόεδρος της επίσης σημαντικής ‘συντεχνίας’ των Βεροιωτών ζαχαροπλαστών μας υποδέχεται, μας κερνάει ρεβανί και μας ενημερώνει.

Ολοταχώς προς την κατοχύρωσή του ως ΠΓΕ βαδίζει το Ρεβανί Βέροιας. Φωτό: © Νούσιος

 

Προϊόν που εμπνέει

Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκε ο Σύλλογος δεν ήταν ασφαλώς μόνο το ρεβανί αλλά η ανάγκη της προβολής και της προώθησης της ζαχαροπλαστικής στην πόλη η οποία, όπως και να το κάνουμε,  είναι γνωστή για το ρεβανί. «Όλοι γνωρίζουμε ότι το ρεβανί είναι το προϊόν που μας εμπνέει. Έχει τη δική του, μοναδική ιστορία σχεδόν 150 ετών, και βλέπω με χαρά ότι είναι ένα αναγνωρίσιμο προϊόν της Βέροιας» μας λέει ο Αναστάσιος Παγούρας .

Όπως μας ενημέρωσε ο πρόεδρος, το πρώτο κατάστημα που πωλούσε ρεβανί  ιδρύθηκε από την οικογένεια Χοχλιούρου στην οθωμανική τότε Βέροια, περίπου το 1886, ως γαλακτοπωλείο. Σήμερα περίπου 30 καταστήματα και περίπου 10 εργαστήρια παράγουν το φημισμένο αυτό σιροπιαστό γλυκό.  Στην Βέροια υπάρχουν επίσης και δύο βιοτεχνίες οι οποίες έχουν τυποποιήσει το γλυκό και το διαθέτουν πανελλαδικά, η Κανδύλας και η Νούσιος, οι οποίες μάλιστα έχουν προχωρήσει και σε εξαγωγές.

Ο Αναστάσιος Παγούρας πρόεδρος του Συλλόγου Ζαχαροπλαστών και Καταστηματαρχών Ζαχαροπλαστών Βέροιας

 

Η πιστοποίηση

Το Σύλλογος συμμετείχε στην εκπόνηση φακέλου ο οποίος κατατέθηκε στις 15 Δεκεμβρίου του 2022  στο Υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου το γλυκό να πιστοποιηθεί ως Προϊόν  Γεωγραφικής Ένδειξης. «Ο φάκελος έχει πάρει τον δρόμο του και ‘βαδίζει’ προς την Ευρώπη» μας είπε με  μια δόση ικανοποίησης ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «ο φάκελος είναι πλήρης, είχαμε κάνει πολύ καλή δουλειά και δεν είχαμε καμία ‘ενόχληση’ μέχρι αυτή τη στιγμή».

Οι άνθρωποι στην Βέροια περιμένουν την πιστοποίηση του προϊόντος ως ΠΓΕ, κάτι που θα αναδείξει και την ίδια την πόλη τους με την πλούσια γαστρονομική και ζαχαροπλαστική παράδοση. Όπως μας αποκάλυψε μάλιστα ο πρόεδρος των ζαχαροπλαστών της Βέροιας, στις σκέψεις του Συλλόγου είναι η δημιουργία ενός μουσείου για το ρεβανί στο οποίο ο ίδιος θα επιθυμούσε να στεγαστούν μηχανήματα και σκεύη παλαιών ζαχαροπλαστών που υπάρχουν αναξιοποίητα στην πόλη.

Το ιστορικό ζαχαροπλαστείο από το οποίο ξεκίνησε η παράδοση του ρεβανί στην Βέροια.

 

Ο Σύλλογος Ζαχαροπλαστών Βέροιας είναι δραστήριος και τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες για να αναβαθμίσει και να αναδείξει την τέχνη της ζαχαροπλαστικής στην πόλη. Μια από τις ενέργειες αυτές είναι η Γιορτή Σοκολάτας, ενώ στα σχέδια είναι και η Γιορτή Ρεβανί στην οποία οι ζαχαροπλάστες της μακεδονικής πόλης σκοπεύουν να σπάσουν το βραβείο Γκίνες για το μεγαλύτερο ρεβανί του κόσμου- η προσπάθεια επρόκειτο να υλοποιηθεί λίγο την άνοιξη του 2020 αλλά το ξέσπασμα της πανδημίας ματαίωσε εκείνη την προσπάθεια.


Κεντρική φωτογραφία: Πάνος Γεωργιάδης 

You might also like