McDonald’s: Γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ανακύκλωσης

Ανανεώνει τη δέσμευσή της για την Κυκλική Οικονομία

Η McDonald’s στην Ελλάδα, με διαχειρίστρια την Premier Capital Ελλάς, είναι το πρώτο δίκτυο εστιατορίων στη χώρα που εφαρμόζει πρόγραμμα zero waste – μηδενικών αποβλήτων στους χώρους υγειονομικής ταφής, με σκοπό τη μείωση και ανακύκλωση των απορριμμάτων στα εστιατόρια.

 

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί τη δέσμευση της Premier Capital Ελλάς να αποτελεί μέρος της κυκλικής οικονομίας για ένα καθαρότερο πλανήτη. Περαιτέρω, η Premier Capital Ελλάς από την έναρξη του προγράμματος μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2024 έχει καταφέρει να αποτρέψει την απόρριψη περίπου 133 τόνων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ.

Διεθνώς, η McDonald’s έχει προχωρήσει κατά 80% στο στόχο της ώστε όλες οι συσκευασίες που απευθύνονται στους επισκέπτες να προέρχονται 100% από ανανεώσιμες, ανακυκλωμένες ή πιστοποιημένες πηγές, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για κυκλική οικονομία και καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.

«Καθώς εκπροσωπούμε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή brands, δίνεται η ευκαιρία να έχουμε μεγάλο αντίκτυπο όταν εισάγουμε σημαντικές αλλαγές στις διαδικασίες μας. Παίρνουμε σοβαρά τη δέσμευσή μας να κρατήσουμε τις κοινότητές μας καθαρές, να προστατεύσουμε τον πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές, να διασφαλίσουμε τη μακροπρόθεσμη επιχειρησιακή μας ανθεκτικότητα και να έχουμε διαφάνεια σχετικά με τις περιβαλλοντικές μας δράσεις. Θέλουμε επίσης να ενθαρρύνουμε τους πελάτες μας να συμμετέχουν ενεργά στην αποστολή μας και να χρησιμοποιούν τους σταθμούς ανακύκλωσης για τον διαχωρισμό των απορριμμάτων στα εστιατόρια μας», είπε ο Manuele Vagnoli, Director ESG της Premier Capital.

Το πρόγραμμα Just Go Zero

Στην Ελλάδα, η Premier Capital Ελλάς υλοποιεί το πρόγραμμα Just Go Zero σε συνεργασία με την Polygreen, το οποίο στοχεύει στη μείωση και την ανακύκλωση των απορριμμάτων από τα εστιατόρια McDonald’s, συμπεριλαμβανομένων των συσκευασιών και των υπολειμμάτων φαγητού και ροφημάτων από το εστιατόριο και την κουζίνα..

Βασισμένο στη στρατηγική του brand για βιωσιμότητα, το πρόγραμμα μηδενικών αποβλήτων είναι μια προσέγγιση που στοχεύει στην εξάλειψη της ποσότητας των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χώρους υγειονομικής ταφής, μέσω της μείωσης των απορριμμάτων, της επαναχρησιμοποίησης, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης και της αναβάθμισης αυτών σε εναλλακτικό στερεό καύσιμο.

Μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα λειτουργεί με επιτυχία σε επτά εστιατόρια McDonald’s : Δουκ. Πλακεντίας, Χαλάνδρι, Λεωφ. Κηφισίας. Λεωφ. Μεσογείων, Μεταμόρφωση, Βριλήσσια και Διον. Αρεοπαγίτου. Στόχος είναι να επεκταθεί σε περισσότερα εστιατόρια στην Αθήνα μέχρι το τέλος του έτους, σε συνδυασμό με μια καμπάνια ευαισθητοποίησης, και να φτάσει και σε άλλες πόλεις τα επόμενα χρόνια, όπου το δίκτυο έχει παρουσία.


Η Premier Capital Ελλάς έχει μειώσει τη χρήση πλαστικών σε όλα τα εστιατόριά της κατά 32,4 τόνους αντικαθιστώντας τα με εναλλακτικές συσκευασίες.

Από το 2022 μέχρι σήμερα (Φεβρουάριος 2024), η Premier Capital Ελλάς έχει συμβάλλει στο να αποτρέψει 133 τόνους απορριμμάτων να απορριφθούν στους χώρους υγειονομικής ταφής. Βάσει επιστημονικών πηγών, έχει βελτιωθεί το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Με την υλοποίηση του προγράμματος, έχει επιτύχει να ανακυκλώσει 33 τόνους χάρτινης συσκευασίας, γεγονός που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση  886 λίτρων νερού από την επεξεργασία χαρτιού καθώς και διάσωση 568 δέντρων.

Μέσω της ανακύκλωσης αποβλήτων συσκευασιών αποτράπηκε η έκκληση 968 τόνων εκπομπών CO2 στο περιβάλλον. Επιπλέον, κομποστοποιήθηκαν 24 τόνοι υπολειμμάτων φαγητού και ροφημάτων μέσω αναβάθμισης του σε 10,5 τόνους εδαφοβελτιωτικό.


Simona Mancinelli, Managing Director της Premier Capital Ελλάς

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συνεχίζουμε το συναρπαστικό αυτό ταξίδι μας για να μειώσουμε το αποτύπωμά μας για έναν καθαρότερο πλανήτη. Φιλοδοξία μας είναι οι συσκευασίες και τα οργανικά υλικά από τα εστιατόριά μας να αποτελούν μέρος μιας κυκλικής οικονομίας αντί να γίνονται απόβλητα. Εργαζόμαστε σκληρά για να ενσωματώσουμε τις περιβαλλοντικές μας πολιτικές για να βελτιώσουμε την καταπληκτική εμπειρία της McDonald’s και να συμπεριλάβουμε τους επισκέπτες μας στο όραμά μας για ένα βιώσιμο μέλλον, γιατί Καλωσορίζουμε το Μέλλον κάθε μέρα».

You might also like