Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Messinia Forum 2024

Ο τουρισμός θέλει έργα υποδομών, δικτύωση κι εκπαίδευση ενώ κι η εστίαση χρειάζεται στήριξη από την πολιτεία και αναφορές στην τοπική πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Messinia Forum 2024 το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου, με τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών εισηγητών και την παρουσία πολλών τοπικών εταιρειών στο εκθεσιακό τμήμα του Forum το οποίο αναπτύχθηκε στους περιβάλλοντες χώρους του Μεγάρου.
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου

 

Το Messinia Forum 2024 ήταν επικεντρωμένο στην τουριστική ανάπτυξη της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου ευρύτερα ενώ υπήρχαν ξεχωριστές συνεδρίες για την τοπική γαστρονομία, τα φορολογικά και χρηματοδοτικά ζητήματα του κλάδου καθώς και τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Η είσοδος του επιβλητικού Μεγάρου Χορού στην Καλαμάτα όπου είχαν τοποθετηθεί οι χορηγοί του Messinia Forum 2024

 

Περισσότερη εξωστρέφεια κι εκπαίδευση

Όλοι οι εισηγητές αναγνώρισαν τα σημαντικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει στον τουρισμό η Πελοπόννησος και η Μεσσηνία ειδικότερα, παρά το γεγονός οτι ξεκίνησαν αρκετά αμφότερες αργότερα σε σχέση με άλλες περιφέρειες και νομούς της χώρας την τουριστική τους ανάπτυξη. Γι’ αυτό τα περιθώρια είναι ακόμα πολύ μεγάλα σε διάφορα είδη τουρισμού.

Όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, είτε αυτοί εκπροσωπούσαν την κεντρική διοίκηση, την Περιφέρεια ή τις δημοτικές αρχές των πόλεων του νομού, χρειάζεται να ολοκληρωθούν σημαντικά έργα στον νομό, όπως π.χ. το Αεροδρόμιο της Καλαμάτας, να προωθηθεί η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, να προχωρήσει η μετάβασή τους στην ψηφιακή εποχή και να εκπαιδευτεί – να εκπαιδεύεται στο διηνεκές για την ακρίβεια- το προσωπικό που ασχολείται με τον τουρισμό και την εστίαση.

Οι εκπρόσωποι των Επιμελητριών εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση των Δεκέμβριο, ζήτησαν μεγαλύτερη στήριξη και κάλεσαν τον τραπεζικό τομέα να γίνει ακόμα πιο φιλικός στους εστιάτορες ενώ οι σεφ που συμμετείχαν στο διήμερο αναφέρθηκαν όλοι τους στην προστιθέμενη αξλια που δίνει στα τοπικά προϊόντα η σύνδεσή τους με τη γαστρονομία.

Από αριστερά: Δημήτριος Μπούχαλης, Καθηγητής Τουριστικού Marketing, Bournemouth University UK, Μαρία Γάτσου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΤΕ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Καθηγήτρια Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΕΑΠ Πατρών και πρώην πολιτικός και ο Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, Εκδότης, μέλος του Δ.Σ. του ΕΒΕΑ

 

Ο τουρισμός είναι ένας κι ο τουρίστας είναι …δανεικός

Στο σημαντικότερο  ‘Τραπέζι Διαλόγου’ της πρώτης ημέρας του Messinia Forum 2024,  συντονιστής – εισηγητής ήταν ο  Σωτήρης Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Τουριστικών Σπουδών στο ΠAΠEI και Διευθυντής Εργαστηρίου Τουριστικής Αριστείας ενώ ξεχώρισε η παρουσία του Δημήτρη Μπούχαλη, Καθηγητή Τουριστικού Marketing στο Bournemouth University στην Αγγλία. Ο Έλληνας πανεπιστημιακός τόνισε στην εισήγησή του ότι «ο τουρισμός είναι ένας», δηλαδή δεν είναι δόκιμο να τον διαχωρίζουμε σε επιμέρους υποκατηγορίες γιατί η εμπειρία που θα αποκομίσει ο επισκέπτης, από οποιοδήποτε είδος τουρισμού κι αν επιλέξει στην Ελλάδα είναι μια κι ενιαία.

Ο Δ. Μπούχαλης τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν χρειάζεται να  ανακαλύψει τον τροχό στον τομέα του τουρισμού»  καθώς οι βέλτιστες πρακτικές και τα πετυχημένα παραδείγματα υπάρχουν ήδη σε διάφορες άλλες χώρες του κόσμου, χρειάζεται όμως να μην κωλυσιεργεί και να λάβει άμεσα αποφάσεις που θα πρέπει να υλοποιούνται εντός συγκεκριμένων, ελεγχόμενων χρονοδιαγραμμάτων.

Ο Δ. Μπούχαλης στην εισήγησή του τόνισε: «Λείπω πάνω από 35 χρόνια από την Ελλάδα και νιώθω πως είμαι κάπως ‘έξω από τα πράγματα’. Στο εξωτερικό πραγματοποιείται διαβούλευση για τα θέματα τουριστικής πολιτικής, λαμβάνεται απόφαση και μετά η απόφαση αυτή υλοποιείται. Στην Ελλάδα αυτό που βλέπω είναι μια διαρκής διαβούλευση και όταν μετά από κάποιο διάστημα αλλάζει η κυβέρνηση ή αλλάζει ο υπουργός, ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης – ακόμα και στην ίδια κυβέρνηση αν είναι τα συγκεκριμένα πρόσωπα- ξεκινάμε τη διαβούλευση από την αρχή. Πετάμε ότι είχαμε φτιάξει… Ξέρετε τι έχει πληρώσει ο φορολογούμενος για μελέτες στον τουρισμό και για λογότυπα; Ξέρετε τι έχει πεταχτεί στα σκουπίδια χωρίς να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ; Ξέρετε τι θα βγάλουμε αν ανοίξουμε τα συρτάρια των δημόσιων υπηρεσιών; Έχω άρθρα στο αρχείο μου, τα οποία δημοσιεύτηκαν σε ελληνικά περιοδικά τη δεκαετία του 1980 και  είναι εκπληκτικά επίκαιρα σήμερα, σε τέτοιο βαθμό που θα μπορούσαν να δημοσιευτούν σε τουριστικά περιοδικά χωρίς να καταλάβει κανείς ότι γράφτηκαν δεκαετίες πριν…».

Ο Δ. Μπούχαλης είπε εμφατικά προς τους συνέδρους ότι «Ο τουρίστας δεν είναι δικός σας, ανήκει τόσο σε σας όσο και σε οποιονδήποτε άλλο τουριστικό προορισμό. Υπάρχει παγκόσμιος ανταγωνισμός στον τουρισμό και δεν θα μας περιμένει κανείς…».

Messinia Forum 2024, δεύτερη ημέρα. O Ιωάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής κι εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΕ εξηγεί πως τα εστιατόρια δεν μπορούν να φορολογηθούν με …αλγόριθμους.

 

Η πολιτεία παραείναι καχύποπτη για την εστίαση

Στο σημαντικότερο  ‘Τραπέζι Διαλόγου’ της δεύτερης ημέρας του Messinia Forum 2024,  συντονιστής – εισηγητής ήταν  ο Αθανάσιος Ανδριανόπουλος Αντιπρόεδρος ΕΛΦΕΕ Μεσσηνίας και κεντρικός ομιλητής στο πάνελ από την πλευρά της εστίασης ήταν ο Ιωάννης Δαβερώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων & Συναφών Αττικής ως εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΕ μεταξύ άλλων παραγόντων του τουρισμού και της εστίασης από την Μεσσηνία.

Ο Ιωάννης Δαβερώνης είπε στην εισήγησή του ότι «για πολύ μικρές τιμολογιακές διαφορές μπορεί μια εστιατορική επιχείρηση να περάσει από την κερδοφορία στις ζημίες» και επανέλαβε με ένταση κι αρκετές φορές κατά την εισήγησή του πως η πολιτεία αντιμετωπίζει τον κλάδο με φοβερή καχυποψία και θεωρεί τους επαγγελματίες της μόνιμα υπόπτους φοροδιαφυγής.

Ο παράγοντας της ελληνικής εστιατορικής αγοράς αναφέρθηκε στα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα που καλούνται να πληρώσουν οι εστιάτορες σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης χωρίς να γνωρίζουν τι και πόσο πρέπει να πληρώσουν. Τόνισε ότι η περιβόητη ‘Έκθεση Πισσαρίδη’ δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην εστίαση ενώ καυτηρίασε την πολιτική της προκαταβολής φόρου η οποία ως φορολογική πολιτική δεν συναντάται πουθενά στον δυτικό κόσμο.

Αναφέρθηκε επίσης στις Έμμεσες Τεχνικές Ελέγχου που θα υλοποιηθούν από τις φορολογικές αρχές με βάση τη νέα νομοθεσία, δηλαδή στις τεχνικές που χρησιμοποίει η Φορολογική Διοίκηση για να προσδιορίσει τις φορολογικές υποχρεώσεις του φορολογούμενου, βασιζόμενη σε στοιχεία και πληροφορίες από τρίτες πηγές (μη φορολογικές πηγές) και αναλύοντας σε βάθος την οικονομική του κατάσταση, πέραν του ελέγχου εκπλήρωσης των συμβατικών από τη φορολογία υποχρεώσεών του όπως αποτυπώνονται στις δηλώσεις φορολογία.

Σύμφωνα με τον Ι. Δαβερώνη οι Έμμεσες Τεχνικές Ελέγχου δεν μπορούν να εφαρμοστούν  στην εστίαση γιατί η εστίαση, μεταξύ άλλων, δεν μπορεί να στοκάρει το εμπόρευμά της. «Αν αγοράσω ένα καφάσι ντομάτες και – για κάποιο λόγο- δεν τις χρησιμοποιήσω και δεν τις διαθέσω στους πελάτες μου, οι ντομάτες αυτές θα πρέπει να πεταχτούν…» είπε με μια δόση ειρωνείας το στέλεχος της εστιατορικής αγοράς και πρόσθεσε στο ίδιο κλίμα: «Έχουμε φτάσει στο σημείο να χρειαζόμαστε λογιστήριο και λογιστή καθημερινά μέσα στο κατάστημά μας…» είπε ο εστιάτορας απο την Αττική.

Messinia Forum 2024, πρώτη ημέρα. Από αριστερά ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος, Πρόεδρος ΠΕΔ, Δήμαρχος Καλαμάτας, ο Δημήτριος Πτωχός, Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, ο Ευγένιος Δενδρινός, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος της ΤΕΜΕΣ  και ο Σωτήρης Βαρελάς, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Τουριστικών Σπουδών ΠAΠEI, Διευθυντής Εργαστηρίου Τουριστικής Αριστείας, συντονιστής του σχετικού πάνελ.

 

Όσο για την συνολική κατάσταση που έχουν διαμορφώσει οι αυξήσεις των πρώτων υλών στον κλάδο της εστίασης και οι συνεχείς αλλαγές στον προσδιορισμό του ΦΠΑ και της φορολογίας, ο Ιωάννης Δαβερώνης τόνισε πως η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων του απορροφούν τις αυξήσεις των τιμών και χρεώνουν πολύ διαφορετικά απ’ ότι θα έπρεπε. «Δεν μπορούμε ούτε να αλλάζουμε τις τιμές του καταλόγου μας κάθε μήνα, ούτε να χρεώνουμε 50 ευρώ το άτομο στα εστιατόριά μας…» είπε ο Ιωάννης Δαβερώνης.

Όπως τόνισε στην εισήγησή του κατά την πρώτη ημέρα του Messinia Forum ο Ευγένιος Δενδρινός, διευθύνων σύμβουλος και εκτελεστικό μέλος της ΤΕΜΕΣ η οποία διαχειρίζεται και αναπτύσσει το σπουδαίο ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino, το μεγάλο κέδρος από τη συγκεκριμένη επένδυση η οποία φέτος συμπλήρωσε 14 χρόνια ζωής ήταν οτι συνέδεσε την κάπως …απομονωμένη τότε Μεσσηνία με τον υπόλοιπο κόσμο και λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το Costa Navarino φτιάχτηκαν στην Μεσσηνία 29 ξενοδοχεία με δυναμικό άνω των 1.700 κλινών συνολικά.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του Μεγάρου ορισμένα cooking sessions,  διοργανώθηκε παρουσίαση και γευσιγνωσία κρασιών που προέρχονται από τον Μεσσηνιακό αμπελώνα ενώ τοπικές επιχειρήσεις παρουσίασαν τα προϊόντα τους με το ελαιόλαδο, τις ελιές, τους ξηρούς καρπούς, τα βότανα και τα αρτοποιήματα να κυριαρχούν.        

You might also like