Τέσσερις σεφ στο Messinia Forum 2024

Σημαντικές οι παρεμβάσεις τους για τη μαγειρική, την εστίαση και τη θεραπευτική λειτουργία της τροφής

Τέσσερις κορυφαίοι  εκπρόσωποι της μαγειρικής τέχνης, με πλούσια επαγγελματική αλλά και συγγραφική δραστηριότητα συμμετείχαν ως εισηγητές στο Messinia Forum 2024 το οποίο διοργάνωσε ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ) στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας, το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Απριλίου, με τη συμμετοχή δεκάδων σημαντικών εισηγητών και την παρουσία πολλών τοπικών εταιρειών στο εκθεσιακό τμήμα του Forum το οποίο αναπτύχθηκε στους περιβάλλοντες χώρους του Μεγάρου.
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου

 

Ο Λευτέρης Λαζάρου (στην κεντρική φωτογραφία), ο οποίος συμμετείχε και στη διοργάνωση του 2023, από το βήμα του forum απευθύνθηκε όπως το συνηθίζει στο σύνολο της αγοράς, από τους εργαζόμενους και τους εστιάτορες μέχρι τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικών στο αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό- θυμίζουμε πως το φετινό Messinia Forum ήταν επικεντρωμένο στην τουριστική ανάπτυξη.

«Τολμήστε να χρεώσετε ακριβά τις σωστές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρετε στα καταστήματά σας κι έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι τον τουρίστα που αφήνει 2-3 ευρώ και γεμίζει τον τόπο σκουπίδια δεν τον θέλετε, δεν τον έχετε ανάγκη» είπε ο έμπειρος σεφ.

Λάτρης της Μεσσηνίας ο Λ. Λαζάρου χαρακτήρισε ‘ευλογημένο τόπο’ την Καλαμάτα και ζήτησε να στηριχθεί ο πρωτογενής τομέας καθώς όπως τόνισε, η υπεραξία της τοπικής παραγωγής που συχνά είναι άγνωστη στον τουρίστα έρχεται μέσα από τη χρήση των τοπικών προϊόντων στην γαστρονομία.

Ο Λ. Λαζάρου έκανε μερικές καίριες παρατηρήσεις για τον ρόλο μερίδας εστιατόρων οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους ή με τις παραλείψεις τους αμαυρώνουν τη θετική εικόνα που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους δημοτικούς φόρους οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν το αποτέλεσμα της τακτικής ορισμένων εστιατόρων να μην κόβουν αποδείξεις. Αν και ο ίδιος δεν συμφωνεί με πολλά από αυτά που έχουν ήδη νομοθετηθεί στο χώρο της εστίασης, τόνισε πως «πειθαρχώ στο φορολογικό σύστημα γιατί δεν βρίσκω άκρη με το κράτος! Η μόνη άμυνα στην περίπτωση των εστιατόρων είναι αυτό που λένε για τη γυναίκα του Καίσαρα- πρέπει να είναι και να φαίνεται τίμια».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, αφού απάντησε σε πολλές ερωτήσεις του κοινού, ο σεφ και ιδιοκτήτης του βραβευμένου εστιατορίου Βαρούλκο, τόνισε πως τα νέα παιδιά στην εστίαση χρειάζονται εκπαίδευση πριν βγουν στη δουλειά από έναν έμπειρο επαγγελματία που να προέρχεται και να έχει εργαστεί σε κάποια από τα μεγάλα πολυτελή ξενοδοχεία που δραστηριοποιούνται στην Μεσσηνία.

Ο Νίκος Φωτιάδης, Πρόεδρος Chef’s Brigade Greece στην Καλαμάτα

 

Slow Food στην Μεσσηνία!

Στο κίνημα Slow Food και την προστιθέμενη αξία που προσφέρει στους εστιάτορες και συνολικά στον τοπικό τουρισμό αναφέρθηκε ο Νίκος Φωτιάδης, Πρόεδρος Chef’s Brigade Greece. Ο σεφ τόνισε πως η Μεσσηνία έχει όλα τα εφόδια για να γίνει  ο πρώτος Slow Food προορισμός στην Ελλάδα, γεγονός που θα σημάνει πολλά όχι μόνο για την τοπική γαστρονομία αλλά για τον ίδιο τον τουρισμό.

Ο Ν. Φωτιάδης απέρριψε τον μαζικό τουρισμό – καταφέρθηκε  μάλιστα ενάντια στον τουρισμό των κρουαζιερόπλοιων τα οποία έχουν φτάσει στο σημείο να αποβιβάζουν χιλιάδες τουρίστες για λίγες μόνο ώρες σε μικρά νησιά όπως η Πάτμος που δεν έχουν τη φέρουσα ικανότητα να διαχειριστούν τέτοια μεγέθη επισκεπτών.

Κάλεσε τους εστιάτορες της Μεσσηνίας να ενταχθούν στο κίνημα Slow Food και να δημιουργήσουν μια ‘βάση’, έναν πυρήνα 15 μελών στη Μεσσηνία για την προώθηση των αρχών μιας διαφορετικής, ποιοτικής και βιώσιμης γαστρονομίας.

Η Ελένη Ψυχούλη παρουσίασε την ενδιαφέρουσα εισήγηση «Ο ελληνικός μεζές και η αναγκαιότητά του»

 

Η Ελένη Ψυχούλη παρουσίασε την εισήγηση «Ο ελληνικός μεζές και η αναγκαιότητά του», μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση των ταπεινών πιάτων που σερβίρονταν στο παρελθόν- κυρίως στην Μικρασία- αρχικά σε εργαζόμενους που επέστρεφαν από τις δουλειές στα σπίτια τους κι οι οποίοι έκαναν μια μικρή ‘στάση’ στο καφενείο’.

Επανατοποθέτησε μάλιστα τον μεζέ, τον λιτό μεζέ με συνοδεία τσίπουρου ή ούζου κι όχι τα περίτεχνα πιάτα που προσφέρονται σήμερα από κάποια ‘μεζεδοπωλεία’.  «Ο μεζές μάς βοηθάει να ‘σερβίρουμε’ τον τόπο μας, με τρόπο αυθεντικό, μας βοηθάει να δώσουμε στον επισκέπτη μας μια μοναδική εμπειρία, να νιώσει πρώτα την ψυχή μας πριν νιώσει τη γεύση που θα του προσφέρουμε» είπε ο γνωστή μαγείρισσα και συγγραφέας.

Ο σεφ Ιάκωβος Απέργης σε μια φορτισμένη ομιλία αναφέρθηκε στη σίτιση των νοσοκομείων και των ιδρυμάτων, στη σίτιση δηλαδή που παρέχει η πολιτεία σε ανθρώπους που δεν επέλεξαν να βρίσκονται σε έναν νοσοκομειακό ή ιδρυματικό χώρο. «Το φαγητό είναι φάρμακο για την ψυχή και το σώμα» είπε ο σεφ και ζήτησε από την πολιτεία και τον ίδιο τον κλάδο της εστίασης να προσέξει το τι ποιότητας φαγητό προσφέρεται σε ανήμπορους ανθρώπους.

Συγκλονιστικός ο σεφ Ιάκωβος Απέργης μίλησε για το ζήτημα της σίτισης σε νοσοκομεία και ιδρύματα
You might also like