Χάρτινη συσκευασία: Ευνοείται από την ‘πράσινη μετάβαση’

Συμπεράσματα από το διεθνές  συνέδριο της FEFCO στην Αθήνα- Η χάρτινη συσκευασία βελτιώνεται και διευρύνει τη χρήση της

Η χάρτινη κυματοειδής συσκευασία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μέσα συσκευασίας και αναμένεται να παίξει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο τα επόμενα χρόνια καθώς οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και οι επιλογές των ευαισθητοποιημένων καταναλωτών θα πιέζουν όλο και πιο πολύ την πλαστική συσκευασία.
Ρεπορτάζ: Θανάσης Αντωνίου

Η βιομηχανία σχεδιασμού χάρτινης κυματοειδούς συσκευασίας αλλά και οι βιομηχανίες τροφίμων και ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων προσπαθούν να βελτιώσουν τη σύσταση των συσκευασιών, να μειώσουν ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να διευρύνουν τη χρήση τους σε κατηγορίες προϊόντων όπου σήμερα κυριαρχεί το πλαστικό, π.χ. η γαλακτοβιομηχανία.

Αυτά είναι μερικά από τα συμπεράσματα που προέκυψαν από το σημαντικό συνέδριο που διοργάνωσε  η European Federation of Corrugated Board Manufacturers-  FEFCO στην Αθήνα το τριήμερο 15-17 Μαΐου. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κυματοειδούς Χαρτονιού / Χαρτοκιβωτίων είναι μια από τις κορυφαίες ομοσπονδίες στο χώρο της συσκευασίας και το ετήσιο συνέδριό της αποτελεί μια σημαντική στιγμή συνάντηση κορυφαίων παραγόντων από τις βιομηχανίες του κλάδου αλλά κι εκπροσώπων του πανεπιστημιακού και του συμβουλευτικού κλάδου.

Το φετινό FEFCO Summit φιλοξένησε ο νεοσύστατος Hellenic Paper Packaging Association -HPPA (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Χάρτινης Συσκευασίας ) ο οποίος αποτελεί τη φωνή των κατασκευαστών χάρτινης συσκευασίας στην Ελλάδα, ενισχύοντας την αξία του κλάδου και αναδεικνύοντας τα οφέλη της.

Κατά την έναρξη του FEFCO Summit 2024 ο Βασίλης Έξαρχος Πρόεδρος του HPPA και  Cluster Managing Director στην πολυεθνικής εταιρεία Dunapack Packaging εξήγησε πως και στην Ελλάδα η πανδημία ευνόησε τον κλάδο καθώς εκτίναξε το ηλεκτρονικό εμπόριο. Τόνισε πως στους στόχους του θεσμικού φορέα που εκπροσωπεί είναι η επίλυση των χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος, η συνεργασία με τους άλλους θεσμικούς φορείς και την πολιτεία, η υποστήριξη των μελών του απέναντι σε φυσικές καταστροφές που απειλούν τη λειτουργία τους και η συνεργασία με όλους τους stakeholders στη βιομηχανία, την πολιτεία και την κοινωνία για ζητήματα περιβαλλοντικής προστασίας και αειφορίας.

Το δώρο που προσφέρθηκε στους συνέδρους του FEFCO Summit Athens 2024, μια εξαιρετική εφαρμογή χαρτοκιβωτίου με εκτύπωση μέσα κι έξω και ειδικές θήκες για τα προϊόντα.

 

Ανάκαμψη της βιομηχανίας και της συσκευασίας

Ο Νίκος Βέττας Γενικός Διευθυντής στο  Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και Καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη εισήγησή του είπε ότι μετά την πανδημία του κορωνοϊού η βιομηχανία υπήρξε περισσότερο εξωστρεφής από τους ίδιους τους καταναλωτές αλλά ύστερα από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία έχει μπει και πάλι σε μια φάση περισυλλογής, παρά το γεγονός ότι δείχνει αξιοθαύμαστη ανθεκτικότητα στις κρίσεις που διαδέχονται η μία την άλλη.

«Η παγκοσμιοποίηση δεν τελείωσε με τον κορωνοϊό» τόνισε ο Ν. Βέττας και συμπλήρωσε: «Το παγκόσμιο εμπόριο ανέκαμψε και μάλιστα σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πριν την πανδημία».  Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Ν. Βέττας, «Από το 2008 και παρά τα όσα περάσαμε, η παγκόσμια οικονομία απέδειξε ότι έχει ‘τεράστιο στομάχι’ ενώ η βιομηχανία είναι σε recovery mode’ αυτή την περίοδο».

Όσο αφορά την ‘πράσινη μετάβαση’ η οποία αυτή τη στιγμή αναδεικνύεται στο υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα της βιομηχανίας συσκευασίας, ο καθηγητής εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς, χωρίς φυσικά να αρνείται την απόλυτη προτεραιότητά της: «Η ‘πράσινη μετάβαση’ δεν είναι εύκολο πράγμα. Ακούγεται ως παραμύθι αλλά θα κοστίσει πολύ σε κράτη κι επιχειρήσεις καθώς θα χρειαστούν πολλά χρήματα για να πραγματοποιηθεί».

Το στέλεχος του ΙΟΒΕ αρνήθηκε να κάνει (οικονομικές) προβλέψεις για το μέλλον και περιορίστηκε στην επισήμανση ότι «Το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται αλλά δεν μπορούμε να τυπώνουμε συνεχώς χρήματα. Επενδύουμε πλέον σε όλο και πιο ριψοκίνδυνες επενδύεις για όλο και λιγότερα κέρδη». Ο καθηγητής εκτίμησε ότι «θα ζήσουμε σε έναν κόσμο με υψηλό πληθωρισμό για τα επόμενα 10 χρόνια. Δεν θα είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση αλλά οπωσδήποτε θα είναι περίοδος αβεβαιότητας».

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Neil Osment, έδωσε μια από τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις του διημέρου, με πολλά στοιχεία για την αγορά της χάρτινης κυματοειδούς συσκευασίας και όχι μόνο.

 

Χάρτινη συσκευασία: Βαρόμετρο της οικονομίας

Ο σύμβουλος επιχειρήσεων Neil Osment, Managing Director της βρετανικής εταιρείας NOA Consulting παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα εισήγηση βασισμένη τόσο στις καταναλωτικές συμπεριφορές όσο και στις ίδιες τις τάσεις της βιομηχανίας συσκευασίας την οποία παρακολουθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. «Η αγορά του κυματοειδούς χαρτονιού  και των χαρτοκιβωτίων είναι βαρόμετρο της οικονομίας» είπε ο Βρετανός σύμβουλος κι εξήγησε: «Μετά από μια μικρή ύφεση η οποία παρουσιάστηκε στον κλάδο το 2023, τα επόμενα χρόνια αναμένουμε ανάπτυξη. Ο κόσμος αγοράζει συνεχώς νέα πράγματα αλλά αγοράζει λιγότερα ταχυκίνητα προϊόντα. Μικρή πτώση υπάρχει και στην ‘αδελφή’ αγορά των αναδιπλούμενων χαρτοκιβωτίων με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετό στοκαρισμένο προϊόν στη βιομηχανία υλικών συσκευασίας».

Από την πλευρά του ο Paul van Bezouw, Managing Director του βιομηχανικού φορέα  Cepi Container Board τα  μέλη του οποίου αντιπροσωπεύουν μια συνολική ευρωπαϊκή παραγωγική ικανότητα άνω των 25 εκατομμυρίων τόνων υλικών κυματοειδούς χαρτοκιβωτίου αναφέρθηκε κυρίως στην πράσινη μετάβαση. «Η βιομηχανία  της συσκευασίας έχει αρνητική εικόνα» παραδέχτηκε ο Paul van Bezouw, «είναι μια ενεργοβόρα βιομηχανία και οι πιέσεις αυξάνονται. Η αποανθρακοποίηση είναι ένας δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει ο κλάδος».

Όσο αφορά τις προβλέψεις του για το μέλλον, το στέλεχος της Cepi Container Board απέφυγε να πάρει συγκεκριμένη θέση θεωρεί όμως πως το 2024, λόγω του ότι είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων κι Ευρωπαϊκού Κυπέλου Ποδοσφαίρου θα καταγράψει ανάπτυξη του κλάδου της χάρτινης συσκευασίας ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει ισορροπία προσφοράς και ζήτησης το 2025.

You might also like