Νέο μενού στο NYN ESTI, στο ΕΜΣΤ

'Ο  Βιότοπος της Άνοιξης' από τον Σταμάτη Μισομικέ

Τον Δεκέμβριο του 2023, ο όμιλος nice n easy και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εγκαινίασαν το πρωτοποριακό εστιατόριο NYN ESTI. Στο νέο αυτό εγχείρημα, ο head chef Σταμάτης Μισομικές, συνδέοντας τη γαστρονομία με τις εικαστικές τέχνες και την τεχνολογία, παρουσίασε στο κοινό το χειμερινό του μενού ΒΙΟΤΟΠΟΣ, το οποίο ενσωμάτωνε το γαστρονομικό του μανιφέστο περί εντοπιότητας, εποχικότητας και βιωσιμότητας.

 

Ο “ΒΙΟΤΟΠΟΣ” είναι η σύνθεση τριών μενού γευσιγνωσίας, της “Χλωρίδας”, της “Πανίδας” και του “Αλς”. Το μενού “Χλωρίδα” είναι χορτοφαγικό αλλά μπορεί να αποτελέσει και τη βάση για ένα ευέλικτο γευστικό ταξίδι, καθώς συνδυάζεται με πιάτα από το μενού “Πανίδα”, που προσφέρει στοιχεία – πρωτεΐνες από τη γη, και το μενού “Αλς”, που εστιάζει σε στοιχεία – πρωτεΐνες από τη θάλασσα.

NYN ESTI- ‘Ο Βιότοπος της Άνοιξης’: ανοιξιάτικα λουλούδια, γιαούρτι, κεράσι, θυμάρι και κουφοξυλιά

 

Ο Βιότοπος της Άνοιξης

Ο σεφ, παραμένοντας πιστός στις αρχές του περί εποχικότητας και βιώσιμων πρακτικών, συνεχίζει να διερευνά τη γαστρονομική μας παράδοση και να αποτυπώνει την εναλλαγή των εποχών στα μενού του NYN ESTI.

Στην τρέχουσα έκδοση του ΒΙΟΤΟΠΟΥ η χλωρίδα και η πανίδα της ελληνικής γης και της θάλασσας συντονίζονται στο νυν της άνοιξης. Τσάγαλα, σπαράγγια, κουκιά, μούσμουλα, ανθοί νεραντζιάς, συμμετέχουν στο νέο μενού ιστορώντας τη γεύση της εποχής.

Ο Σταμάτης Μισομικές ερμηνεύει την εποχή, με τον δικό του, ιδιωματικό τρόπο, ενθέτοντας στα πιάτα του δυο νέα στοιχεία που ενεργοποιούν τις αισθήσεις θέτοντας τες σε εγρήγορση: του παγωμένου και του καυτερού.

Χαρακτηριστικό δείγμα το “tacos”- ροδίτικη λαδόπιτα του καλωσορίσματος, με την κρέμα καπνιστών κάσιους, την οποία «στεφανώνει» ένα μείγμα παγωμένων μυρωδικών

Επίσης ο «κολοκυθανθός» σε tempura, vinaigrette με ιπποφαές, αλμυρό παγωτό χαμομήλι και καυτερή σος με μούσμουλα και χαμομήλι, αλλά και το μαγευτικό ροδίτικο μελεκούνι σε μια, νέα ντελικάτη εκδοχή του, με ακακία, κερί και βερίκοκο.

Liquid Gallery, κοκτέιλ που υμνούν την τέχνη

Ο mixologist Θάνος Μουσούλης, με την Υγρή του Πινακοθήκη, την όμορφα σχεδιασμένη cocktail list του, που αποτίνει φόρο τιμής σε διάσημους καλλιτέχνες και σε καλλιτεχνικά ρεύματα, προτείνει, παράλληλα ή εναλλακτικά με την πλούσια λίστα κρασιών, κοκτέιλ όπως, το Chilli Strings by Ishii Kakuko που συνδυάζει την τεκίλα με το τσίλι ή το Composition by Pierre Mondrian (τζιν-παρμεζάνα- νερό τομάτας και ανθράκωση), που μοιάζουν να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να συνδυαστούν με τον ΒΙΟΤΟΠΟ της άνοιξης.


nynesti.grΛεωφ. Ανδρέα Συγγρού 51 – 53, Αθήνα 117 43.  Τηλέφωνο: 698 943 8866

Ώρες και μέρες λειτουργίας: Καθημερινά 13.00 – 17.00  και  19:00 – 00:00

(εκτός Δευτέρας καθ’ όλη τη μέρα και Τρίτης μεσημέρι)

You might also like