Ολοκληρώθηκε ο Εθνικός Διαγωνισμός Ecotrophelia 2024
1ο βραβείο στην ομάδα του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ, για το προϊόν Legumi Nutty
Oλοκληρώθηκε ο 14ος Εθνικός Διαγωνισμός Ecotrophelia 2024, που διοργάνωσε και υποστήριξε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ). Ο Διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε στις 19 &20 Ιουνίου 2024, στην Αθήνα, συγκέντρωσε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές από τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ερευνητικά ινστιτούτα από όλη την Ελλάδα, προωθώντας την καινοτομία της νέας γενιάς στη διατροφή και την επιχειρηματικότητα.
Η εκδήλωση ξεχώρισε για τον έντονο ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα, καθώς οι φοιτητές παρουσίασαν τις πρωτοποριακές ιδέες τους ενώπιον της Εθνικής Κριτικής Επιτροπής, η οποία απαρτίζεται από σημαντικές προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου. Οι καινοτόμες και οικολογικές ιδέες των φοιτητών αναδείχθηκαν για τα ιδιαίτερα οικολογικά τους χαρακτηριστικά, τα υγιεινά διατροφικά συστατικά και τον βιώσιμο σχεδιασμό τους, δείχνοντας τον δρόμο για ένα αειφόρο μέλλον.
Τα βραβεία
- Tο 1ο βραβείο απονεμήθηκε στην ομάδα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Χημείας, για το προϊόν Legumi Nutty (ζυμούμενες αλοιφές-spread ρεβιθιού με ορό γάλακτος, πλούσιες σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες). Η νικήτρια ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Ecotrophelia, που θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο στο Παρίσι.
- Το 2ο βραβείο δόθηκε στην ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων & του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας Γεωτεχνικών Επιστημών / Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, για το προϊόν Chickpeasy (βάση για πίτσα με ρεβίθια, εμπλουτισμένη με πρωτεΐνες, πλούσια σε φυτικές ίνες, χωρίς γλουτένη).
- Το 3ο βραβείο απέσπασε η ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων / Τμήμα Χημείας & του Πανεπιστημίου Αιγαίου / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής, για το προϊόν Crispeens (vegan σνακ χωρίς γλουτένη, φτιαγμένοαπό άγρια βρώσιμα χόρτα).
- Το βραβείο Καλύτερης Παρουσίασης απονεμήθηκε στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, για το προϊόν Mitos (έτοιμο για ψήσιμο, κατεψυγμένο, υγιεινό σνακ με σταμναγκάθι, ΠΟΠ ξυνομυζήθρα Κρήτης και χαρούπι).
- Το Βραβείο Καλύτερου Πλάνου Μάρκετινγκ & Εμπορίας κατέκτησε η ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης / Τμήμα Χημικών Μηχανικών, για το προϊόν Peelicious (άλειμμα φρούτων, από φλούδες πορτοκαλιού, μήλου και λεμονιού).
Στο πλαίσιο του Εθνικού Διαγωνισμού Ecotropheliaκαι προωθώντας την υγιεινή διατροφή, ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Καινοτομία & Εκπαίδευση: εργαλεία για τη διαμόρφωση υγιεινών διατροφικών επιλογών». Τη συζήτηση συντόνισε η Μαίρη Γιαννακούλια, Καθηγήτρια του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και συμμετείχαν η Ειρήνη Αγαπηδάκη, Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, και ο Γρηγόρης Αντωνιάδης, Αντιπρόεδρος ΣΕΒΤ.
Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκε η διασύνδεση της διατροφής με την καινοτομία, με στόχο τη διαμόρφωση ισορροπημένων διατροφικών συνηθειών, η ανάγκη για ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα διατροφής, αλλά και ο ρόλος της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών σε αυτή την κατεύθυνση.
«Είμαστε υπερήφανοι για τη δημιουργικότητα και το καινοτόμο πνεύμα που αναδεικνύονται μέσα από τον Εθνικό Διαγωνισμό Ecotrophelia. Οι φοιτητές επέδειξαν τη δύναμη της καινοτομίας και τη σημασία της βιωσιμότητας στον τομέα της διατροφής. Είμαστε βέβαιοι ότι οι ιδέες που παρουσιάστηκαν μπορούν να συμβάλλουν στο μέλλον της βιομηχανίας μας, και σε ένα πιο υγιές και ανθεκτικό σύστημα τροφίμων. Συγχαίρουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την εξαιρετική τους απόδοση και τη δέσμευσή τους στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία των προϊόντων διατροφής» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΤ, Γρηγόρης Αντωνιάδης.