Χρήστος Αϊδαρίνης: «Προσωπική, δημιουργική δουλειά επτά μέρες την εβδομάδα…»

Μια ώρα στο οινοποιείο του μάχιμου παραγωγού στην όμορφη Γουμένισσα

Στο Οινοποιείο Αϊδαρίνη, στη Γουμένισσα του Κιλκίς σώζεται μέχρι τις μέρες μας (κι εκτίθεται στο κοινό) μια απόδειξη πώλησης κρασιού από την ομώνυμη οικογένεια με χρονολογία 1884. Δεν είναι λίγο να παράγεις και να εμπορεύεσαι κρασί επί 140 και πλέον χρόνια…
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Α., Πάνος Γεωργιάδης & Οινοποιείο Αϊδαρίνη

 

Η οινοποιητική ζώνη της Γουμένισσας είναι διάσημη για τους οίνους που φέρουν τη σήμανση Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η οινική κουλτούρα που συναντάμε μεταξύ των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στην Γουμένισσα και η ποιότητα των προϊόντων που παράγουν με πάθος και μεράκι, έχουν μετατρέψει την ευρύτερη περιοχή σε σημείο συνάντησης των οινόφιλων απ’ όλη την Ελλάδα και όχι μόνο.

Επισκεφτήκαμε τη Γουμένισσα στο πλαίσιο μιας δημοσιογραφικής αποστολής γνωριμίας με τους παραγωγούς της περιοχής, την οποία διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συντόνισε η εταιρεία Geogastronomy του Γιώργου Παλησίδη, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Σεπτέμβριος 2021. Τρύγος στον αμπελώνα της οικογένειας Αϊδαρίνη, στην Γουμένισσα.

 

Το Οινοποιείο Αϊδαρίνη ήταν ένας από τους σταθμούς της συγκεκριμένης δημοσιογραφικής αποστολής και στο περιθώριο των γευστικών δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν στον φιλόξενο χώρο του, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Χρήστο Αϊδαρίνη, έναν από τους σημαντικούς αλλά όχι ιδιαίτερα προβεβλημένους παραγωγούς της Γουμένισσας ο οποίος εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση το 1985- έχει ήδη κάνει 40 τρύγους!

Η ατζέντα της ελληνικής οινοποίησης είναι μεγάλη, τα θέματα που χρονίζουν πολλά και δυσεπίλυτα και ο ίδιος ο παραγωγός έχει τεκμηριωμένη άποψη για τον κλάδο τον οποίο υπηρετεί με σεβασμό και συνέπεια. Αξίζει να τον …ακούσουμε!

Grill Magazine | Κύριε Αϊδαρίνη, ακούσαμε ότι πρόσφατα επετεύχθη καλύτερη μέση τιμή για το ελληνικό κρασί στην αγορά των ΗΠΑ και από τον ΣΕΟ αυτή η εξέλιξη θεωρείται μεγάλη επιτυχία. Τι γνώμη έχετε;

Χρήστος Αϊδαρίνης | Έχει μεγάλη αξία και σημασία η αύξηση της μέσης τιμής φιάλης που επιτεύχθηκε για το ελληνικό κρασί στην αγορά των ΗΠΑ. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα σχετικό παράδειγμα: Πριν από μια πενταετία σουηδική εταιρεία στη διακίνηση κρασιού ζητούσε ελληνικό κρασί με 1,30 ευρώ τη φιάλη! Σήμερα, η ίδια σουηδική εταιρεία  αγοράζει ελληνικά κρασιά με 5,5 και 6 ευρώ τη φιάλη.

Πού το αποδίδετε αυτό;

Μα, φυσικά, στη φήμη αλλά κυρίως στην ουσία του ελληνικού κρασιού. Στη μοναδικότητά του. Η Ελλάδα είναι μια …Βουργουνδία, με μικροτεμάχια, με μικροκλίματα…

Λένε πως ο μικρός κλήρος είναι πρόβλημα.

Ναι, είναι. Αλλά μας δίνει εξαιρετικά προϊόντα…

Πως κινούνται αυτό το διάστημα οι τιμές των αναλώσιμων και των πρώτων υλών;

Οι τιμές των φιαλών είχαν αυξηθεί τα προηγούμενα χρόνια αλλά τώρα έχουν  υποχωρήσει σε επίπεδα λίγο ψηλότερα από τα κανονικά- δεν υπάρχει πρόβλημα. Το κακό είναι ότι η Ελλάδα μέχρι και πρόσφατα είχε εργοστάσια φιαλών ενώ σήμερα όλες οι φιάλες είναι εισαγόμενες…

“Γουμένισσα” Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, εσοδείας 2018. Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα σε αναλογία 60-40%.

 

Πως βλέπετε την εστίαση; Και το κρασί στο πλαίσιό της…

Υπάρχει ακόμα μια ‘φοβία’ του κόσμου στο να ανοίξει μια φιάλη κρασί στο εστιατόριο. Αυτό το, «Άνοιξέ το!» είναι έκφραση με μεγάλη σημασία αλλά δυστυχώς έχει μπει ένα …φρένο που εμποδίζει τους καταναλωτές να την προφέρουν!

Γιατί το λέτε αυτό;

Ελάχιστα καταστήματα εστίασης έχουν κανονική τιμή φιάλης. Το θέμα αυτό έχει απασχολήσει όλα τα όργανα του κλάδου μας αρκετές φορές. Υπάρχουν, πράγματι, κάποια εστιατόρια που συλλέγουν σοδειές, απασχολούν sommelier, έχουν κάποιο υπόβαθρο και χρεώνουν, πράγματι, υψηλότερα την τιμή της φιάλης. Δυστυχώς, κάποιοι συνάδελφοί τους θεωρούν πως κι αυτοί, χωρίς όλα τα παραπάνω, έχουν το δικαίωμα να σηκώσουν τις τιμές του εμφιαλωμένου κρασιού.

Θα θέλαμε ένα σχόλιό σας για το κύμα των εξαγορών που έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα στον κλάδο της εμφιάλωσης στην Ελλάδα;

Δεν είναι ξαφνικό το ενδιαφέρον των επενδυτών για τον κλάδο. Πριν από 20-25 χρόνια στην Ελλάδα λειτουργούσαν 200-250 οινοποιεία, κάποια στιγμή φτάσαμε σε πάνω από 1.500 οινοποιεία, διαφόρων μεγεθών. Τα μικρά οινοποιεία απέσπασαν μερίδιο από τα μεγάλα με αποτέλεσμα ορισμένοι μεγάλοι επιχειρηματίες να έρθουν σε δύσκολη θέση. Εκτός από τα μεγάλα οινοποιεία με προβλήματα, υπάρχουν κι αρκετά μεσαίου μεγέθους που οι ιδιοκτήτες τους θεώρησαν ότι επειδή κάποια στιγμή πούλησαν 3.000- 5.000 φιάλες θα μπορούσαν εξίσου εύκολα να πουλήσουν 50.000 ή και 100.000 φιάλες. Προχώρησαν λοιπόν σε υπέρογκες επενδύσεις κι ορισμένοι από αυτούς δεν μπορούν σήμερα να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται προς πώληση πάνω από 50 οινοποιεία με αξία 2-3 εκατ. ευρώ το καθένα. Άνθρωποι που πίστεψαν ότι ο κλάδος πάει καλά -ναι, πάει καλά- αλλά δεν μπορούν όλοι να επιβιώσουν. Χρειάζεται προσωπική, δημιουργική δουλειά επτά μέρες την εβδομάδα σε αυτή τη δουλειά…

Ποιος είναι ο ρόλος της πολιτείας; Νιώθετε ότι βαδίζετε στο ίδιο ‘μονοπάτι’;

Εμείς είμαστε δημιουργοί, με την κυριολεκτική σημασία της λέξης. Όλοι οι συνάδελφοι επιθυμούν να κάνουν τα καλύτερα κρασιά και να τα διαθέσουν -αν είναι δυνατόν- σε όλον τον κόσμο. Από την πλευρά της πολιτείας είναι τα άτομα που βρίσκονται σε μια συγκεκριμένη θέση για να μας εξυπηρετήσουν. Εδώ, στο Κιλκίς, είμαστε τυχεροί γιατί, επί 20 χρόνια, η Tοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση διαθέτει εξαιρετικούς υπαλλήλους που έχουν εξακοντίσει την αμπελοκαλλιέργεια και κυρίως τη ζώνη ΠΟΠ της Γουμένισσας. Το 80% των νεών φυτεύσεων στην περιοχή μας έγινε με τη βοήθεια της Περιφέρειας ενώ υπάρχει σαφή διάθεση από την πολιτεία για την αύξηση της αμπελοκαλλιέργειας.

Τα δύο κύρια κανάλια διανομής των προϊόντων του Οινοποιείου Αϊδαρίνη είναι οι κάβες και τα εστιατόρια

 

Μας μίλησε πριν λίγο η κόρη σας για τον καιρό και τις επιπτώσεις του στην περυσινή παραγωγή. Εκτός από τον καιρό, τι είναι αυτό που σας προβληματίζει σε καθημερινή βάση;

Η εύρεση κατάλληλου εργατικού δυναμικού…

Έπρεπε να το περιμένω. Απασχολεί από κτηνοτρόφους μέχρι τυροκόμους…

Έχουν αναβληθεί τρύγοι γιατί δεν μπορούν να βρεθούν τρυγητάδες! Αν αναβληθεί για τρεις- τέσσερις μέρες ένας τρύγος λευκών σταφυλιών  μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στην ισορροπία της γλυκύτητας του μούστου, δεν είναι κάτι απλό. Περιμένουμε έναν ολόκληρο κόσμο και την πιο κρίσιμη στιγμή…

Τι πρέπει να περιμένουμε από το Οινοποιείο Αϊδαρίνη επενδυτικά;

Το Οινοποιείο έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα LEADER για την ανέγερση αποθήκης συντήρησης έτοιμου προϊόντος με κλιματισμό. Ξέρετε, η ποιότητα είναι κάτι που χτίζεται σιγά- σιγά.

Μετά από 40 τρύγους, τι θα λέγατε για την αμπελουργία και την οινοποίηση;

Είναι μια άκρως δημιουργική ενασχόληση. Ήμουν για πολλά χρόνια στην παραγωγή, τα τελευταία χρόνια όμως έχω φύγει από την παραγωγή και θλίβομαι γιατί αναγκάστηκα να ασχοληθώ με το ελληνικό ‘χαρτοβασίλειο’, κάτι αναγκαίο για να προωθήσουμε τη δουλειά μας.

Το Οινοποιείο Αϊδαρίνη στη Γουμένισσα. Φωτογραφία: Σάββας Σαββίδης

Οινοποιείο Αϊδαρίνη: Ιστορία & τοπόσημο της Γουμένισσας

Η οικογένεια Αϊδαρίνη καλλιεργεί συνολικά 100 στρέμματα και συνεργάζεται με έναν ακόμα αμπελουργό της περιοχής ο οποίος καλλιεργεί 120 στρέμματα. Παράγει περίπου 80.000 φιάλες τον χρόνο – ανάλογα με τη χρονιά. Το 2023 ήταν μια κακή χρονιά για τους οινοποιούς της περιοχής που είδαν τις στρεμματικές αποδόσεις, άρα και τη δική τους παραγωγή να μειώνεται κατά 30% εξαιτίας της παρατεταμένης κακοκαιρίας την άνοιξη.

Το Οινοποιείο Αϊδαρίνη εξάγει το 25-27% των κρασιών του στο εξωτερικό με κύρια αγορά τη Γερμανία και με αξιόλογη κινητικότητα στην Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Τα δύο κύρια κανάλια διανομής των προϊόντων του Οινοποιείου Αϊδαρίνη είναι οι κάβες και τα εστιατόρια, ενώ όπως μας επισημαίνει η Φωτεινή Αϊδαρίνη, κόρη του οινοποιού και μέλος της διοίκησης,  το  περίεργο φαινόμενο που παρατηρείται με τα σημεία εστίασης είναι ότι «το ίδιο κρασί μας μπορεί να το βρει ο πελάτης σε μια τιμή στην κάβα και σε τριπλάσια ή ακόμα μεγαλύτερη τιμή στο εστιατόριο. Εκεί, όσο και να παρέμβει ο οινοποιός, τα περιθώριά του είναι μικρά. Μόνο κακό μπορεί να κάνει στο ελληνικό κρασί μια τέτοια τακτική…».

You might also like