Ηφαιστειακή Γεωργία: Θετική η καμπάνια

Προωθητικές ενέργειες για τους ηφαιστειακούς οίνους ΠΟΠ Σαντορίνη

Από την Ισπανία στη Γερμανία και τη Σουηδία, και μετά πίσω στην Ιταλία και την Ελλάδα: σε πλήθος εκδηλώσεων συμμετείχε το Heva – Heroes of Europe Volcanic Agriculture, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του μέτρου 1144 για την προώθηση και την αύξηση αναγνωρισιμότητας των προϊόντων που παράγονται σε ηφαιστειακά εδάφη.

 

Στην εκστρατεία συμμετείχαν η Ιταλία και η Ελλάδα, και ειδικότερα οι κοινοπραξίες οινοπαραγωγών της Ιταλίας στις περιοχές Soave και Lessini Durello, η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων – Santo Wines και η Κοινοπραξία για την προστασία του τυριού Monte Veronese στην περιοχή Veneto.

Οι προωθητικές ενέργειες κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους είδαν το Heva να παρουσιάζεται σε masterclasses στην Ισπανία, τη Γερμανία και τη Σουηδία, και όχι μόνο: το έργο συμμετείχε σε ορισμένες από τις σημαντικότερες εκθέσεις τροφίμων και κρασιού της Ευρώπης, όπως η ProWein και η ελληνική εκδήλωση Oenorama τον Μάρτιο, καθώς και η Cibus τον Μάιο στην Πάρμα, προσελκύοντας πολυάριθμους επισκέπτες.

Η ανταπόκριση ήταν θετική από τους συμμετέχοντες σε masterclass και τους εκπαιδευτές, οι οποίοι σημείωσαν μεγάλο ενδιαφέρον για τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης που προωθεί το έργο HEVA.

«Το ενδιαφέρον για τα ηφαιστειακά προϊόντα ήταν πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο», σημειώνει ο Pedro Ballesteros MW, ο οποίος πραγματοποίησε εκπαιδευτικό σεμινάριο για λογαριασμό του HEVA στη Βαλένθια τον Φεβρουάριο.

«Παρατηρήσαμε μεγάλη περιέργεια και ενδιαφέρον να μάθουν οι συμμετέχοντες περισσότερα για αυτά τα προϊόντα υψηλής ποιότητας, κομψότητας και πολυπλοκότητας, τα οποία ταιριάζουν τόσο καλά με τη σουηδική κουζίνα», καταλήγει η Asa Johansson, πρέσβειρα του HEVA στη Σουηδία και ομιλήτρια στα masterclasses που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.

Στην Ελλάδα

Παράλληλα, στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε ειδικό σεμινάριο στους σπουδαστές και αποφοίτους επαγγελματίες HORECA της σχολής WSPC, από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, ο οποίος σχολίασε ότι «είναι η τρίτη φορά που επαναλαμβάνουμε το συγκεκριμένο θεματικό σεμινάριο για ηφαιστειακά κρασιά ΠΟΠ σε συνεργασία με το έργο HEVA, και κάθε χρόνο παρατηρούμε ότι αυξάνεται σταθερά και εντυπωσιακά το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για αυτή την προσπάθεια. Η ηφαιστειακή κληρονομιά  δημιουργεί – πέρα από ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα και εντυπωσιακές καλλιεργητικές πρακτικές – και μια εμφανή και σημαντικότατη σύνδεση μεταξύ του τόπου και του χαρακτήρα των προϊόντων της ηφαιστειακής γης. Στην περίπτωση της Σαντορίνης το ηφαίστειο έχει σμιλέψει τις συνθήκες, το υπέδαφος, τον τρόπο καλλιέργειας, τα πάντα που αφορούν την παραγωγή του Σαντορινιού κρασιού. Δε μπορείς να μπερδέψεις μια Σαντορίνη με άλλο κρασί.»

«Η Σαντορίνη, ανοιχτή σε συνέργειες και συμπράξεις, προωθεί τους εξαιρετικούς ΠΟΠ οίνους της σε ένα κοινό επίλεκτων επαγγελματιών του κρασιού από μερικές από τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές αγορές για το ελληνικό κρασί. Συνεργαζόμαστε στενά με τις κοινοπραξίες του Soave και Lessini Durello, αναδεικνύοντας ο καθένας το δικό του μοναδικό terroir, εκπαιδεύοντας επαγγελματίες αλλά και ενημερώνοντας τους καταναλωτές για τα μικρά και μεγάλα θαύματα των ηφαιστειακών οικοσυστημάτων της Ευρώπης», σχολίασε με τη σειρά του ο Μάρκος Καφούρος, πρόεδρος της Santo Wines.

You might also like