Η φάβα Αμοργού αναγνωρίστηκε ως ΠΓΕ
Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η φάβα Αμοργού ως ΠΓΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε στην έγκριση της προσθήκης του προϊόντος «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» (ΠΓΕ) στο ελληνικό μητρώο Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ).
Το προϊόν που φέρει την ονομασία «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» αποτελείται από τα αποξηραμένα, αποφλοιωμένα και τεμαχισμένα σπέρματα του φυτού Pisum sativum (αρακάς). Πρόκειται για ένα τοπικό πληθυσμό αρακά που καλλιεργείται στο νησί της Αμοργού από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και έχει προσαρμοστεί άριστα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του νησιού. Το χρώμα των σπερμάτων είναι κίτρινο-πορτοκαλί. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικά των σπερμάτων είναι η υψηλή περιεκτικότητα πρωτεϊνών, σε 100g περιέχονται > 22 g πρωτεΐνη. Επίσης έχουν μικρό μέγεθος αφού 1000 σπόροι σπόροι έχουν μέσο βάρος 95,70g (μικρόσπερμα).
Οριοθέτηση της γεωγραφικής περιοχής
Η γεωγραφική περιοχή (ζώνη) στην οποία καλλιεργείται το φυτό του οποίου τα σπέρματα αποτελούν «Το Φάβα της Αμοργού / To Fava tis Amorgou» είναι το νησί της Αμοργού το οποίο ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου. Είναι το ανατολικότερο νησί του Νομού, ανάμεσα στις Μικρές Κυκλάδες και την Αστυπάλαια και έχει συνολική έκταση 121 km2 (το 7ο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων), μήκος ακτών 112km και μήκος περίπου 32km (Συνημμένα 3, 4, 5).
Απόδειξη Προέλευσης
Για να εξασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα του προϊόντος τηρείται Μητρώο Παραγωγών με πληροφορίες σχετικά με τον παραγωγό, τον αγρό καλλιέργειας (κωδικός αγροτεμαχίου), την έκταση, την τοποθεσία και το έτος σποράς. Το Μητρώο τηρείται από την αιτούσα ομάδα. Το ίδιο μητρώο ή στοιχεία θα πρέπει να τηρούνται από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ή επιχείρηση η οποία συνεργάζεται με παραγωγούς ή από μεμονωμένο παραγωγό που δεν είναι μέλος της αιτούσας ομάδας.