Ρεκόρ επισκεπτών στην Plant Based World Expo North America

Πρόκειται για την 5η διοργάνωση στο Javits Center της Νέας Υόρκης

Η 5η Plant Based World Expo North America, που πραγματοποιήθηκε στις  11-12 Σεπτεμβρίου στο Javits Center της Νέας Υόρκης, παρουσίασε το μέλλον της φυτικής βιομηχανίας σε επαγγελματίες λιανικού εμπορίου και υπηρεσίες εστίασης, δημιουργώντας το υπόβαθρο για τις επόμενες εξελίξεις στον κλάδο των τροφίμων και ποτών.

 

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, η Plant Based World Expo κατέρριψε ρεκόρ για τον αριθμό των αγοραστών που παραβρέθηκαν, με χιλιάδες επισκέπτες. Οι αγοραστές προέρχονταν από τομείς όπως η εστίαση, το λιανικό εμπόριο, η φιλοξενία και η διανομή, ενώ ανάμεσα στους επισκέπτες παρευρέθηκαν επίσης και ανώτερα στελέχη μεγάλων εταιρειών και βασικοί παράγοντες της βιομηχανίας, όπως σχεδιαστές μενού, αναπτυξιακοί υπεύθυνοι προϊόντων και ακαδημαϊκοί ερευνητές.

Ο Jamie Moore από το catering Eaton Park Hospitality μίλησε με κατασκευαστές φυτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια της έκθεσης: «Έχουμε έναν τομέα που επιβλέπει πανεπιστήμια. Αυτό που με ενθουσιάζει για τα φυτικά προϊόντα είναι η δυνατότητα να φέρουμε κάτι σε ένα φοιτητικό εστιατόριο και να εντυπωσιάσουμε τους φοιτητές με κάτι που δεν θα περίμεναν ποτέ ότι είναι φυτικό». Ο Rob Morasco, διευθυντής μαγειρικής στη Sodexo, δεν έχει χάσει την εκδήλωση για τρία χρόνια: «Κινείται τόσο γρήγορα. Κάθε χρόνο που επιστρέφω, υπάρχει ένας νέος τρόπος που κάποιος εφαρμόζει αυτήν την προσέγγιση, είτε πρόκειται για μπριζόλα, κοτόπουλο ή τυρί. Οι εταιρείες το κάνουν φυτικό και το κάνουν να έχει όλο και πιο αυθεντική γεύση».

Kόμβος παγκόσμιας καινοτομίας: νέα προϊόντα και τεχνολόγίες

Η Έκθεση, με διεθνή συμμετοχή από εκθέτες και προϊόντα από όλο τον κόσμο, όπως το Μεξικό, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Βραζιλία και άλλα, παρουσίασε καινοτόμα προϊόντα που προωθούν τα όρια του τι μπορούν να πετύχουν τα φυτικά τρόφιμα. Ανάμεσα στις καινοτομίες ήταν τα ‘milk leaves’ της Milkadamia – ένα αποξηραμένο φύλλο που μπορεί να επανυδατωθεί για να δημιουργήσει γάλα βρώμης και αμυγδάλου. Ένα φύλλο παράγει την ισοδύναμη ποσότητα 230ml γάλακτος, με 94% λιγότερα απόβλητα συσκευασίας και 85% μικρότερο βάρος μεταφοράς από τα κουτιά.

Στον εκθεσιακό χώρο, οι επισκέπτες είσαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν στο περίπτερο της Konscious φυτικό σολομό με fishless χαβιάρι. Η Imposter Foods παρουσίασε μοτσαρέλα χωρίς γαλακτοκομικά και η Shicken το νέο φυτικό στήθος κοτόπουλου χωρίς αλλεργιογόνα. Η Έκθεση ανέλυσε βασικές τάσεις της βιομηχανίας, όπως η στροφή προς τα προϊόντα ολικής άλεσης που δίνουν έμφαση στα φυσικά συστατικά. Εταιρείες όπως η Nature’s Fynd παρουσίασαν την πρωτοποριακή πρωτεΐνη Fy™, ένα νέο είδος πρωτεΐνης που προέρχεται από μύκητες με καταγωγή από το Εθνικό Πάρκο Yellowstone.

Δείχνοντας την τάση για προϊόντα με ένα μόνο συστατικό, η Inaexpo παρουσίασε εναλλακτικές λύσεις από σπαγγέτι και ρύζι από φοίνικα, ενώ η Fabalish, που εστιάζει στα ρεβίθια, παρουσίασε προϊόντα όπως μπράουνις, φαλάφελ και σάλτσες που φτιάχνονται με ‘aquafaba’ – το υγρό από κονσέρβες ρεβιθιών.

Ο διευθυντής της εκδήλωσης, Jonathan Morley, σχολίασε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που φιλοξενήσαμε την πέμπτη έκδοση της Plant Based World Expo, δείχνοντας τη σημασία και τη διάρκεια ζωής της βιομηχανίας φυτικών προϊόντων το 2024 και πέραν αυτού». 

Η εκδήλωση θα επιστρέψει στο Javits Center στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2025, ενώ για το διήμερο 13-14 Νοεμβρίου 2024 η έκθεση φυτικών προϊόντων Plant Based World Expo θα βρίσκεται στο Λονδίνο στο εκθεσιακό κέντρο ExCeL London.

You might also like