Συνέδριο ΣΕΒΕΚ: Ανάγκη εξόδου από τη στενωπό

Περιθώρια ανάπτυξης σε συγκεκριμένα είδη κρέατος υπάρχουν, χρειάζονται όμως κανονιστικές ρυθμίσεις και αλληλεγγύη ανάμεσα σε αγορά και κράτος για να επιτευχθούν οι στόχοι- Σημαντικές εισηγήσεις και πανεπιστημιακές ανακοινώσεις στα Ιωάννινα

Την ανάγκη αναδιάρθρωσης της ελληνικής κτηνοτροφίας προκειμένου αυτή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των καιρών αλλά και την απαίτηση συνεργασίας όλων των παραγόντων που συνθέτουν την αγορά της επεξεργασίας κράτος ανάδειξε το 2ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος- ΣΕΒΕΚ  το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στα Ιωάννινα.
Αποστολή: Θανάσης Αντωνίου

 

Το συνέδριο, από το οποίο η πολιτεία ήταν εκκωφαντικά απούσα καθώς δεν υπήρχαν εκπρόσωποι ούτε από την Περιφέρεια Ηπείρου αλλά ούτε από το ΥπΑΑΤ,  είχε τίτλο «Η Βιομηχανία κρέατος σε ένα απαιτητικό αύριο. Τάσεις και ευκαιρίες ανάπτυξης» και το παρακολούθησαν δεκάδες εκπρόσωποι εταιρειών του κλάδου, κτηνοτρόφοι που δραστηριοποιούνται στην κρεατοπαραγωγή, επιστήμονες απ’ όλο το φάσμα των ερευνητικών πεδίων που σχετίζονται με το κρέας και τα κρεατοσκευάσματα ενώ ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου ήταν οι εισηγήσεις των πανεπιστημιακών που έλαβαν τον λόγο- κάποιοι από αυτούς μάλιστα όπως ο Ιωάννης Σκούφος του Παν/μίου Ιωαννίνων παρουσίασαν συμπεράσματα από αδημοσίευτες ακόμα έρευνες τους.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας, καλωσορίζει τους συνέδρους

 

Δεν πουλάμε στο εξωτερικό. Γιατί;

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Επεξεργασίας Κρέατος Δρ. Στέλιος Σκαρίμπας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ανάγκη να μπορέσει η ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος να πουλήσει προϊόντα της στο εξωτερικό, μια επίπονη σήμερα διαδικασία εξαιτίας πολλών γραφειοκρατικών και κανονιστικών εμποδίων. «Οι κτηνιατρικές αρχές της Ελλάδας δεν έχουν συμφωνήσει με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων χωρών παρά τις παραινέσεις μας εδώ και πολλά χρόνια με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πουλήσουμε κάποια προϊόντα μας στις χώρες αυτές, από την Κίνα και τη Μαλαισία μέχρι τις ΗΠΑ και τον Καναδά» τόνισε ο μαχητικός πρόεδρος του ΣΕΒΕΚ.

Ο Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος»

 

Ο Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος» στον χαιρετισμό του καλωσόρισε τους συνέδρους στην Ήπειρο, τη ‘μάνα της ελληνικής κτηνοτροφίας΄, όπως την χαρακτήρισε, την Περιφέρεια στην οποία βρίσκεται σχεδόν το 70% της ελληνικής  πτηνοτροφικής αγοράς.

Ο Ιωάννης Φασουλάς, πρόεδρος της  Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), στον χαιρετισμό του τόνισε πως «χρειάζεται οπωσδήποτε να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι» και ζήτησε από τη Διεπαγγελματική του Κρέατος να δημιουργήσει την απαραίτητη ισορροπία που χρειάζεται ο κλάδος για να αναπτυχθεί. Αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνεται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση της κτηνοτροφικής παραγωγής για κλιματικούς λόγους, ο Κρητικός επιχειρηματίας και θεσμικός παράγοντας έριξε στη συζήτηση μια τολμηρή πρόταση: «Πρέπει να ‘αποσυμφορήσουμε’ άλλες χώρες της Ευρώπης και να φέρουμε στην Ελλάδα την παραγωγή κρέατος που για διάφορους λόγους δεν μπορεί να συνεχιστεί σε ευρωπαϊκές χώρες».

Όσο αφορά τις σχέσεις της ΕΔΟΤΟΚΚ με την κεντρική κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Ι. Φασουλάς επεσήμανε ότι πρέπει άμεσα να βελτιωθούν οι σχέσεις ανάμεσα στην κρεατοπαραγωγική αγορά -πρωτογενή παραγωγή και βιομηχανία- και την κεντρική διοίκηση. «Δεν θέλουμε να συν-διοικήσουμε αλλά να συν-διαχειριστούμε τα προβλήματα και να εκπαιδεύσουμε τους παραγωγούς» σχολίασε.

Ενωτικός και με καίριες επισημάνσεις ο Ιωάννης Φασουλάς της ΕΔΟΤΟΚΚ

 

Πέφτει η κατανάλωση κρέατος

Ο Vincenzo Chirico, πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Διαχείρισης & Μεταποίησης Ζωικών Υποπροϊόντων (ΣΕΖΥΠ), παρουσίασε, σε άψογα ελληνικά,  τη νέα θεσμική πρωτοβουλία η οποία έχει στόχο «λιγότερα ζωικά υποπροϊόντα να καταλήγουν στους δημοτικούς κάδους» και τόνισε πως «για πρώτη φορά στην Ελλάδα έγινε ορθή διαχείριση ζωικών αποβλήτων στην πρόσφατη περίπτωση της πανώλης των αιγοπροβάτων», ενημέρωσε όμως το κοινό πως η υπόθεση αυτή δεν έχει λήξει ακόμα.

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά της από τις Βρυξέλλες, η Έλλη Τσιφόρου, η Ελληνίδα νέα Γενική Γραμματέας των COPA-COGECA τόνισε πως οι πολιτικοί φάκελοι όπως αυτός της αναθεώρησης της νομοθεσίας για την ευζωία των παραγωγικών ζώων και αυτός για τις βιομηχανικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από τη χοιροτροφική και πτηνοτροφική δραστηριότητα εντός της ΕΕ,  βρίσκονται σε εξέλιξη και θα προκύψουν νέοι κανονισμοί στους οποίους η ελληνική παραγωγή θα πρέπει να προσαρμοστεί.

Ο Στέφανος Κομνηνός (δεξιά), επικεφαλής της Netrino Advisory παρουσιάζει στοιχεία για την κατανάλωση κρέατος

 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση με τίτλο «Πορεία και διάρθρωση της κατανάλωσης παρασκευασμάτων κρέατος», την οποία παρουσίασε ο αναλυτής αγοράς κι επιχειρηματικός μέντορας, Στέφανος Κομνηνός, επικεφαλής της Netrino Advisory.  Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε και αφορούν το διάστημα 2017- 2024 υπάρχει μια σαφής αποκλιμάκωση στην κατανάλωση κρέατος στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο αναλυτής τόνισε πως από το 2007 η πραγματική μείωση της ελληνικής οικονομίας ανέρχεται πλέον στο 19% ενώ το ίδιο διάστημα η ΕΕ κατέγραψε αύξηση κατά 17% κι επεσήμανε πως ο Έλληνας καταναλωτής είναι πλέον ο δεύτερος πιο αδύναμος πανευρωπαϊκά μετά τον Βούλγαρο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειωθεί η κατανάλωση τροφίμων στην Ελλάδα, σε μικρότερο ασφαλώς βαθμό από άλλα καταναλωτικά προϊόντα αλλά είναι μια μείωση συνεχής και γι’ αυτό ανησυχητική.

Έκπληξη μάλιστα προκάλεσε η φράση του ότι στο κρέας έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια ένας ‘ταξικός πληθωρισμός’ καθώς  τα υψηλότερα εισοδήματα καταναλώνουν καλύτερο ποιοτικά, συνήθως επεξεργασμένο, κρέας και πολλές φορές εκτός οικίας, ενώ τα χαμηλότερα καταναλώνουν φθηνότερο κρέας το οποίο μαγειρεύεται – σε μεγαλύτερο βαθμό- στο σπίτι.

Μόνο το κρέας όρνιθας έχει μέλλον στην Ελλάδα τόνισε ο καθηγητής Γ. Αρσένος του ΑΠΘ

 

Στην εισήγησή του με τίτλο  «Κρέας, συστήματα εκτροφής, αειφορία και καινοτομία στην αλυσίδα αξίας του κρέατος», ο Γεώργιος Αρσένος, καθηγητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής, στη Σχολή Επιστημών Υγείας, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/κης ήταν… καταπέλτης του καθώς περιέγραψε μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα, ένα είδος ‘ρέκβιεμ’ της κτηνοτροφίας (καμία ελπίδα για το βουβάλι και το κουνέλι, ελάχιστες για το βόειο, λιγοστές για το αιγοπρόβειο) ενώ άφησε περιθώριο για ανάπτυξη στη χώρα μας μόνο για το ορνίθιο κρέας.

«Είναι το κρέας του μέλλοντος κι αυτό που θα καθοδηγεί τις εξελίξεις από εδώ κι εμπρός» είπε ο καθηγητής για το συγκεκριμένο είδος κρέατος, συμπληρώνοντας ότι οι πολιτικές ηγεσίες του ΥπΑΑΤ, διαχρονικά, εδώ και πολλές δεκαετίες, έχουν κάνει τρομερά λάθη στην οργάνωση και τη διαχείριση της προβατοτροφίας στην Ελλάδα.

You might also like