Ο Μιχάλης Μαντζουράνης ξέρει πως… ψήνεται η επιτυχία
Ο ιδιοκτήτης των καταστημάτων Jackaroo μιλάει στο Grill
Ο Μιχάλης Μαντζουράνης, ιδιοκτήτης της αλυσίδας καταστημάτων εστίασης με την επωνυμία Jackaroo, ξεκίνησε από τον Πειραιά το 2013, ανοίγοντας το “Μπαρ Μπεε Κιου”- για χρόνια συνώνυμο της νέας εποχής του ποιοτικού μπέργκερ. Αρκετά χρόνια (και βραβεία) μετά, η Αθήνα ξαναψιθυρίζει το όνομά του αυτή τη φορά με αφορμή το νέο κι επιτυχημένο concept που λάνσαρε, το Jackaroo, το οποίο εκτός από τις καρδίες των Αθηναίων καταναλωτών, στοχεύει να κατακτήσει και την υπόλοιπη Ελλάδα.
Συνέντευξη: Λένα Μόσχου. Φωτογραφίες: Jackaroo
Μετράει ήδη πέντε καταστήματα στο λεκανοπέδιο, εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στον Πειραιά, ένα στην Κυψέλη (στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη), ένα στον Νέο Κοσμο (στη συμβολή της οδού Ν. Φραντζή με την Λεωφόρο Καλλιρρόης) κι ένα στο Περιστέρι (Παρασκευοπούλου 45). Όπως μάς ανακοίνωσε το επόμενα Jackroo προγραμματίζεται στην Αγία Παρασκευή- στη συνέχεια ανοίγει ο δρόμος για επεκτάσεις ‘πολλών χιλιομέτρων’.
«Τα επόμενα βήματα για την Αθήνα αφορούν ένα μεγάλο κατάστημα στην Κηφισιά και άλλο ένα στα νότια προάστεια, προς Γλυφάδα και μετά η επέκταση σε άλλες πόλεις τις Ελλάδας, ξεκινώντας από Θεσσαλονίκη, μετά Κρήτη και τέλος Πάτρα» αναφέρει ο Μιχ. Μαντζουράνης. Υπενθυμίζουμε οτι η παρούσα συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν τη συνεργασία του Μ. Μαντζουράκη με τον όμιλο της Vivartia, συνεργασία που προβλέπει την ανάπτυξη 15 καταστημάτων Jackaroo το επόμενο διάστημα.

Σπάει κάθε ρεκόρ!
Περνώντας κάποιος, ακόμα και τυχαία, έξω από τα καταστήματα Jackaroo θα διαπιστώσει ότι είναι συνεχώς γεμάτα. Ακόμα και αυτά που δεν διαθέτουν σάλα, όπως αυτό στον Νέο Κόσμο, το οποίο είναι συνεχώς γεμάτο με πελάτες που αναμένουν να λάβουν την παραγγελία τους ή από τα μηχανάκια delivery των διάφορων πλατφορμών, με τις οποίες συνεργάζεται το Jackaroo.
«Έχουμε κάνει παγκόσμιο ρεκόρ Wolt»μας ενημερώνει ο κ. Μανζτουράνης, «Η Wolt δραστηριοποιείται σε 28 χώρες και εμείς καταφέραμε, ανάμεσα σε 27 χώρες, να κάνουμε το μεγαλύτερο ρεκόρ παραγγελιών μέσα σε μια μέρα, ξεπερνώντας τις 1.621 παραγγελίες για το κατάστημα Jackaroo στη Κυψέλη».
Ωστόσο, εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς καταφέρνει μια επιχείρηση να ανταποκριθεί σε ένα τόσο μεγάλο όγκο παραγγελιών; Όταν το Jackaroo ξεκίνησε να λειτουργεί στην Καλλιρρόης, παρατηρήθηκαν μεγάλες καθυστερήσεις, έως και μια ώρα για μια παραγγελία σε κάποιες περιπτώσεις, γεγονός όμως που δεν αποθάρρυνε όσους περίμεναν υπομονετικά να παραλάβουν την παραγγελία τους. Μια συνθήκη, η οποία πλέον δε υφίσταται, καθώς μέσα σε μισή ώρα η παράδοση έχει πραγματοποιηθεί.
Ρωτάμε τον Μιχ. Μαντζουράνη πώς κατάφερε να δώσει λύση στις μεγάλες καθυστερήσεις, φαινόμενο άλλωστε που είχε παρατηρηθεί και την εποχή του ένδοξου Μπαρ Μπε Κιου. «Με την προσθήκη καινούργιων μηχανημάτων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού» μας απαντάει. «Δυστυχώς με το προσωπικό πάντα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Στο κάθε κατάστημα χρειαζόμαστε σχεδόν 50 εργαζόμενους, με τους 35 με 38 να απασχολούνται ανά βάρδια. Πρόκειται για ένα μεγάλο όγκο εργαζομένων και δυστυχώς με το άνοιγμα της σεζόν, το πρόβλημα αυτό εντείνεται».
Το fast food για να τιμήσει τον τίτλο του πρέπει να είναι… γρήγορο, πράγμα που σημαίνει μεγάλες επενδύσεις στα μηχανήματα. «Ο καταναλωτής θέλει το φαγητό του να είναι γρήγορο, καλό και ζεστό. Δεν ξέρω κατά πόσο μπορούν να γίνουν τέτοιες επενδύσεις, αν αναλογιστούμε την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά» μας λέει.

‘Value for money’
Σε σχέση με άλλες αλυσίδες fast food, που για ένα γεύμα, το οποίο περιλαμβάνει μπέργκερ, πατάτες και αναψυκτικό, οι τιμές φτάνουν μέχρι και τα 10 ευρώ, το Jackaroo, με χαμηλότερο τιμολόγιο, έχει καταφέρει και έχει αποκτήσει εξαιρετικά πιστό κοινό.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα value for money κατάστημα; Ο κ. Μαντουράνης απαντά: «Το target group του καταστήματος είναι από 16 έως και 25 χρονών και στόχος μας να προσφέρουμε ‘value for money’ επιλογές. Αυτό το έχουμε καταφέρει με δύο τρόπους: διαθέτουμε δική μας κάθετη παραγωγή, που σημαίνει ότι τα φτιάχνουμε όλα εμείς. Από την άλλη, κάνουμε όλες τις εισαγωγές εμείς. Μόνο ένα 10% των προϊόντων που χρησιμοποιούμε δεν το παράγουμε εμείς πλέον. Το κοτόπουλο μαρινάρεται στο δικό μας εργαστήριο και διανέμεται παναρισμένο και φρέσκο στα καταστήματα για να τηγανιστεί».
Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας αυτό είναι που διαφοροποιεί το Jackarooαπό τον ανταγωνισμό. Οι συνταγές είναι ένα άλλο κομμάτι, για το οποίο ο Μιχάλης Μαντζουράνης αισθάνεται περήφανος. «Όταν ανοίξαμε το 2018 δεν υπήρχαν άλλα καταστήματα με τηγανητό κοτόπουλο, εκτός από μια μεγάλη αλυσίδα. Θέλω να πω ότι δεν υπήρχε άλλο κατάστημα που να κάνει τηγανητό κοτόπουλο σε αμερικάνικη μορφή, δηλαδή με αλεύρι, όπως το κάνουμε στο Jackaroo. Ήμασταν οι πρώτοι που χρησιμοποιήσαμε στο μενού μας ψωμί Lobster Roll. Είναι τόσο η καινοτομία των συνταγών, αλλά και το value for money και μας κάνει αγαπητούς στο κοινό μας. Δεν με φόβισε ο ανταγωνισμός, ούτε η σύγκριση με μεγάλους ανταγωνιστές, γιατί εκεί βρήκα ένα κενό» υποστηρίζει.
Ελληνική αγορά εστίασης
Τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά της εστίασης προέκυψε το πρόβλημα της τιμής των πρώτων υλών κι οι επαγγελματίες του κλάδου νιώθουν την ανάγκη να τοποθετηθούν- ο δημιουργός των Jackarooδεν αποτελεί εξαίρεση. «Ο τομέας των πρώτων υλών από όπου και όπως και αν αναλυθεί, από την αύξηση των τιμών, μέχρι την ίδια την ποιότητα των πρώτων υλών ή ακόμα και την εύρεση μιας πρώτης ύλης, είναι μια κατάσταση που προκαλεί πονοκέφαλο στον κλάδο μας» μας λέει ο Πειραιώτης επιχειρηματίας.
«Έχουν ακριβύνει πάρα πολύ τα προϊόντα, αυτή είναι η αλήθεια. Και μετά προκύπτουν και άλλες αυξήσεις: σε ρεύμα, άλλη μια μεγάλη πληγή, το ΦΠΑ και φυσικά οι εισφορές» μας λέει και κάνει μια τολμηρή πρόβλεψη: «Θεωρώ ότι μόλις ξεκινήσει το μέτρο για τις κάρτες εργασίας θα γίνει ξεκαθάρισμα στην αγορά. Πολλές μικρές επιχειρήσεις λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο, εκτός ορίων και γραμμών και έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση, από την οποία δυστυχώς δεν θα καταφέρουν αρκετοί να βγουν αλώβητοι».

«Δημιουργούμε τάσεις, δεν τις ακολουθούμε»
Είναι πάνω από μια δεκαετία που το μπέργκερ στη νέα μορφή που το πρόσφεραν στο κοινό επιχειρηματίες όπως ο Μιχάλης Μαντζουράνης, έχει κερδίσει ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις των Ελλήνων καταναλωτών. Φαίνεται επίσης μια καινούργια τάση ξεπροβάλλει τα τελευταία χρόνια: τα ‘smash burger’. Τα μπέγκερ δηλαδή με πολύ λεπτά μπιφτέκια βόειου κρέατος, τα οποία πιέζονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος, σε μαντεμένια πλάκα ή πλατό ψησίματος.
«Αν και είχε κάνει μια κοιλιά το συγκεκριμένο πιάτο, τώρα με το smash burger έχει ξαναπάρει τα πάνω του. Και έχει πέσει το σουβλάκι, από την άλλη. Γενικότερα δεν είμαστε από αυτούς που ακολουθούμε τις ‘μόδες’ που κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε εμείς κάτι δικό μας. Νομίζω αυτό το αποδεικνύουν και οι συνταγές μας» εξηγεί στο Grillο εμπνευστής των Jackaroo.
Ποια είναι όμως η ‘θαυματουργή’ συνταγή των Jackaroo; «Όταν άνοιξε το πρώτο κατάστημα Jackaroo στον Πειραιά, η αλήθεια είναι οτι δεν έφευγε τόσο πολύ το τηγανητό κοτόπουλο, όπως συμβαίνει τώρα. Πλέον πουλάμε περίπου 70% κοτόπουλο και περίπου 30% μπιφτέκι» μας λέει. Το τηγανητό κοτόπουλο είναι ο κλασικός κωδικός των Jackarooκαι όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν υπόκειται ποτέ σε μεταπτώσεις ή μεταβολές στις προτιμήσεις των καταναλωτών.
«Το καταναλωτικό μας κοινό είναι η αλήθεια πως θα προτιμήσει να φάει τηγανητό κοτόπουλο από ένα ψητό ή ακόμα και μπέργκερ με μπιφτέκι. Κάποιος που κάνει καλό τηγανητό κοτόπουλο, είναι απειροελάχιστοι αυτοί που γνωρίζουν να το κάνουν καλά στην Ελλάδα, θα έχει δουλειά για πάντα, χωρίς να επηρεάζεται από τις τάσεις» μας λέει με το ύφος αυτού που ξέρει πως είναι, όντως, ένας από τους… απειροελάχιστους που γνωρίζουν τι εστί τηγανητό κοτόπουλο.