«Happy Buddha» από τον Βαγγέλη Δρίσκα
Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια του στην Ασία, στο νέο βιβλίο του
Το νέο βιβλίο του Βαγγέλη Δρίσκα, το οποίο κυκλοφορεί σε μια εξαιρετικά προσεγμένη έκδοση κλείνει μέσα του τα αρώματα και τα χρώματα των ταξιδιών του σε χώρες της Ασίας αλλά και τη γνώση που έχει ο ίδιος αποκτήσει με τα χρόνια μαγειρεύοντας μερικά από τα κορυφαία πιάτα των κρατών που συνθέτουν το μαγευτικό τοπίο της Ασίας.
Ξεκίνησε να την επισκέπτεται το 2007, λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008), συνέχισε όμως συστηματικάμετά το 2012 πραγματοποιώντας ταξίδια σε Βιετνάμ, Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη κ.ά. στα οποία είχε πάντα την ευκαιρία να συνεργαστεί με τοπικούς σεφ αποκρυπτογραφώντας τις τοπικές ιδιαιτερότητες.
«Το κοινό χαρακτηριστικό στο street food όλης της Ασίας είναι η εξειδίκευση. Κάθε μάγειρας ή μαγείρισσα πουλάει τη σπεσιαλιτέ του. Το αποτέλεσμα είναι κάθε πάγκος ή καρότσι να προσφέρει κάτι μοναδικό, το οποίο μετά από τόση εξάσκηση και επανάληψη σίγουρα είναι ότι καλύτερο μπορείς να δοκιμάσεις» γράφει ο Θρακιώτης σεφ στο νέο βιβλίο του, ένα έργο στο ο οποίο προσπαθεί να μεταφέρει στα καθ’ ημάς κάτι από την πλούσια γαστρονομική κουλτούρα της Ανατολής.
Το βιβλίο ξεκινάει με μια γενική παρουσίαση της ασιατικής κουζίνας κι ακολουθούν σύντομα κείμενα για τις επιμέρους εθνικές κουζίνες και τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους. Παράλληλα ο Βαγγέλλης Δρίσκας παρουσιάζει τα κύρια υλικά πάνω στα οποία στηρίζεται η κουζίνα της Ασίας ενώ δίνει στους αναγνώστες πολύτιμες πληροφορίες για τις μαγειρικές τεχνικές και τα θαυμαστά εργαλεία που χρησιμοποιούνται, τα εργαλεία που αποτελούν τους σπουδαίους ‘πρεσβευτές’ της ασιατικής κουλτούρας.
Κι ακολουθούν, ασφαλώς, οι συνταγές. Είναι χωρισμένες σε επτά βασικές κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία με τα μικρά πιάτα περιλαμβάνει όλα τα ασιατικά ‘μεζεδάκια’ ή ντάμπλινγκς όπως είναι γνωστά άλλα και πιάτα που σερβίρουν στη μέση για την παρέα ή πιάτα συνοδευτικά των κυρίως, έτσι όπως τα περιγράφουν στα ασιατικά μενού.
Η τελευταία κατηγορία, Asia Fusion, περιλαμβάνει τις συνταγές που δεν ανήκουν σε κάποια εθνική κουζίνα, αλλά έχουν ασιατικά υλικά και τις μαγειρεύουν σε όλον τον κόσμο στα ασιατικά εστιατόρια.
Τα κεφάλαια του βιβλίου είναι: Μικρά Πιάτα, Κρέας, Ρύζι και Νουντλς, Ψάρια και Θαλασσινά, Λαχανικά, Σούπες, Asian Fusion ενώ περιέχεται κι ένα κεφάλαιο αφιερωμένο στην Κουλτούρα του τσαγιού και του καφέ στην Ασία.
Οι συνταγές κάθε κεφαλαίου είναι χωρισμένες ανά χώρα ενώ τις συνοδεύει εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό τόσο από τα ίδια τα μαγειρεμένα πιάτα όσο και καταπληκτικές φωτογραφίες από τον θαυμάσιο κόσμο της Ασίας που μαγεύει όποιον σεφ έχει την τύχη (και την πρόνοια…) να τον επισκεφτεί.
Happy Buddha
Ιστορίες και συνταγές από τα ταξίδια μου στην Ασία
Βαγγέλης Δρίσκας
Creative director: Ανδρέας Ευσταθίου
Εκδόσεις Πατάκη 2023
Σελίδες: 368
ISBN 978-960-16-8465-9