Γαστρονομία Ηπείρου: Κάτι δυνατό ξεκινάει

Χρήση και ανάδειξη τοπικών προϊόντων αξίας από τους επαγγελματίες- Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν οι φορείς

Μνημόνιο συνεργασίας για την ανάδειξη της υψηλής προστιθέμενης αξίας των τοπικών παραδοσιακών τροφίμων, υπέγραψαν έξι φορείς της Ηπείρου με στόχο να ενισχυθεί η εξαιρετική αλλά παραγκωνισμένη γαστρονομία της Περιφέρειας.

 

Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων θα γίνει μέσω της Γαστρονομίας και για την επίτευξη του σκοπού αυτού θα συνεργαστούν, μέσω του υπογραφέντος Μνημονίου, οι: Περιφέρεια Ηπείρου, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Δήμος Ιωαννιτών, Δημόσια Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων, Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου  και το Σωματείο Κάφε Μπαρ, Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «Παμβώτις».

Δηλώσεις Περιφερειάρχη

«Ξεκινάμε κάτι δυνατό για την Ήπειρο. Ξεκινάμε μια πολύ ωραία προσπάθεια σε προϊόντα που έχουν αξία…Όλα αυτά τα προϊόντα θα διατίθενται σε καταστήματα που θα έχουν ειδικό σήμα,  το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα και  δείχνει τη γάστρα, τον πλάστη και το σινί (είδος ταψιού)… Έχουμε μεγάλο αγώνα μπροστά και μεγάλες προοπτικές», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας.

Ξεκινάμε- πρόσθεσε-  αρχικά από το Ορεινό Ηπείρου, μετά το Κασκαβάλι Πίνδου, έχουμε την πέστροφα, το κεφαλοτύρι, την ούρδα, την πατάτα Χρυσοβίτσας και θα συνεχιστεί ο αριθμός των τοπικών προϊόντων, αφού (προηγουμένως)   κάνουμε τις διαδικασίες με όλους τους φορείς που χρειάζεται για να τα πιστοποιήσουμε ως  προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης».

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Χρήστος Τάτσης, τόνισε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την πρωτοβουλία.  Συνεχίζοντας πρόσθεσε:  «Είναι μια συνεργασία που είχε αρχίσει δειλά- δειλά πριν δύο χρόνια με την Περιφέρεια Ηπείρου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το Σωματείο Κάφε Μπαρ- Εστιατορίων κλπ και σήμερα θα πάρει σάρκα και οστά με το σήμα της Ηπειρωτικής Γαστρονομίας.  Σκοπός και στόχος είναι η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων, προϊόντων υψηλής αξίας τα οποία θέλουμε σιγά- σιγά να τα εντάξουμε και να συνεχίζουμε να προσθέτουμε νέα  για να δώσουμε αξία στα προϊόντα μας».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Γαστρονομίας Ηπείρου Ανδρέας Γεωργούλης, τόνισε ότι άμεσος σκοπός είναι η δημιουργία ενός Οδικού χάρτη με δράσεις και ενέργειες για χρήση τοπικών προϊόντων, τα οποία θα προβληθούν και θα αναδειχθούν από διάφορες δράσεις. Καταλήγοντας πρόσθεσε ότι προτεραιότητα θα δοθεί στα πρώτα πέντε προϊόντα και «θα συνεχίσουμε, θα ανακαλύπτουμε και θα δημιουργούμε νέες τάσεις για ανάδειξη προϊόντων αξίας.

Για την ενεργό συμμετοχή στην πρωτοβουλία ανάδειξης των τοπικών προϊόντων μέσω της Γαστρονομίας,   ο Πρόεδρος του Σωματείου Κάφε Μπάρ- Εστιατορίων κλπ «Παμβώτις» Δημήτρης Τάτσης και η Υποδιευθύντρια των Δημοσίων Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων Μαρία Βελογιάννη.


Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την εκδήλωση των φορέων στην Ήπειρο. Πηγή: Εφημερίδα Ηπειρωτικός Αγών

You might also like