Rational: Πέντε τάσεις στον κλάδο φιλοξενίας για το 2025
Ματιά της γερμανικής εταιρείας στο μέλλον της βιομηχανίας τροφίμων
Τι θα είναι σημαντικό για τα εστιατόρια και για το takeaway το 2025; Τι εκτιμά η γενιά των baby boomers, όταν πρόκειται για φαγητό και τι γίνεται με τη γενιά των Generation Alpha; Ποιες γεύσεις και εθνικές κουζίνες θα μπορούσαν να είναι σύντομα στα μενού των εστιατορίων; Εξελίξεις και προβλέψεις για τον κλάδο της φιλοξενίας. Η εταιρεία κατασκευής επαγγελματικού εξοπλισμού για την εστίαση Rational παρουσιάζει πέντε τάσεις.
Αλλαγή δημογραφικών στοιχείων: αλλαγή διατροφικών συνηθειών
«Όταν μιλάμε για τάσεις στον τομέα των τροφίμων, είναι λογικό να ξεκινάμε από τον καταναλωτή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο συναρπαστικές τάσεις», λέει ο Μάριος Σαββάτης, Senior Sales Director BD Greece,CY,MLT στη Rational.
Από τη μια πλευρά, οι baby boomers, μια πλούσια γενιά που γεννήθηκε μεταξύ 1955 και 1964, συνταξιοδοτούνται. Έχουν και χρόνο και χρήματα για να βγουν έξω για φαγητό, είναι ανοιχτοί σε νέες ιδέες και γεύσεις και είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν περισσότερα. Απαιτούν όμως ποιότητα και διαφάνεια.
«Τα εστιατόρια, για παράδειγμα, μπορούν να αποκαλύπτουν από πού προμηθεύονται τα προϊόντα τους, πώς μεταφέρονται και πώς επεξεργάζονται», λέει ο Μ. Σαββάτης. Από την άλλη πλευρά, τα άτομα που γεννήθηκαν το 1997 ή αργότερα -Γενιές Ζ και Άλφα- είναι πιο πιθανό να είναι vegan ή vegetarian.
«Αυτοί είναι καλοί δείκτες για τις τάσεις που ακολουθούν. Από τη μία πλευρά, υπάρχει δυνατότητα για νέες και πιο ακριβές ιδέες τροφίμων. Από την άλλη, οι εστιάτορες θα πρέπει να συνεχίσουν να επικεντρώνονται σε vegan και vegetarianπιάτα για να απευθύνονται σε ένα νεότερο target group» επισημαίνει το στέλεχος της Rational.
Οι άλλες τέσσερις τάσεις, για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε στο νέο τεύχος του περιοδικού Grill, το οποίο κυκλοφορεί την επόμενη εβδομάδα, είναι οι παρακάτω:
- Σνακ: αλλά υγιεινό και βιώσιμο
- Περισσότερα από ένα γεύμα: είναι η εμπειρία που μετράει
- Νέες τάσεις γεύσης: Λεβαντίνικη κουζίνα και umami
- Κατάλληλο για το μέλλον: νέες τεχνολογίες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα