Plato’s plate: Εκδηλώσεις ελληνικής γαστρονομίας και πολιτισμού
Έρχονται τον Μάιο του 2025 στη Λαχαναγορά του Ρέντη
Το Plato’s plate είναι μια σύγχρονη προσέγγιση για την καταγραφή και ανάδειξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού από 23 συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας, με μια σειρά δράσεων οργάνωσης και συνεργασίας και έναν καινοτόμο μήνα γαστρονομικού πολιτισμού που έρχεται τον Μάιο του 2025 στη Λαχαναγορά του Ρέντη.
Στην καρδιά του ελληνικού πολιτισμού η γαστρονομία δεν είναι απλώς διατροφή, αλλά μια τελετουργία, μια φιλοσοφία, μια ζωντανή σύνδεση με το παρελθόν και το μέλλον. Το Plato’s plate γεννήθηκε από αυτή την ιδέα: να αναδείξει την ελληνική γαστρονομική κληρονομιά, επαναπροσδιορίζοντάς την ταυτόχρονα μέσα από βιωματικές εμπειρίες και σύγχρονες τεχνικές.
Εμπνευσμένο από τις απαρχές της στην μυθική ομηρική και την φιλοσοφική αρχαία Ελλάδα όπου η φιλοσοφία συνδέεται με την καθημερινή ζωή, από τα αρχαία συμπόσια μέχρι τις μοναστηριακές συνταγές και τις τοπικές παραδόσεις κάθε γωνιάς της χώρας, το Plato’s plate προτείνει ένα ταξίδι γεύσεων που βασίζεται στον πλούτο της ελληνικής γης, την σοφία της ελληνικής μαγειρικής παράδοσης και τον πολιτισμό της γαστρονομίας, σε συνδυασμό με τις σύγχρονες απαιτήσεις για υγιεινή, βιωσιμότητα και πρωτοτυπία.
Προϊόν, γεύση, τόπος, πολιτισμός
Μέσα από τα συστατικά στοιχεία του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, το Plato’s plate αξιοποιεί την κληρονομιά, προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις, γαστρονομικές εμπειρίες και πολιτισμό με μια σύγχρονη προσέγγιση, στοχεύοντας να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε διεθνές επίπεδο.
Με τη δύναμη της αφήγησης, της γεύσης και της αυθεντικότητας, φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να επανασυστήσει την ελληνική κουζίνα στο παγκόσμιο κοινό. Κάθε προϊόν, μια ιστορία. Κάθε γεύση, μια ανάμνηση. Κάθε εμπειρία, μια αφορμή για αναστοχασμό και δημιουργικό επαναπροσδιορισμό.
Οι δράσεις του έργου
Όπως μας ενημέρωσε Αναπτυξιακή Πάρνωνα, ο φορές που έχει αναλάβει τον συντονισμό του έργου με το έργο Plato’s plate αναπτύσσεται ένα σύνολο δράσεων. «Δημιουργείται ένα αποθετήριο του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, με καταγεγραμμένα τα εκλεκτά προϊόντα, τις γεύσεις και συνταγές, τα μουσεία και τους χώρους πολιτισμού, τις εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ γαστρονομικού ενδιαφέροντος αλλά και την σχετική βιβλιογραφία, στον νέο ιστοχώρο www.platosplate.gr».
Παρουσιάζεται το γαστρονομικό προφίλ των συνεργαζόμενων περιοχών και θεματικές διαδρομές γαστρονομικού ενδιαφέροντος στην ελληνική ύπαιθρο. Δημιουργείται μια σειρά σύγχρονων ενημερωτικών και προωθητικών εργαλείων και video. Υλοποιούνται πολλές τοπικές δράσεις ενημέρωσης, συνέργειας, δικτύωσης και δημιουργίας γαστρονομικών κοινοτήτων.
Υποστηρίζονται πολλές εκδηλώσεις, ημερίδες και φεστιβάλ σε όλες τις συνεργαζόμενες περιοχές. «Διερευνούμε και πετυχαίνουμε ισχυρισμούς υγείας για αρκετά προϊόντα. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε την μεγάλη μας δράση, τον Μήνα του γαστρονομικού πολιτισμού» αναφέρεται στο δελτίο Τύπο της Αναπτυξιακής Πάρνωνα.
Μάιος 2025, μήνας γαστρονομικού πολιτισμού
Πρόκειται για μια σειρά δράσεων στο σημείο που χτυπά η καρδιά των ελληνικών προϊόντων, την Κεντρική Αγορά Τροφίμων Αθηνών – Αγορά του καταναλωτή (Ρέντη), με πολλές και ιδιαίτερες εκδηλώσεις.
ΕΚΘΕΣΗ: Για τρεις εβδομάδες (Μάιος 2025) θα παρουσιάζονται προϊόντα και γεύσεις των συνεργαζόμενων περιοχών, παράλληλα με ενημερωτικό υλικό, δράσεις και γευστικά κεράσματα.
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ: Κάθε Σαββατοκύριακο του Μάη στον χώρο του Open Farm Agora θα υπάρχει παρουσίαση των τιμώμενων περιοχών, γαστρονομικά γεγονότα, μαθήματα γευσιγνωσίας και εργαστήρια, μαθήματα μαγειρικής, συμπόσια και γευστικές δοκιμές, μουσικές εκδηλώσεις και αφιερώματα.
ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ: Στις 30-31 Μαΐου στον συνεδριακό χώρο εντός της Κεντρικής Αγοράς Τροφίμων Αθήνας, το συνέδριο θα διερευνήσει τον πλούτο των προϊόντων και την γαστρονομική κληρονομιά της Ελλάδας, την σύνδεση με την γαστρονομία, την σύγχρονη επιχειρηματικότητα, καινοτομία και εξωστρέφεια, την ταυτότητα των περιοχών και την ένταξη του πολιτισμού της γεύσης στον τουρισμό και την βιώσιμη ανάπτυξη. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του έργου και οι καλές πρακτικές βιώσιμης ανάπτυξης.