Local Tour στη Σαμοθράκη των υπέροχων γεύσεων

Βιωματική περιηγητική εμπειρία στον γαστρονομικό τουρισμό του νησιού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε δράση στο πλαίσιο του «Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας: Local Tour» (Υπομέτρο 19.3 CLLD LEADER ΠΑΑ 2014-2020), δράση η οποία εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Θεματικού Εργαστηρίου (Δράση B3) με τίτλο «Βιωματικές περιηγητικές εμπειρίες στον γαστρονομικό τουρισμό της Σαμοθράκης».

 

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο νησί της Σαμοθράκης  και ξεκίνησε την Δευτέρα 28 Απριλίου με ημερίδα στο Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο Σαμοθράκης. Την ημερίδα την οποία παρακολούθησαν επαγγελματίες της καφεστίασης και του τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην Σαμοθράκη,  χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Δημοσυνεταιριστικής Έβρος και Δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος και ο Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας.

O Δήμαρχος Σαμοθράκης Αθανάσιος Βίτσας στη ημερίδα του Local Tour

 

Αναζητώντας και προβάλλοντας το ‘τίμιο προϊον’

O Ευάγγελος Καζάκης, Διευθυντής στη Δημοσυνεταιριστική Έβρος παρουσίασε το «Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας: Local Tour» ενώ ο Γιώργος Παλησίδης, σύμβουλος επιχειρήσεων εστίασης και παραγωγής τροφίμων στην εταιρεία Geogastronomy Tourism Hospitality παρουσίασε εισήγηση με θέμα  «Το ‘τίμιο προϊόν’ και η αξία της τοπικής παραγωγής και προβολής του μέσω της χρήσης και αξιοποίησης της τεχνολογίας για την ανάδειξη των περιοχών (ψηφιακές εφαρμογές και τεχνολογίες αιχμής)».

O Ευάγγελος Καζάκης, Διευθυντής στη Δημοσυνεταιριστική Έβρος, συντόνισε την ημερίδα στην Σαμοθράκη

 

Την επιστημονική κοινότητα εκπροσώπησαν η βιολόγος Δρ Λουκία Αικατερινιάδου, Διευθύντρια Ερευνών στο Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα και ο κτηνίατρος Δρ Αριστοτέλης Λυμπερόπουλος, Καθηγητής στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

Η πρώτη παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Βιωματικές επισκέψιμες φάρμες. Ευκαιρία ανάδειξης της  εκτροφής προβάτων και αιγών  και παραγωγής τυροκομικών προϊόντων  με σκοπό τη δικτύωση των τοπικών και περιφερειακών φορέων για τη δημιουργία και προώθηση γαστρονομικών προϊόντων».

Ο δεύτερος αναφέρθηκε στη ζωοτεχνική διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων του νησιού και τη μετατροπή τους σε επισκέψιμες φάρμες με έμφαση στον βιωματικό τουρισμό γαστρονομίας.

Αμφότεροι θεώρησαν ότι η Σαμοθράκη μπορεί και πρέπει να κάνει ένα βήμα πιο μπροστά και να αξιοποιήσει τόσο την πλούσια κτηνοτροφική της παράδοση όσο και τις άλλες παραγωγές της (ελιές και ελαιόλαδο, παραδοσιακά γλυκά κ.ά.), δημιουργώντας ένα γευστικό… προϊόν το οποίο θα μπορέσει να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες.

Ο τυροκόμος Παναγιώτης Παπανικολάου (δεξιά) με τον αρχισυντάκτη του Grill Θανάση Αντωνίου στο τυροκομείο

 

Ο Παναγιώτης Γεωργιάδης, γνωστός τουριστικός ανταποκριτής, travel & food blogger στο site Boarding Passport παρουσίασε εισήγηση με θέμα: «Γαστρονομικές εμπειρίες σε ανεξερεύνητες περιοχές με στόχο την καλλιέργεια γαστρονομικής παιδείας μέσα από θεματικά εργαστήρια για τα «τίμια» (αυθεντικά) προϊόντα». Στην εισήγησή του μέσω φωτογραφιών από το πλούσιο αρχείο του παρουσίασε παραδείγματα δημιουργικής αξιοποίησης της τοπικής γαστρονομικής παράδοσης και καλές τουριστικές πρακτικές από διάφορα μέρη του κόσμου που έχει ο ίδιος επισκεφτεί κι έχει ίδια γνώμη.

Η Τριανταφυλλιά Σαλαμάνη, Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Πολιτισμού στο Δήμο Σαμοθράκης παρουσίας εισήγηση με τίτλο: «Ενέργειες προβολής και ανάδειξης του γαστρονομικού τουρισμού από το Δήμο Σαμοθράκης για την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας ως ιδιαίτερο τουριστικό προϊόν στον τόπο». Την ημερίδα έκλεισε η γραφίστρια και επαγγελματίας της καφεστίασης Θεοδώρα Τουτζιαράκη, ιδιοκτήτρια του Τράπεζα Café  στη Χώρα της Σαμοθράκης, η οποία παρουσίασε τις τοπικές γαστρονομικές προτάσεις και τις ιδιαίτερες συνταγές που έχει εντάξει στο μενού της.

H Δώρα Τουτζιαράκη του Τράπεζα Café στη Χώρα της Σαμοθράκης. Ένα από τα ωραιότερα cafe του Αιγαίου Πελάγους

 

Ακολούθησε συζήτηση στην οποία συμμετείχαν αρκετοί επαγγελματίες του τουρισμού και της εστίασης που δραστηριοποιούνται στη Σαμοθράκη. Κοινός τόπος των παρεμβάσεών τους τα πολλά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος επιχειρηματίας του κλάδου στη Σαμοθράκη αλλά και οι σημαντικές προκλήσεις της οποίες αξίζει να ‘κυνηγήσει’.

Οι επαγγελματίες ζήτησαν επίμονα να υποχωρήσει η φορολόγηση της εστίασης, να στηριχθούν με προγράμματα οι νέοι επαγγελματίες και να βελτιωθούν οι υποδομές του νησιού καθώς και η διασύνδεσή του με την Αλεξανδρούπολη η οποία, παρά τα όσα γράφονται ή λέγονται, παραμένει εξαιρετικά προβληματική εν έτει 2025.

Επισκέψεις σε μονάδες παραγωγής

Στο πλαίσιο του Θεματικού Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν από τους συμμετέχοντες στη δράση επισκέψεις σε επιχειρήσεις παραγωγής και διάθεσης τοπικών προϊόντων και βιωματικά εργαστήρια συμμετοχής σε τοπικές παρασκευές.

O Σάββας Βαξεβάνης του ζαχαροπλαστείου «Αγγελική» στην Καμαριώτισσα παρουσίασε την επιχειρηματική ιδέα του για τη διατήρηση της τοπικής ζαχαροπλαστικής και τη χρήση των τοπικών τίμιων προϊόντων στα γλυκά του.

 

Μεταξύ των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονταν στο πρόγραμμα ήταν το «Τυροκομείο Παπανικολάου Παναγιώτης», το εστιατόριο «Ο Βράχος» στον Προφήτη Ηλία, το ζαχαροπλαστείο «Αγγελική» στην Καμαριώτισσα, ο Παραδοσιακός Φούρνος του Γιάννη Αντωνίου στη Χώρα της Σαμοθράκης, η «Μικροζυθοποιία Σαμοθράκης» της Οικογένεια Αποστολάκου κ.ά.

Βιωματικό εργαστήριο χωρίς να βάλεις ένα χεράκι δεν γίνεται. Ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Grill Θανάσης Αντωνίου σερβίρει στο εστιατόριο «Ο Βράχος», στον Προφήτη Ηλία Σαμοθράκης

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο του νησιού συνάντηση κτηνοτρόφων οι οποίοι συζήτησαν με την Λουκία Αικατερινιάδου και τον Αριστοτέλη Λυμπερόπουλο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στο νησί με πρώτο και πιο απειλητικό την ευλογιά των προβάτων.

You might also like