Ολοκληρώθηκε το συνέδριο Plato’s Plate 2025

Με στόχο τη σύνδεση τοπικών προϊόντων διατροφής με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια

Ολοκληρώθηκε το διήμερο 30 και 31 Μαΐου 2025 στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη το μεγάλο υβριδικό «Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ‘Μήνα Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού’ και είχε στόχο την  ανάδειξη της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας, τις προοπτικές των τοπικών προϊόντων και τη σύνδεσή τους με τη σύγχρονη επιχειρηματικότητα και εξωστρέφεια.

 

Για δύο ημέρες, επιστήμονες, επαγγελματίες του τουρισμού, του πολιτισμού, των ξενοδοχείων και της μαζικής εστίασης, παραγωγοί, φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης συναντήθηκαν  σε μια μοναδική γιορτή, το συνέδριο Plato’s Plate,  αφιερωμένη στην γαστρονομική κληρονομιά, τον αγροδιατροφικό τομέα, την δυναμική των ελληνικών προϊόντων. Την πρώτη ημέρα επιστήμονες, εκπρόσωποι δημόσιων φορέων κι ερευνητές παρουσίασαν εισηγήσεις σχετικά με την ελληνική πρωτογενή παραγωγή, τα προβλήγματα και τις προοπτικές της.

Τη δεύτερη ημέρα παρουσιάστηκαν  οι δράσεις και τα αποτελέσματα του έργου της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» από τους 23 εταίρους – συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας και των δικτυώσεων-συνεργασιών που επιτεύχθηκαν, με την προβολή καλών πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης.

Και τις δύο ημέρες οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν δημιουργικά μενού βασισμένα σε ελληνικά προϊόντα από πάρα πολλές περιοχές της χώρας, μενού που επιμελήθηκαν οι chef Ερατώ Καρβουνά (K Catering) και Στέλιος Γύρνας (Dadstronomy).

Ευστάθιος Κλωνάρης, Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

 

Εισηγήσεις πρώτης ημέρας

O Σωτήρης Μπόλης, διευθυντής έργου Διατοπικής Συνεργασίας «Ελληνικός Γαστρονομικός Πολιτισμός» στην ομιλία του είπε ότι «σε κάποια από τα προϊόντα της ελληνικής γης πρέπει να βάλουμε την ‘υπεραξία της ιστορίας’ όπως είναι η κορινθιακή σταφίδα η οποία κάποτε αποτελούσε σχεδόν το 80% των ελληνικών εξαγωγών» για να συμπληρώσει με μια έντονη δόση ειρωνείας: «Πάντως στα σουπερμάρκετ στο Αίγιο, κορινθιακή σταφίδα δεν υπάρχει».

Η Δέσποινα Ρακιντζή, στέλεχος της  τοπικής μονάδας Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 στην παρέμβασή της είπε ότι «το LEADER υπήρξε ο θεματοφύλακας πολλών πραγμάτων τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Υπήρξαν όλα αυτά τα χρόνια καλές πρακτικές αλλά υπήρξαν και παθογένειες. Μήπως πρέπει να φτιάξουμε κοινωνίες πολιτών που θα στηρίζουν οι ίδιες τα προϊόντα τους; Κι αυτό διότι δεν φτάνει ένα πρόγραμμα για να δώσει αποτελέσματα».

Ο Ευστάθιος Κλωνάρης, Καθηγητής του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κι ένας από τους καλύτερους γνώστες των ζητημάτων που συνδέονται με τη νέα ΚΑΠ, στην ομιλία του, μια από τις σημαντικότερες του διημέρου, ζήτησε να πιστέψουμε ότι ο αγροτικός τομές στην Ελλάδα είναι σημαντικός. Κι αυτό διότι στη χώρα μας το 31% του πληθυσμού ζει σε αγροτικές περιοχές (ποσοστό μεγαλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο), ενώ το 11,5% του εργατικού δυναμικού απασχολείται στην πρωτογενή παραγωγή (ποσοστό μεγαλύτερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου).

Σύμφωνα με τον καθηγητή του Γεωπονικού οι τρεις μεγάλες κρίσεις των τελευταίων ετών (οικονομική κρίση, πανδημία κορωνοϊού, ρωσοουκρανικός πόλεμος) επηρέασαν τον γεωργικό τομέα αλλά το επιχειρησιακό γεωργικό εισόδημα δείχνει ότι ο τομέας άντεξε και τις τρεις κρίσεις.

Ο Ευστάθιος Κλωνάρης είπε ότι κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το κόστος παραγωγής μειώθηκε στην Ελλάδα κατά περίπου 3,2% ενώ κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία αυξήθηκε κατά 34,3%. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών των προϊόντων, αύξηση η οποία σε κάποια προϊόντα έφτασε το 70%.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η γεωργία στην Ελλάδα δεν μπορεί να ταΐσει ούτε την ίδια τη χώρα, πόσο μάλλον την Ευρώπη ή τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό το κάνει η Βραζιλία. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι εμείς είμαστε η γεωργία της ποιότητας και όχι της ποσότητας» επεσήμανε ο καθηγητής του Γεωπονικού.

O Γιώργος Πίττας, επιχειρηματίας, συγγραφέας κι εμπνευστής του προγράμματος «Ελληνικές Γαστρονομικές Κοινότητες»

 

O Γιώργος Πίττας, επιχειρηματίας, συγγραφέας κι εμπνευστής του προγράμματος «Ελληνικές Γαστρονομικές Κοινότητες» αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κάνει εδώ και μερικά χρόνια για να συγκροτήσει σε διάφορα μέρη της χώρας ‘γαστρονομικές κοινότητες’ με τη συμμετοχή τοπικών παραγωγών και εστιατορίων και καυτηρίασε το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη συλλογικής συνείδησης γι’ αυτό και «κανένα έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί αν δεν το υιοθετήσει η παραγωγική βάση κάθε τοπικής κοινωνίας».

Η προσπάθειά του είχε ξεκινήσει στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας αλλά η πανδημία του κορωνοϊού φρέναρε την προσπάθεια. «Κάποια στιγμή, μετά την πανδημία, οι τοπικές κοινότητες συνδέθηκαν οργανικά με της Αναπτυξιακές Εταιρείες στις διάφορες Περιφέρειες και φτιάξαμε ένα ‘κολοβό’ μεν αλλά λειτουργικό πρόγραμμα» είπε στην εισήγησή του ο Γ. Πίττας. «Καλό φαγητό δεν είναι μόνο ο Λαζάρου ή ο Μποτρίνι. Καλό φαγητό είναι ένα καλό σουβλάκι, ακόμα κι ένα καλό κουλούρι» σχολίασε.

Από την πλευρά της η Άννα Βατσανίδου, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων στη Σχολή Αγροτικής Ανάπτυξης, Διατροφής και Αειφορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είπε ότι «η αειφορία είναι απάντηση στην ερώτηση για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής ανάπτυξης», την οποία η ίδια ορίζει ως «η εναρμόνιση του ανθρώπου και των δραστηριοτήτων του στο περιβάλλον που διαβιώνει».

Plato’s Plate

Το συνέδριο και οι εκδηλώσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο της Διατοπικής Συνεργασίας LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικός γαστρονομικός πολιτισμός» του ΠΑΑ 2014-2020, από 23 εταίρους – συνεργαζόμενες περιοχές της χώρας: Αναπτυξιακή Πάρνωνα (συντονιστής), Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου, Δίκτυο Δήμων ΠΕ Νήσων Αττικής, Αναπτυξιακή Ηπείρου, Αναπτυξιακή Αχαΐα, Αναπτυξιακή Εταιρεία Νομού Λάρισας, Αναπτυξιακή Τρικάλων, Δίκτυο Συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Αναπτυξιακή Καστοριάς, Αναπτυξιακή Δυτ. Μακεδονίας, Αναπτυξιακή Κιλκίς, Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου, Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης Χίου, Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης, Αναπτυξιακή Λήμνου, Αναπτυξιακή Φωκική, Αναπτυξιακή Καρδίτσας, Αναπτυξιακή Ολυμπίας, Αναπτυξιακή Μεσσηνίας, Αναπτυξιακή Χαλκιδικής, Δημοσυνεταιριστική Έβρος, Αναπτυξιακή Β. Πελ/σου, Αναπτυξιακή Φθιώτιδας.

Οι δράσεις συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΓΤΑΑ) και το ελληνικό δημόσιο.

You might also like