Εκδήλωση στο Χαροκόπειο για το ελαιόλαδο

Από την Άξιον Εκδοτική και υπό την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιολάδου

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο εκδήλωση για το ελαιόλαδο και τις σχέσεις του με την εστίαση, την υγεία και τη αειφορία, εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η εκδοτική εταιρεία Άξιον Εκδοτική.

 

Επρόκειτο για μια πολυθεματική εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιολάδου (4Ε), με τίτλο: «Το ελαιόλαδο στην προαγωγή της υγείας και της αειφόρου ανάπτυξης» την οποία παρακολούθησαν δεκάδες ελαιοπαραγωγοί και μεταποιητές, άνθρωποι της ευρύτερης αγοράς της ελαιοκομίας και του ελαιολάδου, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι.

Στην εκδήλωση παρουσίασαν εισηγήσεις διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί οι οποίοι αξιοποιώντας πρόσφατες έρευνες επιστημονικών ομάδων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανέδειξαν τη σημασία του ελαιολάδου σε διάφορες πτυχές της ανθρώπινης ζωής.

Η Δρ. Παρασκευή (Βίβιαν) Ντετοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

Εισηγήσεις

Η Δρ. Παρασκευή (Βίβιαν) Ντετοπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, στην εισήγησή της με θέμα «Το ελαιόλαδο στην καθημερινή μεσογειακή διατροφή» παρουσίασε  πολλές ελληνικές και διεθνείς έρευνες οι οποίες συντείνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι η χρήση ελαιολάδου πρέπει να αυξηθεί στη διατροφική καθημερινότητά μας.

Η Μαρία Γιαννακούλια, PhD, Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Ελαιόλαδο, ο μεγάλος σύμμαχός μας στην επιβράδυνση της γνωσιακής έκπτωσης». Η καθηγήτρια παρουσίασε στοιχεία μακροχρόνιων ερευνών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό οι οποίες αποδεικνύουν ότι η χρήση ελαιολάδου οδηγεί σε καλύτερο ‘σκορ’ όσο αφορά τις ασθένειες που συνδέονται με τη νόηση και πρέπει να προτιμάται ακόμα κι αν η συνολική δίαιτα που ακολουθεί ο σύγχρονος άνθρωπος δεν είναι ποιοτική.

Ο Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος, Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ – μέλος 4Ε, παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η ευεργετική δράση του ελαιολάδου στην περιοδοντίτιδα» κι ανέφερε ότι βακτήρια που βρίσκονται στο ανθερώινο στόμα κι ευθύνονται για την εμφάνιση περιοδοντίτιδας, εμφανίζονται και στο αίμα των ασθενών και συνδέονται με αρκετές καρδιαγγειακές ασθένειες, οπότε προλαμβάνοντας την εμφάνιση περιοδοντίτιδας με τη χρήση ελαιολάδου,  αντιμετωπίζονται και μια σειρά άλλα, πολύ συχνά κι επικίνδυνα νοσήματα της καρδιάς και των αγγείων.

Η Μαρία Γιαννακούλια, PhD, Καθηγήτρια του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

 

Ελαιόλαδο στην εστίαση

Ο Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής Καθηγητής  και Αναπληρωτής Κοσμήτορας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου – μέλος 4Ε, παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Το ελαιόλαδο στην εστίαση». Ξεκίνησε αναφερόμενος στη νομοθεσία η οποία επιβάλει διάθεση επιπλέον ποσότητας ελαιολάδου για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα του καταστήματος / επιχείρησης, από τα καταστήματα κι εφόσον διατίθεται από αυτά, πρέπει να είναι αποκλειστικά παρθένο ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

«Το εν λόγω προϊόν θα διατίθεται αποκλειστικά μέσω μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών χωρητικότητας έως και 500ml ή/και μέσω σφραγισμένων συσκευασιών μιας χρήσης χωρητικότητας έως και 100ml (προοριζόμενο αποκλειστικά για ατομική χρήση). Οι ως άνω συσκευασίες πρέπει να φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία» είπε ο Γ. Μπόσκου.

Επεσήμανε επίσης ότι η νομοθεσία ορίζει πως  απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση η χύμα προσφορά ελαίου για επιτραπέζια χρήση και στους παραβάτες επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο.

Ο Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής Καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

 

Σύμφωνα με τον Γ. Μπόσκου σκοπός του μέτρου αυτού είναι η ανάδειξη της ποιότητας του ελληνικού ελαιολάδου, η διαφάνεια και η νομιμότητα στις αγορές του ελαιολάδου αλλά κυρίως η προστασία των καταναλωτών. Στους καταναλωτές συμπεριλαμβάνονται και οι τουρίστες, πολλοί από του οποίους επιθυμούν να γευτούν στη χώρα μας ποιοτικό παρθένο ελαιόλαδο.

«Το ζευγάρι του ‘λαδόξιδου’ πρέπει να πάρει διαζύγιο και να μείνει μόνο του το ξύδι πάνω στο τραπέζι, να κάνει τον κουμπάρο στο ‘αλατοπίπερο» είπε ο καθηγητής του Χαροκόπειου αναγνωρίζοντας όμως ότι ακόμα και μετά την καθιέρωση της σχετικής νομοθεσίας, η εστίαση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο το ελαιόλαδο.

«Υπάρχουν ήδη αρκετά εστιατόρια -δυστυχώς όχι πολλά ακόμη- που διαθέτουν μικρές σφραγισμένες φιάλες επώνυμου ελαιολάδου, με ή χωρίς χρέωση» είπε ο Γ. Μπόσκου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτησή του για το κόστος της εφαρμογής της νομοθεσίας τόσο για τον εστιάτορα όσο και για τον πελάτη.

Αναγνώρισε ότι το περιθώριο κέρδους στο ελαιόλαδο είναι μικρό (περίπου 30-50%) ενώ, συγκριτικά με την τιμή αγοράς, το περιθώριο κέρδους στο εμφιαλωμένο κρασί είναι 300-400% και στο εμφιαλωμένο νερό είναι πάνω από 500%.

Γεώργιος Κουμπούρης, από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ

 

Τι να προσέξουν οι παραγωγοί

Τέλος, ο Γεώργιος Κουμπούρης, από το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ – μέλος 4Ε, παρουσίασε εισήγηση με θέμα «Η αειφορία στην ελαιοκαλλιέργεια». Αφού σχολίασε τις σημαντικές εξελίξεις στον κλάδο της ελαιοκομίας, κατέληξε σε μια σειρά συμπερασμάτων.

Οι παραγωγοί, είπε, πρέπει να επιλέγουν πιστοποιημένα δενδρύλλια, να φυτεύουν κατά προτίμηση τοπικές ποικιλίες (καθώς οι νέες ποικιλίες πρέπει να δοκιμαστούν πριν από την καλλιέργεια), πρέπει να καλλιεργούν με τρόπο όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς το περιβάλλον.

Πρέπει επίσης να τυποποιούν το προϊόν τους για να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν πωλήσεις, να πιστοποιούν την παραγωγή και να ελέγχουν συνεχώς την ποιότητά της ενώ τόνισε ότι υπό τις παρούσες, ανταγωνιστικές συνθήκες, οι καλλιεργητές πρέπει να οργανώνονται σε ομάδες παραγωγών.

Τα ελαιόλαδα που συμμετείχαν στην Αξιολόγηση oliValue 2024/25

Μετά το πέρας της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα βραβεία σε παραγωγούς ελαιολάδου που διακρίθηκαν στην Αξιολόγηση Ελαιολάδων  oliValue 2024/25.

You might also like