Έτσι θα είναι οι κουζίνες του μέλλοντος

Η τεχνολογία και οι επιμέρους καινοτομίες έρχονται να αλλάξουν μια για πάντα τις επαγγελματικές κουζίνες εστιατορίων, τόσο σε επίπεδο εξοπλισμού όσο και στον σχεδιασμό τους.

 Η “καλπάζουσα” εξέλιξη της τεχνολογίας με την ταυτόχρονη ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυσή της στους χώρους των επιχειρήσεων εστίασης, συμβάλλουν σε καθημερινή βάση στην μετεξέλιξή τους ώστε να είναι πιο αποδοτικές, “έξυπνες” όσο και λειτουργικές. Τόσο για τους πελάτες σας όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους και δη για όσους βρίσκονται στην κουζίνα.

Μάλιστα, οι τεχνολογικές καινοτομίες μπορεί να φέρνουν μια έντονη… γεύση από σενάριο επιστημονικής φαντασίας και να φαντάζουν ως ανέφικτες, εντούτοις όμως ήδη αρκετές από αυτές έχουν περάσει από το χαρτί στην παραγωγή και σύντομα θα βρίσκονται τοποθετημένες στις κουζίνες εστιατορίων ολόκληρου του κόσμου.

Αποτέλεσμα; Να αλλάξουν την εικόνα, τη λογική και τον τρόπο λειτουργίας των επαγγελματικών κουζινών χώρων εστίασης μια για πάντα! Ποιες αναμένεται να είναι αυτές; Οι εξής:

  1. Ψηφιακά ελεγχόμενος ψυκτικός θάλαμος

Οι σύγχρονοι ψυκτικοί θάλαμοι αποσκοπούν στο να εξασφαλίσουν τη μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα για το συνολικό χώρο που καταλαμβάνουν. Ενσωματωμένα tablet / pads ελέγχου καταγράφουν και ανιχνεύουν την διαδικασία της απόψυξης, τη λειτουργία των ανεμιστήρων και την εν γένει θερμοκρασία, προσφέροντας βελτιωμένη ενεργειακή “ευφϋία”.

Παράλληλα, οι περισσότερο εξελιγμένες ψυκτικές μονάδες έχουν τη δυνατότητα διαχείρισης του φωτισμού, ενώ σε περίπτωση που η πόρτα του ψυκτικού θαλάμου είναι (κατά λάθος) ανοιχτή, υπάρχει δυσαρμονία της θερμοκρασίας ή οποιοδήποτε ζήτημα, τότε αυτομάτως αποστέλλεται επείγουσα ενημέρωση στα smartphones των ιδιοκτητών.

  1. Μικρότερα, πιο αποδοτικά πλυντήρια πιάτων και μαγειρικών σκευών

Για αρκετά χρόνια τα πλυντήρια πιάτων συνήθιζαν να παράγουν σημαντικό βαθμό θερμότητας και ατμού, γεγονός που καθιστούσε αναγκαία την τοποθέτησή τους σε έναν ξεχωριστό χώρο στην κουζίνα, που πολλές φορές δεν υπήρχε και έπρεπε να δημιουργηθεί. Τα νέας γενιάς, πλυντήρια πιάτων δίχως ανοίγματα και ανάκτησης θερμότητας, ανακυκλώνουν τον ατμό, θερμαίνοντας το εισερχόμενο κρύο νερό. Λειτουργία που φαίνεται να συμβάλει καταλυτικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και την διατήρηση σαφώς πιο χαμηλής θερμοκρασίας στην ίδια την κουζίνα. Παράλληλα, ο συγκεκριμένος νέος εξοπλισμός είναι ταχύτερος, ενώ η δυνατότητα προγραμματισμού τους “μεταφράζεται” σε λιγότερες απαιτήσεις σε επίπεδο προσωπικού λάντζας.

  1. Τεχνολογία που… φοριέται!

Τα πουκάμισα και τα παντελόνια των μαγείρων και του εν γένει προσωπικού της κουζίνας διαθέτουν θύρες για ακουστικά και ειδικές τσέπες που χωράνε tablets και smartphones, προκειμένου να μπορούν με ευκολία να έχουν πρόσβαση στις παραγγελίες, να δίνουν σχετικές οδηγίες κ.ο.κ. Όσο για τις εξειδικευμένες εφαρμογές λογισμικού μπορούν να προγραμματιστούν με τέτοιο τρόπο ώστε να ανάβουν και να σβήνουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, να ρυθμίζουν τους θερμοστάτες, καθώς επίσης και να επιταχύνουν την όλη διαδικασία της προώθησης και εκτέλεσης των παραγγελιών. Τα δε “έξυπνα” ρολόγια εκτιμάται πως θα απλοποιήσουν περαιτέρω την υλοποίηση και πραγμάτωση των προαναφερθέντων εργασιών.

  1. Οθόνες και στην κουζίνα

Οι σταθμοί προετοιμασίας γευμάτων στην κουζίνα είναι εξοπλισμένοι με οθόνες προβολής που βρίσκονται διασυνδεδεμένες με το σύστημα POS του εστιατορίου ή τις επιπαλάμιες συσκευές των ίδιων των σερβιτόρων. Οι εν λόγω οθόνες αναμεταδίδουν τις παραγγελίες σε πραγματικό χρόνο, τυχόν ειδικές απαιτήσεις ή επισημάνσεις για τον τρόπο ψησίματος του κρέατος, τροφικές αλλεργίες κ.ό.κ. καθώς επίσης και οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια με ηλεκτρονικό τρόπο, επιταχύνοντας σημαντικά την όλη διαδικασία και ν τέλει την εξυπηρέτηση των πελατών.

  1. Σταθμοί προετοιμασίας κρύων προϊόντων

Τα συρτάρια του ψυγείου βγαίνουν έξω εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση στα κάθε είδους αγαθά που αποθηκεύονται εκεί. Λάντζες μπορούν να μετατραπούν σε τραπέζια εργασίας και οι παγωμένες επιφάνειες του επάνω μέρους του εξοπλισμού είναι σε θέση να διατηρήσουν τα προϊόντα κρύα και ασφαλή κατά τη διάρκεια της σχετικής διαδικασίας προετοιμασίας. Ένα διπλής όψεως τραπέζι προετοιμασίας φαγητού εξοικονομεί χώρο και προωθεί τη συνεργασία μεταξύ όσων εργάζονται στην κουζίνα.

Κάθε σημείο της σύγχρονης κουζίνας ενσωματώνει τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Δείτε τα 10 σημεία στα οποία καταγράφονται σημαντικές εξελίξεις.

 

  1. Open plan κουζίνα

Μια περισσότερο εκτενής, φιλική, σύγχρονη όσο και “ανοικτή” επιφάνεια μπορεί να αντικαταστήσει το “παραδοσιακό” πάσο που χωρίζει την κουζίνα από την αίθουσα ή τον χώρο όπου κάθονται οι πελάτες. Κατ’ αυτό τον τρόπο διπλασιάζεται ο διαθέσιμος χώρος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως εκτεταμένο τραπέζι του μάγειρα.

  1. “Βυθιζόμενα” πλατό εστιών επαγωγής

Μονές ή πολλαπλές μονάδες επαγωγής καύσης (“μάτια” γκαζιού) μπορούν να εγκατασταθούν σε πάγκους εργασίας της κουζίνας προκειμένου να ταιριάξουν σε κάθε “στήσιμο”. Τα συγκεκριμένα “μάτια” απαιτούν μαγνητικά σκεύη μαγειρικής, ενώ με την επαγωγή επίπεδων κορυφών και θερμικών πλακών, το φαγητό μπορεί να τοποθετηθεί απευθείας στην ίδια την επιφάνεια.

Η επαγωγική μαγειρική έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ενεργειακά αποδοτική, ταχύτατη, σταθερή και με συνέπεια. Δεν θεωρείται -πλέον- απαραίτητο να πατήσετε κάποιον διακόπτη προκειμένου να ενεργοποιήσετε τους ανεμιστήρες εξαέρωσης. Νέα ελεγχόμενα συστήματα εξαερισμού, που βρίσκονται σε μια “κλειστή” μονάδα που τοποθετείται οπουδήποτε στην κουζίνα, έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες οι οποίοι ανιχνεύουν πόσο πολύ ή λίγο εξαέρωση απαιτείται, προσαρμόζοντάς την ανάλογα.

  1. Πιο καθαρές και υψηλής ασφάλειας φριτέζες

Οι ηλεκτρικές φριτέζες διατίθενται -πλέον- με αυτόνομους απορροφητήρες επανακυκλοφορίας καυσαερίων και ενσωματωμένο σύστημα πυρόσβεσης έτσι ώστε η φριτέζα μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε κριθεί αναγκαίο στην κουζίνα.

  1. Υβριδικές ψησταριές

Οι μεσαίου μεγέθους και χωρητικότητας ψησταριές που μπορούν να τοποθετηθούν σε ένα συμπαγή χώρο στον πάγκο συνδυάζουν ψήσιμο και τεχνολογία μεταφοράς. Κάτι, που εξοικονομεί ενέργεια και λειτουργικά κόστη, βελτιώνοντας την ακρίβεια του μαγειρέματος. Η τεχνολογία αφής και οι θύρες USB για flash drives επιτρέπουν στο προσωπικό οπουδήποτε κι εάν εργάζεται ή βρίσκεται στην κουζίνα να αποκτήσει στο πρόσβαση σε οδηγίες που σχετίζονται με συνταγές, συμβουλές κ.ά.

  1. Φούρνοι-πολυεργαλεία!

Οι πολλαπλών χρήσεων combi φούρνοι εκτελούν τις λειτουργίες ενός φούρνου, βραστήρα, συσκευής ατμού, φριτέζας, καπνιστή και αφυγραντήρα. Όλα αυτά, σε μια και μόνο συσκευή! Ολοκληρωμένα συστήματα φιλτραρίσματος του λαδιού εξάγουν το χρησιμοποιημένο τηγανέλαιο και το προωθεί δια μέσω σωλήνωσης σε ένα δοχείο που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, όπου εξειδικευμένα φορτηγά το παίρνουν για ανακύκλωση. Π.Μ

Δημοσιεύτηκε στο 4ο τεύχος του Grill, Μάρτιος 2016.

You might also like