Σεραφείμ Κεχαγιάς: «Οι ψητοπώλες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους»

Εκπρόσωπος της παλαιάς φρουράς, ο Σεραφείμ Κεχαγιάς, ένας ‘φανατικός της χοιροτροφίας’ όπως μας συστήνεται, μιλάει για τα ψητοπωλεία, τα κρεοπωλεία και τα δικά του ‘λάθη’ που διορθώνει τώρα η νεότερη γενιά…

 

Grill Ι Κύριε Κεχαγιά η αγορά της μαζικής εστίασης αν κι έντονα κινητική, εντούτοις παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα. Που οφείλονται κατά τη γνώμη σας;

Σεραφείμ Κεχαγιάς Ι Εμείς που είμαστε μαθημένοι να δουλεύουμε με περιθώρια κέρδους της τάξης του 5% και του 7%, δεν αντιμετωπίζουμε κανένα πρόβλημα. Όσοι όμως έχουν μάθει πως ό,τι εισπράττουν πρέπει να καταλήγει στην …τσέπη τους, έχουν και  θα έχουν πρόβλημα. Γι’ αυτό βλέπετε πως καθημερινά κλείνουν ψητοπωλεία. Πρέπει να πάψουμε να είμαστε ‘αρπακτικά’ και δυστυχώς μεγάλο ποσοστό των ψητοπωλών έχουν μάθει να δουλεύουν έτσι.

Υπάρχει λένε κάποιοι έλλειμμα ενημέρωσης.

Πράγματι, οι ψητοπώλες έχουν μάθει να δουλεύουν με το λάθος τρόπο και αυτό φαίνεται από το ότι δεν κοστολογούν σωστά. Γι΄ αυτό στο τέλος του μήνα, αρκετοί δεν μπορούν να πληρώσουν προμηθευτές, εφορία, ΦΠΑ, ρεύμα κ.λπ. Όταν δεν ξέρουν να κοστολογήσουν το κρέας την ώρα που το βάζουν μέσα στην πίτα – όχι την ώρα που το αγοράζουν-  τότε υπάρχει πρόβλημα.

Σας συμβουλεύονται ψητοπώλες;

Συνεχώς. Κάθε εβδομάδα όλο και κάποιος θα έρθει εδώ, για να μας ρωτήσει αν αξίζει να προχωρήσει στο άνοιγμα μιας επιχείρησης. Φυσικά, δεν αποτρέπουμε κανέναν.

Τι τους λέτε δηλαδή;

Να προχωρήσουν αν κι εφόσον θα μπορούν, στο τέλος κάθε μήνα, να είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους. Όσοι είναι σωστοί θα μείνουν και θα αναπτυχθούν, οι υπόλοιποι θα φύγουν. Εμείς έχουμε την εμπειρία δύο ψητοπωλείων· το ένα λειτουργεί 21 χρόνια, το άλλο περίπου μια δεκαετία.

Ο Σ. Κεχαγιάς για τα σουπερμάρκετ

«Ζητάνε τα σουπερμάρκετ 300 μπριζόλες ή 500 μπούτια. Που να τα βρούμε; Και τι θα κάνουμε τα υπόλοιπα; Δεν αναφέρομαι στη Φάρμα Κεχαγιά, αλλά στον κάθε χοιροτρόφο. Αγοράζουν λοιπόν οι μεγάλες αλυσίδες από μας το ‘μισάδι’ 2 ευρώ το κιλό και αγοράζουν κι από τους ξένους στην ίδια τιμή. Στη βιτρίνα τους όμως βάζουν ταμπελίτσα ‘Μπριζόλα Ντόπια 6,5 ευρώ’ και ‘Μπριζόλα Ευρωπαϊκής Ένωσης 3 ευρώ’. Τί να ψωνίσει ο οικογενειάρχης, με τα 4 παιδιά που παίρνει 800 ευρώ; Τι θα πάρει για την οικογένειά του; Κάποιοι δεν θέλουν την ελληνική παραγωγή».

Τι γνώμη έχετε για τα κρεοπωλεία; Δραστηριοποιείστε κι εκεί…

Ο κλάδος του κρεοπωλείου συρρικνώνεται εξαιτίας της ανόδου του σουπερμάρκετ στην αγορά του κρέατος.  Το σύγχρονο κρεοπωλείο πρέπει να εξασφαλίσει ανταγωνιστικές τιμές γιατί ο κόσμος ψωνίζει στο σουπερμάρκετ εξ ανάγκης. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δουλέψει πάνω στη διαφήμιση και να προβάλλει την ποιότητά του. Αν υπήρχε καλή διαφήμιση για την προώθηση των κρεοπωλείων, θα μπορούσε να αλλάξει η κατάσταση. Τα κρεοπωλεία, τα οποία τα ζω επί 25 χρόνια, δεν πιστεύω ότι θα ‘σβήσουν’ τα επόμενα χρόνια. Θα μείνουν ίσως λιγότερα, αλλά θα είναι διπλάσια σε μέγεθος , θα βελτιωθούν για να προσφέρουν υπηρεσίες, θα έχουν παρασκευάσματα κ.ά. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα κι εγώ αμέλησα να έχω ποικιλία στο μαγαζί μου: επί πολλά χρόνια πουλούσα μόνο χοιρινό.

Τι έγινε λοιπόν;

Ένα ωραίο πρωί βάλαμε με προτροπή του ανιψιού μου  και μοσχάρι στο μαγαζί  και τότε μόνο διαπίστωσα ότι θα έπρεπε πολύ νωρίτερα να έχω ποικιλία, να φτιάχνω μπιφτέκι,  καλαμάκι, το κοτομπέικον κ.λπ. Θα είχα θησαυρίσει… Έχω μεγαλώσει πια και τώρα κατάλαβα ότι εκεί που ‘έχασαν’ τα κρεοπωλεία, εκεί πρέπει τώρα να επενδύσουν: στην ποικιλία. Και ξέρετε, δεν χρειάζεται να τα κάνει ο ίδιος ο κρεοπώλης όλα αυτά,  μπορεί πλέον να τα αγοράσει  από τους επαγγελματίες της επεξεργασίας κρέατος.

Ο Σ. Κεχαγιάς για τους ψητοπώλες

«Είναι δύσκολο να καταλάβει ο πελάτης τη διαφορά ανάμεσα σε ένα εξαιρετικό ελληνικό προϊόν, όπως αυτό που παράγουμε εμείς κι ένα π.χ. ολλανδικό προϊόν με 35% νερό. Όταν θα δοκιμάσουν το δικό μας χοιρινό θα καταλάβουν τη διαφορά. Θα πρέπει οι ψητοπώλες να είναι προσεκτικοί και να αντιστοιχούν το κρέας που αγοράζουν με το κρέας που τυλίγουν για τον πελάτη τους. Να μην αγοράζουν προϊόντα που έχουν 30% νερό: Βάζουν 100 κιλά γύρο και πουλάνε 70-75 κιλά κρέας.  Έτσι, διαπιστώνουν ότι το ταμείο δεν βγαίνει το βράδυ».

You might also like