Φάρμα Κεχαγιά: Συνεχίζει την παράδοση και εξελίσσει την εκτροφή

Συνέντευξη με τον Γιώργο Κεχαγιά της ιστορικής οικογένειας κτηνοτρόφων από τη Μάνδρα.

Είναι μια από τις καλύτερα εξοπλισμένες χοιροτροφικές μονάδες της χώρας και διαθέτει ευρύ δίκτυο συνεργατών. Αναπτύσσει αξιοσημείωτη  εμπορική δραστηριότητα στη λιανική του κρέατος και τη μαζική εστίαση κι απασχολεί δεκάδες εργαζόμενους. Διευθύνεται από τα μέλη μιας πολυπληθούς, αγαπημένης οικογένειας· Αρβανίτες στην καταγωγή και δεμένοι με την περιοχή τους, τιμούν την παράδοση των γεννητόρων τους και πασχίζουν καθημερινά να φανούν αντάξιοι των αυξημένων απαιτήσεων που έχουν οι πελάτες τους κι επιβάλλουν οι κανονισμοί.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου. Φωτογραφίες του Γιώργου Διαμαντάκη.

 

Τα γραφεία της Φάρμας Κεχαγιά, στην έδρα της επιχείρησης στη Θέση Κοκκίνη, στη Μάνδρα της  Αττικής, δεν φημίζονται ούτε για τη ευρυχωρία τους ούτε για τον εξοπλισμό τους. Τα μέλη της οικογένειας Κεχαγιά, αν και συνεχώς παρόντες στη μεγάλη χοιροτροφική μονάδα που διαθέτουν -μια από τις κορυφαίες στην Ελλάδα- περνούν περισσότερο χρόνο μέσα στην ίδια τη μονάδα ή στα οχήματα μεταφοράς ζώων και σφαγίων, παρά στα γραφεία.

Το Grill Magazine βρέθηκε στη μονάδα της οικογένειας, στην ‘αφετηρία’ μιας μακράς και πολύπλοκης τροφικής αλυσίδας, η οποία ξεκινάει από την Πάρνηθα, στην επαρχιακή οδό Οινόης- Μαγούλας, στα σύνορα Αττικής- Βοιωτίας και φτάνει σε δεκάδες ψητοπωλεία, βιομηχανίες και βιοτεχνίες επεξεργασίας κρέατος  και παραγωγής κρεατοσκευασμάτων στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Νεογέννητο χοιρίδιο στη Φάρμα Κεχαγιά. Η φροντίδα τους είναι απόλυτη προτεραιότητα.

 

Απέναντί μας, όλη η οικογένεια παρούσα με προεξάρχοντες ασφαλώς τα δύο αδέλφια: ο μεγαλύτερος εκ των Κεχαγιάδων, ο εμβληματικός Σεραφείμ, τριγυρνάει καθημερινά κι αδιάκοπα στις αχανείς εγκαταστάσεις, από την ώρα που θα βγει το πρώτο φως της μέρας μέχρι αργά το βράδυ, προκειμένου να τσεκάρει ότι όλα δουλεύουν ρολόι.

«Δεν μπορείς να αφήσεις τη μονάδα, δεν μπορείς να φύγεις. Τα ζώα πρέπει να φάνε και να πιούνε καθημερινά, τα μηχανήματα πρέπει να δουλεύουν συνεχώς…» μας λέει ενώ περπατάμε μαζί του, στους διαδρόμους ανάμεσα στα σιλό με τις ζωοτροφές και τους θαλάμους του τοκετού. Συνοδοιπόρος στην επαγγελματική ζωή του,  ο αδελφός του Ανδρέας Κεχαγιάς, ένας έμπειρος επαγγελματίας του κλάδου της χοιροτροφίας, μια σεβάσμια μορφή που γνωρίζει πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις.

Εμείς όμως επιλέγουμε να δώσουμε το λόγο στον γιo του πρώτου, τον Γιώργο Κεχαγιά, εκπρόσωπο της νεότερης γενιάς, έναν νεαρό με συγκροτημένη σκέψη, αγάπη για τη δουλειά του και σεβασμό στους πελάτες που εξυπηρετεί και τους καταναλωτές που σιτίζει.

Η οικογένεια Κεχαγιά, στα γραφεία της φάρμας, στη Μάνδρα. Πρώτος από δεξιά ο Σεραφείμ και στη μέση ο αδελφός του Ανδρέας. Είναι οι δύο μεγαλύτεροι μιας ιστορικής οικογένειας κτηνοτρόφων.

 

Grill |  Πως πάει η αγορά του χοιρινού κύριε Κεχαγιά;

Γιώργος Κεχαγιάς Ι Το χοιρινό τα τελευταία χρόνια δουλεύει πολύ διότι ο κόσμος προσέχει περισσότερο τη διατροφή του. Το χοιρινό το οποίο είναι άλιπο κρέας, εντάσσεται στα λευκά κρέατα όπως το κοτόπουλο· είναι όμως πιο γευστικό. Το λίπος του δεν είναι ενδομυϊκό, ενώ είναι πιο μαλακό και γευστικό από τα άλλα κρέατα.

Είναι πιστοποιημένη η μονάδα που διαθέτετε;

Οι πιστοποιήσεις είναι δεδομένες στην εταιρεία μας εδώ και πολλά χρόνια. Ακόμα και για τα ζώα που έρχονται απ΄ έξω ή τις ζωοτροφές που εισάγονται, υπάρχει πλήρης και συνεχής έλεγχος. Συνεργαζόμαστε άλλωστε με τους καλύτερους ευρωπαϊκούς οίκους.

Πως οργανώνεται η πάχυνση των ζώων στη μονάδα σας;

Δεν υπάρχει σύγχρονη μονάδα που να μην έχει διατροφολόγο· αυτός είναι που θα δημιουργήσει τα σιτηρέσια για τα ζώα. Η αξία του διατροφολόγου επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη συνολική ποιότητα της παραγωγής στη μονάδα. Ο διατροφολόγος παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό που αποκαλούμε εμείς ‘μετατρεψιμότητα’. Σε κάθε μονάδα, η διαδικασία της πάχυνσης των ζώων αλλά και ο ρυθμός της, παίζουν σημαντικό ρόλο στη βιωσιμότητά της. Μετατρεψιμότητα είναι η μονάδα μέτρησης που περιγράφει πόσο τρώει ένα ζώο για να φτάσει στο βάρος των 100 κιλών, στο βάρος δηλαδή που θα οδηγηθεί στο σφαγείο. Το ζώο μπορεί να φτάσει στα 100 κιλά έχοντας  φάει διαφορετικές ποσότητες και ποιότητες τροφής.

Άρα, ποια είναι η διαφορά;

Δεν πρέπει ένα ζώο να τρώει περισσότερο απ΄ όσο χρειάζεται· δεν πρέπει να  δημιουργήσει λίπος. Το λίπος επιβαρύνει το κόστος της πάχυνσης ενώ υποβαθμίζει την ποιότητα του κρέατος σε κατηγορία β’ ή γ’. Ενώ ένα ίδιο γουρούνι, στα ίδια κιλά, αν έχει φάει διαφορετική σε ποσότητα και ποιότητα τροφή μπορεί  χαρακτηριστεί α’ κατηγορίας. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι ένα άπαχο γουρούνι. Δεν θέλουμε να μεγαλώσει γρήγορα, π.χ. μέχρι και 10 ημέρες πιο νωρίς,  δεν θέλουμε να είναι  παχύ. Ακόμα κι αν έχεις τον καλύτερο κάπρο, αν η μονάδα δεν έχει την απαραίτητη οργάνωση και τα συστήματα ελέγχου και υποστήριξης, μπορεί να φτιάξεις πολύ παχιά γουρούνια, τα ‘σαπούνια’, και δεν θα φταίνε τα ζώα γι’  αυτό.

Χοιρομητέρες θηλάζουν τα μικρά τους στη Φάρμα Κεχαγιά.

 

Τι ζητάει η αγορά;

Οι καταναλωτές θέλουν όλο και πιο άπαχα γουρούνια. Αναφέρομαι στις αγορές της Αθήνας και της Κρήτης, διότι στη βόρεια Ελλάδα- για την ακρίβεια από τη Λαμία και πάνω-  η αγορά ζητάει ακόμα γουρούνια με περισσότερο λίπος. Διαφορές υπάρχουν μάλιστα κι εντός της Αττικής: για παράδειγμα στον Ασπρόπυργο και τη Μάνδρα, δύο αγορές τις οποίες γνωρίζουμε πολύ καλά, δεν μπορείς να πουλήσεις γουρούνι αν δεν έχει λίπος, αντίθετα, υπάρχουν γειτονιές στην Αθήνα που δεν θέλουν το λίπος.

Τι είναι αυτό που κάνει τη μονάδα σας να παράγει τόσο αξιόλογο κρέας όσο εσείς ισχυρίζεστε;

Η ποιότητα πρώτα και η ποσότητα ύστερα της διατροφής του ζώου σε κάθε ηλικία που βρίσκεται και φυσικά οι εγκαταστάσεις, είναι οι παράγοντες που επιτρέπουν να ‘βγει’ το γουρούνι πιο γρήγορα και πιο σωστά από τη μονάδα. Στο θέμα της σφαγής εφαρμόζουμε τη μέθοδο της αναισθητοποίησης που αυτή τη στιγμή είναι η πιο σύγχρονη. Δεν χρησιμοποιείται ρεύμα, μέθοδος η οποία ‘σφίγγει’ το κρέας, αλλά η μέθοδος της αναισθητοποίησης/ αφαίμαξης του ζώου.

 

Ο εξωτερικός χώρος της Φάρμας Κεχαγιά, όπου η καθημερινότητα υπακούει στους δικούς της ρυθμούς: δεν υπάρχει στιγμή ανάπαυσης για την οικογένεια που διαχειρίζεται τη φάρμα.

 

Από πού αντλείτε ενημέρωση για τη χοιροτροφία;

Ταξιδεύουμε πολύ για να δούμε πως οργανώνουν άλλοι τις μονάδες τους και θεωρώ ότι σε επίπεδο εγκαταστάσεων είμαστε σε καλύτερη κατάσταση. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές επιχειρήσεις του εξωτερικού που παρέχουν εξοπλισμό σε χοιροτροφικές μονάδες διεθνώς, χρησιμοποιούν στα διαφημιστικά τους έντυπα εικόνες από την εφαρμογή των προϊόντων τους στη δική μας μονάδα.

Υπάρχει κάτι που σας προβληματίζει σε καθημερινή βάση;

Δεν θα το έλεγα. Έχουμε οργανώσει με τέτοιο τρόπο τη δουλειά που έχει γίνει …ρουτίνα. Αν όλα πηγαίνουν καλά δεν υπάρχει λόγος για καμία ανησυχία, φόβος υπάρχει μόνο όταν δεν γνωρίζεις κάτι κι αυτό εμείς το έχουμε εξαφανίσει. Η βιοπροστασία της μονάδας είναι επίσης σε πολύ υψηλό επίπεδο. Δεν εισέρχονται στη μονάδα ξένα οχήματα για φορτοεκφορτώσεις, δεν ψωνίζουμε ζώα από προμηθευτές που δεν ξέρουμε, στην ίδια τη μονάδα δεν μπαίνει κανένας κ.λπ. Ακολουθούμε επίσης ένα αυστηρό και πανάκριβο εμβολιακό πρόγραμμα.

Φάρμα Κεχαγιά, Μάνδρα Αττικής 

  • Με δυναμικότητα 1.150 χοιρομάνες, με εβδομαδιαία παραγωγή 750 γουρούνια για το σφαγείο, η Φάρμα Κεχαγιά έχει διανύσει μεγάλο δρόμο μιας και το 2004, όταν άρχισε να εντατικοποιεί την παραγωγή της, η δυναμικότητα ήταν περίπου 200 γουρούνια την εβδομάδα. Πάντως ο στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει την παραγωγή της στα 1.000 γουρούνια/εβδομάδα.
  • Για τις χοιρομητέρες χρησιμοποιούνται οι φυλές Large white και Landrace, ενώ τα παχυνόμενα που φτάνουν στον καταναλωτή έχουν ως βάση κάπρο από τη φυλή Pietrain.
  • Το καθαρό Pietrain παράγει ζώα τελείως άλιπα. Το αρκετά ‘στεγνό’ το κρέας τους όμως δεν είναι δημοφιλές. Πάντως οι προσμείξεις των φυλών γίνονται προκειμένου το παραγόμενο χοιρινό κρέας να αποκτήσει καλύτερη γεύση, να είναι πιο τρυφερό άρα και πιο νόστιμο.
  • Τα γουρούνια εκτρέφονται επί 5-5,5 μήνες και όταν οδηγούνται σε σφαγή ζυγίζουν 108-118 κιλά.
  • Η εταιρεία εμπορεύεται τα γνωστά ‘μισάδια’ (μισό σφάγιο) και όλα τα προϊόντα κοπής (μπριζόλες, παντσέτες κ.λπ.). Επίσης ‘καθαρό’ χοιρινό λουκάνικο. Τα προϊόντα της, εκτός από την Αττική, διανέμονται στην Κρήτη, την Τήνο, τη Λαμία κ.ά.
  • Στα άμεσα σχέδια της εταιρείας είναι η δημιουργία νέας μονάδας, πλησίον της υφιστάμενης και σε ιδιόκτητο οικόπεδο,  η οποία θα παράγει κρεατοσκευάσματα τόσο για την αγορά των κρεοπωλείων όσο και για τα συνεργαζόμενα με τη Φάρμα Κεχαγιά ψητοπωλεία.
  • Η εταιρεία διαθέτει δύο ψητοπωλεία σε Μάνδρα και Ασπρόπυργο κι ένα κρεοπωλείο.

Δημοσιεύτηκε στο 8ο τεύχος του Grill, Φεβρουάριος 2017.

You might also like