Αφιέρωμα: Ελληνική Αγορά Μπίρας ΙΙ
Νέα και ανακοινώσεις από τις ελληνικές και τις πολυεθνικές ζυθοποιίες
Έντονη κινητικότητα, όχι μόνο σε προϊοντικό αλλά και σε καθαρά επιχειρηματικό επίπεδο παρουσιάζει ο κλάδος της ζυθοποιίας και συνολικά η βιομηχανία της μπίρας στην Ελλάδα, σημάδι ότι ο κλάδος ανταποκρίνεται στον εξωστρεφή χαρακτήρα του και διατηρεί τα άκρως ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά του. Παρακάτω συγκεντρώνουμε μερικά νέα και εταιρικές ανακοινώσεις ελληνικών και πολυεθνικών εταιρειών που δίνουν τον τόνο στην ούτως ή άλλως ‘ζωντανή’ αγορά.
Αθηναϊκή Ζυθοποιία. Η πολυεθνική εταιρεία παρουσίασε στις αρχές του 2017 το νέο προϊόν της, την Heineken Light, μια νέα πρόταση με 86 θερμίδες και μόλις 3,3% αλκοόλ με σκοπό, όπως αναφέρει, «να κερδίσει όσους και όσες ζητούν μια ελαφριά απόλαυση από νωρίς μέσα στην ημέρα μέχρι και αργά το βράδυ». Η εταιρεία δεν συνηθίζει να λανσάρει νέα προϊόντα στο συγκεκριμένο brand, μάλιστα λέγεται ότι δεν έχει δημιουργήσει επέκταση της μάρκας από το 1981. Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου «Μετά το επιτυχημένο πιλοτικό λανσάρισμα στην αγορά της Θεσσαλονίκης το καλοκαίρι, από τις 20/2/2017 το προϊόν είναι διαθέσιμο πανελλαδικά». H Heineken Light παράγεται ακριβώς με την ίδια παραγωγική διαδικασία που παράγεται και η Heineken στα στάδια ζύμωσης και σίτευσης, ενώ για την τελική πικράδα και τα αρώματα χρησιμοποιείται ο Λυκίσκος τύπου Pellets, ποικιλία Cascade.
Ολυμπιακή Ζυθοποιία. Σε μια προσπάθεια να διεισδύσει στην κατηγορία της μπίρας χωρίς αλκοόλ, η εταιρεία λάνσαρε πρόσφατα την Fix Άνευ, η οποία «στοχεύει στο να ανατρέψει τα μέχρι στιγμής ελληνικά δεδομένα» όπως επισημαίνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου. Σύμφωνα με την εταιρεία, η Άνευ, διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση της μπίρας, αποτελώντας μια διαφορετική πρόταση για όλες εκείνες τις περιστάσεις που οι καταναλωτές επιθυμούν να απολαύσουν τη γεύση του αγαπημένου τους ποτού, άνευ αλκοόλ. Διατίθεται σε επιστρεφόμενη φιάλη 500ml και 330ml και σε κουτί 330ml.
Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης. H εταιρεία παρουσίασε πρόσφατα την ξανθιά μπίρα ΕΖΑ ζ Fine Lager. Πρόκειται για μία ξανθιά μπίρα με γεμάτο σώμα και αρμονία γεύσης. Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, «παράγεται από πρώτες ύλες εξαιρετικής ποιότητας. Με το αρτεσιανό νερό του Παρνασσού και τις εκλεκτές ποικιλίες κριθαριών και λυκίσκου να συνθέτουν μία ευχάριστη, ευκολόπιοτη και δροσιστική μπίρα. Έχοντας ελαφριά αρώματα και ελαφριά πικράδα είναι κατάλληλη για να την απολαύσεις σε κάθε περίσταση αλλά και να τη συνδυάσεις με την ελληνική κουζίνα». Έχει περιεκτικότητα σε αλκοόλ 5% vol και διατίθεται σε συσκευασία φιάλης, κουτιού και βαρελιού.
Μικροζυθοποιία Septem. Η εταιρεία από την Εύβοια κατέκτησε σημαντικά μετάλλια στο διαγωνισμό ‘The International Beer Challenge 2016’. Στην 20η διοργάνωση του συγκεκριμένου διαγωνισμού που διεξήχθη στο Λονδίνο, η Septem κατέκτησε χρυσό μετάλλιο για τη μπύρα ‘8η Μέρα’ IPA (κατηγορία India Pale Αle) και δύο χάλκινα για την Sunday’s Honey Golden Ale και την W Day Wheat IPA, η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα στην ελληνική αγορά. Στο διαγωνισμό έλαβαν μέρος ζυθοποιεία από 30 χώρες από όλες τις ηπείρους, ορισμένες μάλιστα από αυτές είναι τεράστια ονόματα της παγκόσμιας μικροζυθοποιίας. «H κατηγορία των IPAs θεωρείται η ναυαρχίδα των κορυφαίων μικροζυθοποιείων παγκοσμίως, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία της συγκεκριμένης διάκρισης. Είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατακτά ελληνική IPA σε διεθνή διαγωνισμό, ενδεικτικό της δυναμικής της 8ης Μέρας, η οποία ήδη εξάγεται σε 11 χώρες», ανέφερε ο χημικός-οινολόγος Σοφοκλής Παναγιώτου, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.
Μικροζυθοποιία Έλιξη. Δυναμική ήταν η παρουσία της εταιρείας στην 4η απονομή των BeerBartender Awards, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 στο Maroussi Cultural Center. Συγκεκριμένα, η μπύρα Delphi απέσπασε το χρυσό βραβείο Καλύτερης Ελληνικής Pilsner, η Marea το ασημένιο βραβείο Specialty Ale και η Marea Blonde το ασημένιο βραβείο Pale Lager. Για πρώτη φορά απονεμήθηκαν βραβεία κατόπιν τυφλής γευσιγνωσίας με ειδικούς κριτές μπύρας από το εξωτερικό. Ειδικότερα, την κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι Tim Hampson (συγγραφέας βιβλίων μπύρας, πρόεδρος του British Guild of Beer Writers), Helmut Adam (εκδότης Mixology Magazine, ιδρυτής των Bar Convent Berlin & BrewBerlin) και Dirk Hoplitschek (αρθρογράφος μπύρας και διοργανωτής του Berlin Beer Week) οι οποίοι για τα Greek Beer Awards δοκίμασαν 40 αποκλειστικά ελληνικές μπύρες. Στη φωτογραφία ο ζυθοποιός κ. Κωστόπουλος και ο γιος του.
Mικροζυθοποιία Θεσσαλονίκης. Η εταιρεία λάνσαρε το χειμώνα που μας πέρασε μία νέα μπύρα, την Άλη Stout που αποτελεί την πρώτη εποχική συνταγή του ζυθοποιείου και ήταν διαθέσιμη μόνο κατά την χειμερινή περίοδο. Σκουρόχρωμη, με πλούσιο άρωμα και γεύση καβουρδισμένης βύνης, ελαφρώς γλυκιά με διακριτικές νότες σοκολάτας, καφέ και σταφίδας, με ευχάριστη και μακρά επίγευση. Ήταν (και θα είναι του χρόνου) διαθέσιμη σε κλασική φιάλη 330ml και σε oneway keg 20 λίτρων.