Ν. Δαρειώτη, Θ. Τσιχλάκη, Α.Ν. Ανδρουλιδάκης: “Του ανέμου και της αρμύρας: Προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων”
“Του ανέμου και της αρμύρας: Προϊόντα και μαγειρικές των Κυκλάδων”
Συγγραφείς: Ν. Δαρειώτη, Θ. Τσιχλάκη, Α.Ν. Ανδρουλιδάκης
Πρόλογος: Γιάννης Ρούσσος
Έκδοση: Επιμελητήριο Κυκλάδων, 2016
302 σελ.
ISBN 978-618-82474-0-6
Η γαστρονομική κουλτούρα των Κυκλάδων, η υπέροχη αυτή κουζίνα που όλοι μας απολαμβάνουμε σε τούτη τη χώρα άσχετα με το αν ζούμε στα Κυκλαδονήσια ή όχι, είναι ένα θαυμαστό αποτέλεσμα μείξης: από τη μια πλευρά η εξαιρετική παράδοση καλλιέργειας και εκτροφής για την παραγωγή μοναδικών πρώτων υλών και, από την άλλη, η επαφή των νησιών με προϊόντα, γεύσεις και τεχνικές που προέρχονται από άλλα μέρη της Μεσογείου (κι όχι μόνο), γευστικά δάνεια που έφτασαν στα βραχώδη νησιά του Αιγαίου Πελάγους μέσω των ναυτικών, των πειρατών και των ταξιδευτών σε διάφορες εποχές της μακραίωνης ιστορίας τους.
Είναι γνωστό ότι η αυτάρκεια είναι η πρώτη και βασική αρχή της κυκλαδίτικης γαστριμαργικής παράδοσης, αρχή την οποία επιβάλλει με σκληρότητα, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, το σπανό τοπίο των νησιών. Σε συνθήκες cucina povera, οι κάτοικοι των νησιών αυτών – οι νοικοκυρές κατά κύριο λόγο- πέτυχαν να αξιοποιήσουν τις λιγοστές αλλά εκλεκτές πρώτες ύλες του τόπου τους, να ανακαλύψουν, να εξελίξουν και να τελειοποιήσουν εντυπωσιακές τεχνικές συντήρησης και μαγειρικής και να παραδώσουν στις σύγχρονες γενιές ένα αμύθητο γευστικό πλούτο. Αυτός ο πλούτος είναι το αντικείμενο του παρόντος έργου.
Τρεις δημοσιογράφοι με μακρά εμπειρία στον έντυπο κυρίως Τύπο, ενώνουν τα ταλέντα τους και παρουσιάζουν ένα ολοκληρωμένο έργο γνωριμίας με τη διατροφική παράδοση των Κυκλάδων· το βιβλίο δεν είναι ένας οδηγός μαγειρικής με συνταγές και ωραίες φωτογραφίες με έτοιμα πιάτα.
Χωρισμένο ανά νησί, το βιβλίο περιέχει δεκάδες ενδιαφέροντα κείμενα για τα προϊόντα που φύονται ή καλλιεργούνται στις Κυκλάδες, ενώ σε κάθε νησί παρουσιάζονται τα αρτοποιήματα και τα ζυμαρικά, τα βότανα, τα μυρωδικά και τα άγρια χόρτα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τυριά (στις Κυκλάδες συναντάμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα προϊόντα της παγκόσμιας τυροκομίας), τα γλυκά, τις ελιές και το ελαιόλαδο, τους καρπούς, τα λαχανικά τα όσπρια και τα φρούτα, τα κρασιά και τα ποτά (κι εδώ υπάρχουν μερικές παγκόσμιας εμβέλειας ποικιλίες), το μέλι, τα κρέατα και τα προϊόντα επεξεργασίας του κρέατος και, φυσικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά.
Ο κάθε αναγνώστης, επαγγελματίας ή ιδιώτης, θα συναντήσεις τις σελίδες του βιβλίου κάποια από τα προϊόντα/ φαγητά που γεύτηκε στον παράδεισο των Κυκλάδων, ενώ θα ανακαλύψει πολλά περισσότερα από αυτά που έχουμε μάθει να αποκαλούμε «μυστικά» της κυκλαδίτικης κουζίνας. Παράλληλα όμως, ο αναγνώστης, έχει την ευκαιρία να δει μερικές από τις πιο εμβληματικές συνταγές που προέρχονται από τις Κυκλάδες, κι αυτές χωρισμένες ανά νησί, με την προσθήκη μάλιστα παραλλαγών στην εκτέλεση ή την εμφάνιση των πιάτων που βοηθούν τον αναγνώστη ή τον επίδοξο μάγειρά τους.
Ρεβιθάδα από τη Σίκινο (την αρχαία Οινόη, θαυμαστή για την αμπελουργική παράδοσή της), σφουγγάτα από την Κύθνο (την αρχαία Θερμιά για τις ιαματικές πηγές της), χοιρινό με φασόλες στη σκεπασταριά από τη Σίφνο (την πατρίδα του ΝικόλαουΤσελεμεντέ…), σκορδολάζανα από τη Μήλο (με τόσες παραλλαγές όσες και οι μαγείρισσες του νησιού…), είναι μερικές από τις συνταγές που παρουσιάζονται στις σελίδες του συγκεκριμένου τόμου.