Η Π.Ε.Τε.Τ. για τα φωσφορικά άλατα και το γύρο

Ανακοίνωση από τον υπεύθυνο επιστημονικής επιτροπής

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας, για τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα κρεατοπαρασκευάσματα και ειδικά στο γύρο, η Πανελλήνια Ένωση Τεχνολόγων Τροφίμων, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο Νικόλας Γκιώνης, υπεύθυνος της Επιστημονικής Επιτροπής της.

 

Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών (άρθρο 91) αναφορικά με την ταξινόμηση, τις προδιαγραφές και τους ορισμούς των προϊόντων με βάση το κρέας και παρασκευασμάτων κρέατος , τα πρόσθετα που επιτρέπονται για την παραγωγή του γύρου είναι αυτά που ορίζονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1333/2008 και τροποποιήσεις αυτού.

Η χρήση λοιπόν των φωσφορικών αλάτων δεν επιτρεπόταν , ούτε επιτρέπεται στην χρησιμοποίηση του γύρου σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 1333/2008 και τροποποιήσεις αυτού.

Ιστορικά η χρήση των φωσφορικών είχε εγκριθεί σύμφωνα με τους Κανονισμούς

  • 1129/2011 σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος (breakfast sausages) ,
  • 601/2014 στα κάτωθι προϊόντα (Kasseler, Bräte, Surfleisch, toorvorst, šašlõkk, ahjupraadκαι burger meat με ελάχιστη περιεκτικότητα σε λαχανικά και/ή δημητριακά 4 % αναμεμειγμένα μέσα στη μάζα του κρέατος και στο φινλανδικό γκρίζο παστό χοιρομέρι των Χριστουγέννων) και στον
  • 871-2017 στα ακόλουθα τσεχικά παρασκευάσματα κρέατος: Bílá klobása, Vinná klobása, Sváteční klobása και Syrová klobása

Η χρήση φωσφορικών αλάτων γίνεται για τη διατήρηση της φυσικοχημικής κατάστασης και την αύξηση της συνδετικής ικανότητας των παρασκευασμάτων κρέατος είτε ως υγραντικών μέσων για την αποφυγή της απώλειας των χυμών του κρέατος κατά τη διάρκεια περαιτέρω επεξεργασίας, ιδίως μετά την έγχυση άλμης.

Η χρήση των φωσφορικών είχε προταθεί για επέκταση χρήσης αυτών των προσθέτων σε προϊόντα τύπου Doner , Kebab κάτι για το οποίο δεν συμφώνησε η ελληνική πλευρά.

Ουδέποτε τέθηκε θέμα κατάργησης του γύρου ένα παραδοσιακό ελληνικό προϊόν για το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την κατοχύρωσή του ως Εγγυημένου Παραδοσιακού Ιδιότυπου Προϊόντος / ΕΠΙΠ

You might also like