Επώνυμα ελληνικά αποστάγματα και ηδύποτα: ξεχωρίζουν

Τσίπουρο, ούζο, λικέρ κ.ά. ποτά 'πετάνε' στην εγχώρια κατανάλωση.

 

Η εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα», ακόμα πιο ανανεωμένη και επιτυχημένη από πέρυσι, όπου ουσιαστικά καθιερώθηκε, διοργανώθηκε και φέτος στην Αίγλη Ζαππείου (Κυριακή 21/01/18), με 25 ποτοποιίες, ανάμεσά τους και αρκετές νέες παρουσίες.

 

Κατέδειξε έτσι την εντεινόμενη δυναμική των επώνυμων ελληνικών αποσταγμάτων και ηδύποτων σε επίπεδο παραγωγών και προϊόντων. Παράλληλα, διαμήνυσε την ανάγκη που έχουν οι επαγγελματίες και οι καταναλωτές την εν λόγω εκδήλωση, η ανταπόκριση των οποίων ήταν φέτος σημαντικά αυξημένη, φτάνοντας τους 1.500 περίπου επισκέπτες.

Όσον αφορά το τσίπουρο, η τάση του παλαιωμένου καλά κρατεί, με πειραματισμούς διαφόρων επιπέδων και τρόπων ωρίμασης και αποτελέσματα που ανταγωνίζονται τουλάχιστον ως προς τον τρόπο κατανάλωσής τους ποτά όπως το ουίσκι και το κονιάκ. Ανάλογη είναι η εξέλιξη και στο ούζο, με όλο και περισσότερα premium προϊόντα, σε εξαιρετικές συσκευασίες.

Αμείωτη συνεχίζεται και η αναγέννηση του ελληνικού λικέρ, η οποία παρατηρήθηκε και στην περσινή διοργάνωση, με όλο και περισσότερα ελληνικά ηδύποτα να δημιουργούνται μέσω μίξης αναπάντεχων συστατικών. Εξ άλλου premium αποστάγματα και ηδύποτα της χώρας μας συμμετέχουν πλέον δυναμικά σε πολλά κοκτέιλ επιτυχημένων μπαρ, κάτι που εδώ και χρόνια γινόταν μάλλον κεκαλυμμένα, ενώ πλέον γίνεται όλο και πιο υπερήφανα.

Φέτος επιβεβαιώθηκαν δε όσα διαφάνηκαν πέρυσι για την τάση εγκατάλειψης «παραδοσιακών» συσκευασιών για τα σύγχρονα ελληνικά αποστάγματα, έναντι όλο και πιο ευφάνταστου«ντυσίματος» φιαλών, αντίστοιχο δυτικοευρωπαϊκών προϊόντων. Από την άλλη μεριά, ποτά που στοχεύουν στο μπαρ και ποτά με νέες γεύσεις έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους, χάρη σε ασυνήθιστα συστατικά, π.χ. το φραγκόσυκο, διάφορα βότανα, λουλούδια κ.ά., τόσο στα αποστάγματα όσο και στα λικέρ. Η δε «πικρή» γεύση, που αποτελεί παγκόσμια τάση, φαίνεται να κερδίζει έδαφος και στην Ελλάδα, ενώ εμβληματικά αποστάγματα, π.χ. τζιν, με ελληνική βούλα και χαρακτήρα, εντυπωσίασα νως προτάσεις.

Τις εντυπώσεις στο φετινό «Ελληνικό Απόσταγμα»κέρδισαν περισσότερο από κάθε άλλη φορά οι στοχευμένες και απόλυτα επιτυχημένες παράλληλες εκδηλώσεις, τις οποίες τίμησαν πολλοί επισκέπτες. Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ταραντίλης, μίλησε για την ποιότητα του τσίπουρου και την ασφάλεια του καταναλωτή, η δε οινολόγος Χαρά Κατσού, ανέλυσε τις προκλήσεις που αντμετωπίζουν οι Έλληνες αποσταγματοποιοί που επιθυμούν να παράξουν εμβληματικά αποστάγματα, οι ρίζες των οποίων δεν είναι ελληνικές, όπως για παράδειγμα το τζιν.

Το «Ελληνικό Απόσταγμα» διοργανώνει η εταιρεία Vinetum: www.apostagmata.gr, 210 766 0560 και [email protected]

You might also like