Διονύσης Βίτσος [Επιμέλεια]: Ζακυθινά φαγιά, ψωμιά & γλυκίσματα

Ζακυθινά φαγιά, ψωμιά & γλυκίσματα

Διονύσης Βίτσος [Επιμέλεια]

Εκδόσεις Περίπλους

Έτος έκδοσης: 2016/ Β’  Έκδοση

Σελίδες: 114

Τιμή:  18 ευρώ

ISBN: 978-960-438-191-3

Ο γαστρονομικός πλούτος της Ζακύνθου, σε συνδυασμό με την εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στην κουζίνα του νησιού δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία, ενώ τα τελευταία χρόνια, ο εισερχόμενος τουρισμός έχει δώσει νέα ‘πνοή’ στον Ζακυνθινό εστιατορικό κλάδο.

Εμείς, εδώ στο grillmagazine.gr, παρουσιάσαμε πρόσφατα ένα μικρό μόνο δείγμα αυτής της σύγχρονης ‘σύμπραξης’, έτσι όπως υλοποιείται στο νέο εστιατόριο Ευκάλυπτος των ξενοδόχων Μαρίας Λούγαρη και Αντώνη Νικολουδάκη στο ξενοδοχείο Castelli Hotel (Άγιος Σώστης, Λαγανάς), όπου εφαρμόζονται οι αρχές του διατροφικού/ εστιατορικού κινήματος farm to table καθώς το μενού του είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στις τοπικές συνταγές και τα εμβληματικά προϊόντα του νησιού. Εκεί ο νεαρός σεφ Πάρις Αξιώτης αναβιώνει παραδοσιακά πιάτα της Ζακύνθου είτε στην αυθεντική τους εκδοχή είτε δοσμένα με τρόπο σύγχρονο και δημιουργικό.

Σκοπός του παρόντος βιβλίου είναι η καταγραφή των αυθεντικών ζακυνθινών συνταγών, έτσι όπως αναφέρονται στις ζακυνθινές εφημερίδες και περιοδικά του 19ου αιώνα, ώστε να διασωθούν στο χρόνο και να αξιοποιηθούν στο σήμερα.

Ενετοί, Γάλλοι, Βρετανοί

Η Ζάκυνθος, όπως και τα υπόλοιπα Επτάνησα, ήταν για οκτώ αιώνες κάτω από δυτική κατοχή. Οι Ιταλοί, και κυρίως οι Ενετοί, επηρέασαν την αρχιτεκτονική, την τέχνη, τη γλώσσα, τη μουσική, την κοινωνία καθώς και τη μαγειρική παράδοση.

Οι Γάλλοι επί Ναπολέοντα κατέκτησαν τα νησιά για μικρό χρονικό διάστημα και τα επηρέασαν με τη σειρά τους, όχι μόνο στην πολιτική τους συνείδηση, αλλά και στις γευστικές τους συνήθειες. Οι Βρετανοί, στη συνέχεια, τα κυβέρνησαν για μισό αιώνα, χτίζοντας σχολεία και κατασκευάζοντας δρόμους, ευτυχώς όμως χωρίς να επιδράσουν στην αγάπη των Επτανησίων για το σκόρδο και στην αποστροφή τους για τα δυνατά ποτά.

Όπως αναφέρει ο επιμελητής της έκδοσης, ο δραστήριος Ζακυνθινός λόγιος (δημοσιογράφος, συγγραφέας, εκδότης, επιμελητής και μεταφραστής, κριτικός θεάτρου, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών κ.ά.) Διονύσης Βίτσος, «Η ζακυνθινή κουζίνα είναι κατ’ εξοχήν μεσογειακή. Έχει ως κόσμημα το γλυκό παρθένο ελαιόλαδο, εξουδετερώνει την οξύτητα της ντομάτας και του λεμονιού με έντονο σκόρδο και εμπιστεύεται περισσότερο τα αρωματικά χόρτα παρά τα καυτερά μπαχαρικά. Ακόμη και τα συνοδευτικά πιάτα έχουν αυτά τα ίδια χαρακτηριστικά. Μερικές συνταγές έχουν ιταλικά ονόματα, άλλες πάλι είναι αδιαφιλονίκητα ελληνικές, ενώ υπάρχουν και εξευγενισμένα αστικά πιάτα όπως και μερικά άλλα απλά χωριάτικα. Πάνω απ’ όλα, όμως, είναι συνταγές καλού φαγητού, που έκαναν τους ανθρώπους γενιές και γενιές χαρούμενους και ικανοποιημένους, με δηκτικό χιούμορ και αστείρευτη διάθεση να γράφουν στίχους και νότες».


Στο βιβλίο περιλαμβάνονται κείμενα για τη ζακυνθινή γαστριμαργία των Διονύση Ρώμα, Ντίνου Κονόμου, Σπύρου Κοριατόπουλου και Νίκια Λούντζη.

You might also like