«Ο καταναλωτής ψάχνει μια όμορφη ‘ιστορία’ για το κρέας που αγοράζει»

Συνομιλούμε με τον Marc Feunteun των SVA και France Viande Export. Μέρος πρώτο.

Η σκληρή δραστηριότητα της κτηνοτροφίας, οι νόμοι για τις ορμόνες, τα αντιβιοτικά και τη σφαγή των ζώων, ο αντίκτυπος των διεθνών συμφωνιών στη γαλλική και κατ’ επέκταση την ευρωπαϊκή αγορά, η Κίνα ως ‘Γη της Επαγγελίας’ και οι παράγοντες που ορίζουν την τιμή του κρέατος είναι μερικά από αυτά που απασχολούν καθημερινά τον Γάλλο Marc Feunteun, σημαίνον στέλεχος της αγοράς και κορυφαίο θεσμικό παράγοντα της γαλλικής βιομηχανίας κρέατος.
Συνέντευξη και φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

O Γάλλος Marc Feunteun είναι σήμερα διευθυντής εξαγωγών του γαλλικού σφαγείου SVA Jean Rozé και ταυτόχρονα πρόεδρος της ισχυρότατης πλατφόρμας France Viande Export, της Ένωσης Εξαγωγέων Κρέατος της χώρας του. Βρέθηκε στην Ελλάδα καλεσμένος της εταιρείας Ναυπλιώτης και στο περιθώριο της επίσκεψής του, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το αντικείμενο της δουλειάς του.

Grill| Κύριε Feunteun μιλούσα πρόσφατα με ένα συμπατριώτη σας o οποίος μου ανέφερε ότι στη Γαλλία υπάρχει πρόβλημα με τις ακριβές τιμές του κρέατος. Πως το σχολιάζετε;

Marc Feunteun| Αν δείτε την τιμή του κρέατος σήμερα και τη συγκρίνετε με την τιμή πριν από 40 χρόνια, θα δείτε ότι είναι η ίδια. Oι παραγωγοί απορρόφησαν τον πληθωρισμό όλων αυτών των χρόνων: 2% πληθωρισμός επί 40 χρόνια περίπου 80% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Υπάρχει όμως μια άλλη οπτική που αναδεικνύεται σήμερα: η τάση προς πιο ποιοτικό κρέας. Οι άνθρωποι δεν αναζητούν πλέον το φθηνό αλλά το ποιοτικό κρέας. Οι άνθρωποι ψάχνουν για ποιοτικό κρέας, για φυσική παραγωγή, για μια ‘όμορφη ιστορία’ πίσω από τη φάρμα ή τον παραγωγό που το παράγει.

Είναι γαλλικό το φαινόμενο αυτό;

Marc Feunteun| Όχι, εμφανίζεται παντού στην Ευρώπη ακόμα και την Ελλάδα. Οι καταναλωτές είναι περισσότερο προβληματισμένοι για το πώς παράγεται το κρέας που αγοράζουν, ποιο είναι το αντίκτυπο της παραγωγής του στην κοινωνία και το περιβάλλον, πως συμπεριφερόμαστε στα ζώα κ.ά. Όταν αγοράζετε κρέας από την Αυστραλία ή από χώρες της Αμερικής, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ζώα εκεί ζουν σε φάρμες με πληθυσμό μέχρι και 25.000 κεφάλια, δεν τρώνε γρασίδι, η παραγωγή κάνει χρήση ορμονών και αντιβιοτικών, χρησιμοποιούν γαλακτικό οξύ- το γνωστό bleach- για την απολύμανση των κρεάτων κ.λπ. Οι καταναλωτές ρωτάνε πλέον για όλα αυτά.

Κι εσείς τι απαντάτε;

Marc Feunteun| Απαντάμε ότι η νομοθεσία στην Ευρώπη είναι πολύ αυστηρή: δεν επιτρέπεται η χρήση ορμονών και αντιβιοτικών. Η συντριπτική πλειοψηφία του παραγόμενου κρέατος στη Γαλλία, σχεδόν το 97%, προέρχεται από ζώα τα οποία τρέφονται με χορτάρι, ζούνε σε φάρμες, βγαίνουν έξω στον ήλιο. Ο πληθυσμός των ζώων στις φάρμες είναι κατά πολύ μικρότερος και ο ατομικός χώρος τους πολύ μεγαλύτερος. Απαντάμε ότι δεν επιτρέπεται η χρήση γαλακτικού οξέως για την απολύμανση των κρεάτων. Πιστεύουμε λοιπόν ότι παράγουμε υγιεινά κρέατα.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εκτροφή αλλά και τη σφαγή ζώων, καθώς και για το εμπόριο κρέατος, θεωρείται η πλέον αυστηρή παγκοσμίως. Στη φωτογραφία μια γαλλική φάρμα.

 

Τελευταία αναπτύσσεται ‘κίνημα’ ενάντια στο κρέας. Ριζοσπαστικές οργανώσεις, ορισμένες ακραίες στη δράση και τη ρητορεία τους, καλούν τον κόσμο να εγκαταλείψει το κρέας. Πως το σχολιάζετε;

Marc Feunteun| Είναι κάτι που θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να τους ακούσουμε διότι η ίδια η κοινωνία, μας ζητάει να τους ακούσουμε. Δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους ακτιβιστές, αλλά είναι μια τάση κι αν θέλουμε να υπάρχουμε μεθαύριο θα πρέπει να απαντήσουμε στα ζητήματα που φέρνουν στη δημόσια συζήτηση.

Φαίνεται πως έχουν επηρεάσει την κατανάλωση κρέατος.

Marc Feunteun| Πράγματι, η κατανάλωση κρέατος υποχωρεί εδώ και περίπου 20 χρόνια σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα, για πολλούς λόγους και οι κοινωνικοί είναι οι πιο σημαντικοί. Κάποιοι δεν θέλουν να φάνε κρέας εξαιτίας της κακομεταχείρισης των ζώων. Άλλοι δεν θέλουν να φάνε κρέας διότι συνδέουν την κατανάλωση κρέατος με ορισμένες ασθένειες που έχουν εμφανιστεί στην κτηνοτροφία.

Ο Marc Feunteun κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

 

Πράγματι, πολλοί φαίνεται οτι ανησυχούν.

Marc Feunteun| Θέλω να σημειώσω ότι η Ευρώπη είναι η ήπειρος με την πιο ασφαλή κτηνοτροφία, με τα λιγότερα κρούσματα ζωονόσων. Υπάρχει βέβαια το ζήτημα της σκληρότητας στα ζώα, το ζήτημα της σφαγής τους- εκεί όμως έχουν γίνει βήματα. Μην ξεχνάτε ότι μας ενδιαφέρει και μας: αν ένα ζώο στρεσαριστεί το κρέας του δεν είναι καλό. Στις φάρμες μας τα ζώα έχουν δικό τους χώρο με άχυρα έτσι ώστε να μην έρχονται συνεχώς σε επαφή με άλλα ζώα ενώ, από την άλλη, δεν απομονώνουμε τα ζώα. Παίζουμε μουσική στα ποιμνιοστάσια για να ‘ξεκουράσουμε’ τα ζώα και τις ζεστές ημέρες του χρόνου έχουμε ντους και τα ψεκάζουμε για να τα δροσίσουμε. Αυτό το διάστημα μελετάμε να εισάγουμε τους διαδρόμους με καμπύλες κι όχι με κοφτές γωνίες διότι στα βοοειδή δεν αρέσουν οι απότομες γωνίες, θέλουν να βλέπουν που πηγαίνουν, βάζουμε επίσης περισσότερα χρώματα στους τοίχους κλπ. Προσπαθούμε επίσης να λύσουμε τα προβλήματα της μεταφοράς στα σφαγεία.

Ποιο είναι ακριβώς το πρόβλημα;

Marc Feunteun| Τα ζώα δεν πρέπει να μετακινούνται για μεγάλες αποστάσεις από τη φάρμα στο σφαγείο, από την άλλη όμως δεν μπορούμε να έχουμε σφαγείο σε κάθε γαλλικό χωριό. Μελετάμε τη δημιουργία κι άλλων, μικρότερων σφαγείων πέρα από τα πολύ μεγάλα που βρίσκονται στη δυτική Γαλλία όπου είναι συγκεντρωμένη η παραγωγή κρέατος. Όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, έχουν κόστος. Ο καταναλωτής θέλει τοπική παραγωγή και ιδανικές συνθήκες σφαγής, αλλά θα πρέπει να είναι διατεθειμένος να πληρώσει γι’ αυτό. Αυτό θα μπορούσε να είναι η απάντηση στην πρώτη ερώτησή σας, για την τιμή του κρέατος στη Γαλλία.

Δείτε εδώ το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του Marc Feunteun

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 15ο τεύχος του περιοδικού Grill, Απρίλιος 2018.

You might also like