«Οι Έλληνες έχουν τον χασάπη τους κι αυτόν εμπιστεύονται»

Ο Γάλλος ειδικός του κρέατος Marc Feunteun, μιλά στο Grill. Δεύτερο μέρος.

Δεύτερο μέρος της συνέντευξης του περιοδικού Grill με τον Γάλλο επαγγελματία του κρέατος Marc Feunteun, διευθυντή εξαγωγών του γαλλικού σφαγείου SVA Jean Rozé και πρόεδρο της Ένωσης Εξαγωγέων Κρέατος της χώρας του.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Ποια είναι η γνώμη σας κύριε Feunteun για τη Ελλάδα;

Marc Feunteun| Είμαι στη δουλειά σχεδόν 40 χρόνια και έχω πάρε-δώσε με τη χώρα σας και τα 40 αυτά χρόνια. Στην Ευρώπη, στη Γαλλία ειδικά, έχουμε μεγάλα ζώα όπως τα Σαρολέζ, τα Λιμουζίν, τα Μπλοντ Ντ’ Ακιτέν και ξέρετε γιατί; Διότι οι κρεοπώλες στη Γαλλία και αλλού, θέλουν να έχουν αυτά ακριβώς τα μεγάλα ζώα στο κατάστημά τους, κρεμασμένα στα τσιγκέλια και να τα επιδεικνύουν περήφανοι στους πελάτες τους. Αυτοί με τη σειρά τους, βλέποντάς τα, ενθουσιάζονται και μπαίνουν να αγοράσουν. Όπου υπάρχει τέτοια παράδοση, όπου οι άνθρωποι βλέπουν τα κρέατα και μπαίνουν στο κατάστημα για να αγοράσουν – συμβαίνει στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ελλάδα, αλλά και στην Αλγερία- να είστε σίγουροι ότι θα προτιμούνται τέτοια κρέατα, όπως αυτά που παράγει η Γαλλία. Πιστεύω λοιπόν ότι Γαλλία και Ελλάδα δεν μπορούν να κάνουν η μια χωρίς την άλλη.

Τι γνώμη έχετε για τον τουρισμό στην Ελλάδα; Μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των πωλήσεών σας;

Marc Feunteun| Έχετε πράγματι πολύ τουρισμό, αλλά τουρισμό που βασίζεται στις χαμηλές τιμές. Η αλήθεια είναι ότι τελευταία υπάρχει μια κίνηση από τουρισμό υψηλότερου επιπέδου καθώς ορισμένοι τουρίστες δεν θέλουν να τρώνε πια χαμηλής ποιότητας κιμά στον μουσακά τους και σε συνδυασμό με τις άλλες δύο τάσεις, τα κρέατα μακράς ωρίμανσης και τη διαδικασία marbling, υπάρχει μια προοπτική.

Έχετε να μου πείτε κάτι για τις δύο αυτές τάσεις;

Marc Feunteun| Α, έχουν πολύ ενδιαφέρον. Για σχεδόν 30-40 χρόνια πουλούσαμε όσο το δυνατό πιο άπαχο κρέας και ξαφνικά, μέσω της εταιρείας Ναυπλιώτης, αρχίσαμε να πουλάμε marbling, είναι μια τάση που αναπτύσσεται, διότι οι άνθρωποι δεν κοιτούν πλέον μόνο την εξωτερική εμφάνιση του κρέατος αλλά ενδιαφέρονται για τη γεύση και την ποιότητά του. Υπάρχει λοιπόν στην Ελλάδα, μια μικρή κατηγορία ανθρώπων οι οποίοι δεν θέλουν απλώς κρέας, αλλά μια διαφορετική εμπειρία- ειδικά στα εστιατόρια.

Αγελάδες της φυλής Limousin σε γαλλική φάρμα. Ιδιαίτερα δημοφιλής κρεατοπαραγωγική φυλή, με πωλήσεις και στην Ελλάδα.

 

Τι ξέρουν οι επαγγελματίες κρεοπώλες γι’ αυτά τα κρέατα;

Marc Feunteun| Το μεγάλο πλεονέκτημα των Ελλήνων – σε σχέση με πολλούς άλλους λαούς στην Ευρώπη και ειδικά τους βόρειους- είναι ότι έχουν το χασάπη τους ο οποίος μπορεί και τους δίνει χρήσιμες πληροφορίες, και επιπλέον όπως έχω διαπιστώσει οι κρεοπώλες εδώ είναι παθιασμένοι με τη δουλειά τους. Ο κρεοπώλης μπορεί να εξηγήσει σε έναν καταναλωτή ο οποίος ενδεχομένως βλέπει ένα κομμάτι κρέας που δεν γνωρίζει ότι το κομμάτι αυτό έχει τις τάδε ιδιότητες και μαγειρεύεται με το δείνα τρόπο. Ο κρεοπώλης μπορεί να  πείσει τον καταναλωτή να κλείσει τα μάτια του, να μαγειρέψει το κρέας αυτό και να δοκιμάσει τη γεύση του.

Η Κίνα έχει μπει με δύναμη στο χώρο του κρέατος κι αναρωτιέμαι αν για εσάς αντιπροσωπεύει τη ‘Γη της Επαγγελίας’.

Marc Feunteun| Γη της Επαγγελίας; Ναι… Είμαι πρόεδρος της Ένωσης Εξαγωγέων Κρέατος της Γαλλίας και συμμετέχω στις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και καιρό με την Κίνα. Όπως ίσως θα έχετε πληροφορηθεί, υπήρξε ένα εμπάργκο της Κίνας σε βάρος των ευρωπαϊκών προϊόντων, που ισχύει εδώ και 20 χρόνια, από την εποχή των ‘Τρελών Αγελάδων’. Με τα χρόνια, κάποιες χώρες, όπως η Ουγγαρία, κατάφεραν να άρουν το εμπάργκο σε ότι αφορά τα δικά τους κρέατα. Υπάρχουν λοιπόν μεμονωμένες διαπραγματεύσεις κρατών με την Κίνα, μάλιστα με την Ιρλανδία ολοκληρώθηκαν θετικά πριν δύο μήνες και λογικά κι εμείς θα λάβουμε την άδεια για εξαγωγές κάποια στιγμή μέσα στο 2018. Με την κατανάλωση να πέφτει σε όλη την Ευρώπη, πρέπει να βρούμε τρόπους για να επιβιώσουμε- η Κίνα είναι μια διέξοδος.

Ας περάσουμε τώρα στην άλλη υπερδύναμη: τις ΗΠΑ. Πριν λίγες ημέρες ακούσαμε όλοι τις δηλώσεις Τραμπ για το εμπόριο χάλυβα με την Ευρώπη και νομίζω πως ανησυχήσαμε. Τι λέτε εσείς;

Marc Feunteun| Προς το παρόν δεν έρχεται αμερικανικό κρέας στην Ευρώπη, διότι δεν υπάρχει σχετική συμφωνία. Προς το παρόν η Ευρώπη αρνείται να αλλάξει τη στάση της σε ορισμένα ζητήματα όπως η χρήση των ορμονών στην κτηνοτροφία. Υπάρχουν όμως άλλες συμφωνίες με άλλα κράτη που μας προβληματίζουν.

Νυχτερινή διαμαρτυρία ενάντια στη συμφωνία CETA για την ανοχή της στο ζήτημα των γεννετικά τροποποιημένων οργανισμών, στο Λονδίνο. Η Αγγλία καλείται τώρα να υπογράψει νέα συμφωνία με τους Αμερικανούς. Φωτογραφία: Global Justice Now.

 

Marc Feunteun| Εννοείτε τη CETA κύριε Feunteun. Θα ήθελα να μάθω τη γνώμη σας.

Είναι μια κακή συμφωνία για την ευρωπαϊκή βιομηχανία κρέατος. Τη στιγμή που υπάρχει μια σχετική ισορροπία μεταξύ όλων των παικτών στην Ευρώπη, έρχεται ξαφνικά ένας παίκτης απ΄ έξω, με 68.000 τόνους κρέατος – αυτή είναι η ποσόστωση που επιτρέπει η CETA. Σε όλες τις παραγωγούς χώρες, από τη Γαλλία μέχρι την Πολωνία κι από την Ιταλία μέχρι τις Σκανδιναβικές χώρες, υπάρχει μια δέσμευση για τη μη χρήση ορμονών, όχι σκληρότητα απέναντι στα ζώα και, ξαφνικά, εμείς επιτρέπουμε στους Καναδούς να έρθουν. Μπορεί να μην επιτρέπουμε τις ορμόνες αλλά επιτρέπουμε να ισχύουν για τους Καναδούς όλα αυτά που εμείς με πολύ κόπο έχουμε καταφέρει να αλλάξουμε τα τελευταία χρόνια: την απολύμανση με γαλακτικό οξύ, τις τεράστιες φάρμες, τη μη σίτιση με χορτάρι, τις κακές συνθήκες σφαγής. Εμείς, υιοθετούμε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει για να ανταποκριθούμε τις απαιτήσεις των καταναλωτών με αποτέλεσμα να ανεβαίνει η τιμή του κρέατος, ενώ οι Καναδοί μπορούν να μπουν στην αγορά χωρίς να υιοθετούν αυτούς τους κανόνες. Πάρτε για παράδειγμα την υπόθεση με τα αντιβιοτικά.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τα αντιβιοτικά;

Marc Feunteun| Τα αντιβιοτικά γίνονται όλο και λιγότερο ικανά στην αντιμετώπιση ασθενειών. Περίπου 140 χώρες πήραν μια πολύ σημαντική απόφαση: να μην χρησιμοποιούμε στην κτηνοτροφία αντιβιοτικά τα οποία μπορούν να περάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό κι έτσι να τον εξασθενίσουν σε μια μελλοντική επιδημία όπου θα χρησιμοποιούνταν αυτά τα αντιβιοτικά. Ο Καναδάς, αν και ψήφισε τη συμφωνία, δεν την τηρεί και χρησιμοποιεί κάποια από τα αντιβιοτικά αυτά για το γρηγορότερο μεγάλωμα των ζώων.

Παίζει κάποιο ρόλο το είδος του κρέατος που θα εισάγεται από τον Καναδά;

Marc Feunteun| Αυτό είναι ένα ακόμα μεγάλο θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι τα πιο φθηνά κομμάτια κρέατος, δηλαδή οι λιγότερο καλές κοπές, θα μένουν στην Αμερική και θα επιχειρείται η εξαγωγή των πιο ακριβών κοπών όπως οι μπριζόλες, τα rib eye, το κόντρα, τα φιλέτα κ.ά. τα οποία είναι ακριβά στην Ευρώπη. Επομένως, οι 68.000 τόνοι της συμφωνίας δεν θα είναι ολόκληρα ζώα, αλλά πολύ ειδικές κοπές, οι οποίες θα ανταγωνίζονται ευθέως όλα αυτά που προσδίδουν σήμερα ιδιαίτερη αξία στην ευρωπαϊκή κτηνοτροφία. Αν λοιπόν αύριο θελήσουμε να πουλήσουμε πλάτες στην Ελλάδα, είναι πολύ πιθανό να ανέβει η τιμή.

Κρέατα γαλλικών οίκων που εισάγει στην Ελλάδα η εταιρεία Ναυπλιώτη.

 

Μα γιατί να γίνει κάτι τέτοιο;

Marc Feunteun|Σήμερα μπορούμε και πουλάμε πλάτες σε μια λογική τιμή στην Ελλάδα διότι έχουμε καλύψει τα έξοδά μας από τις πωλήσεις των ακριβότερων κοπών στο Γάλλο καταναλωτή που είναι διατεθειμένος να πληρώσει κάτι παραπάνω. Αύριο, όταν στην αγορά των ακριβών κοπών θα εισέλθει ο Καναδάς και οι ευρωπαϊκές τιμές στις κοπές αυτές θα πέσουν, θα είμαστε αναγκασμένοι να αυξήσουμε την τιμή των κοπών που πουλάμε στην Ελλάδα. Μπορεί όμως η νότια Ευρώπη να πληρώσει αυξημένες τιμές;

Μάλλον όχι, υπό τις παρούσες συνθήκες…

Marc Feunteun| Κι αυτό δημιουργεί επιπλέον πίεση. Στη Γαλλία υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα. Περίπου το 20% των  Γάλλων αγελαδοτρόφων έχουν μεν μια σημαντική περιουσία σε ζώα και γη, έχουν π.χ. φάρμα 57 εκτάρια και 57 ζώα, μιλάμε για περιουσία 2-3 εκατ. ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα κερδίζουν 350 ευρώ το μήνα. Πως είναι δυνατό να είναι ‘πλούσιοι’ και ‘φτωχοί’ ταυτόχρονα; Τι κάνουν λοιπόν αυτοί οι κτηνοτρόφοι; Τα παρατάνε… Πρέπει να δώσουμε προστιθέμενη αξία, να φέρουμε τους παραγωγούς πίσω στη φάρμα τους, να μπορέσουν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Προς το παρόν κλείνουν τις φάρμες και φεύγουν…

Είναι και πολύ θυμωμένοι. Τους βλέπουμε στους δρόμους, σε συλλαλητήρια…

Marc Feunteun| Είναι πράγματι πολύ θυμωμένοι. Τυπικοί Γάλλοι… Είναι σε δύσκολη κατάσταση.

Δείτε το πρώτο μέρος της συνέντευξης του Marc Feunteun.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 15ο τεύχος του περιοδικού Grill, Απρίλιος 2018.

You might also like