Ηνωμένο Βασίλειο: ψάχνουν ντόπιους στις κουζίνες

Βρετανοί μόλις το 50% των εργαζομένων στην εστίαση της χώρας τους.

Μόλις το 50% των εργαζομένων στη μαζική εστίαση, τα φαστ φουντ και τις παμπ του Ηνωμένου Βασιλείου είναι Βρετανοί. Το 40% προέρχονται από άλλες χώρες της Ε.Ε ενώ το 10% προέρχονται από τρίτες χώρες.

 

Τα στοιχεία αυτά προέρχονται από πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο νησί και καταδεικνύουν το πόσο έχει επηρεάσει η παγκοσμιοποιήση τα επαγγέλματα στο χώρο της μαζικής εστίασης αλλά υποδεικνύει και τα ‘προβλήματα’ που θα προκύψουν σε πρώτο χρόνο μετά το Grexit.

Στα εστιατόρια το ποσοστό των μη-Βρετανών ανέρχεται στο 61% καθώς 52% είναι εργαζόμενοι από άλλες χώρες της Ε.Ε. και 9% από τον υπόλοιπο κόσμο. Στα φαστ φουντ δεν συναντάς εύκολα εργαζόμενο …Βρετανό: το 73,1% των εργαζομένων δεν είναι Βρετανοί με το 62,7% να είναι υπήκοοι άλλων κρατών και το 10,4% από τον υπόλοιπο κόσμο. Αντίθετα στις παμπ σερβίρουν κυρίως Βρετανοί, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται σε σχεδόν 80%.

«Αυτά τα αριθμητικά δεδομένα καταδεικνύουν με σαφήνεια πόσο μεγάλη είναι η εξάρτηση του κλάδου της εστίασης σε θέσεις σεφ και προσωπικού κουζίνας» υποστηρίζει ο  Mike Shipley, ερευνητής στην Fourth Analytics.

Ο ίδιος εκτιμάει ότι η Λευκή Βίβλος για το Brexit, η οποία συζητιέται αυτό το καλοκαίρι στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα πρέπει να εξετάσει το θέμα  που θα προκύψει αν καταργηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων μέχρι το 2020.

Στην περίπτωση αυτή η χώρα  θα χρειαστεί ένα γρήγορο και εύκολο σύστημα θεωρήσεων εισόδου εργαζομένων. Ειδάλλως  ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις φιλοξενίας του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι ιδιαίτερα αρνητικός.

You might also like