Ολοκληρώθηκε το 16ο συνέδριο του CEUCO

Εντυπωσιακή η παρέλαση των αντιπροσωπειών στο Σύνταγμα.

Με τη μεγάλη Κυριακάτικη παρέλαση (21/10) των αντιπροσωπειών απ΄ όλη την Ευρώπη, παρέλαση η οποία διεξήχθη στο κέντρο της Αθήνας και την παρακολούθησαν εκατοντάδες Έλληνες πολίτες και πολλοί τουρίστες, έληξε ουσιαστικά το 16ο  Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οίνου (CEUCO), το οποίο φιλοξενείται στην Αθήνα με οικοδεσπότη τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Αττικής «Ακρόπολις».

 

Επί τρεις ημέρες στο Ζάππειο και σχεδόν μια εβδομάδα στην Ελλάδα, δεκάδες μάγειροι, αρχιμάγειροι, οινοποιοί και sommelier απ΄ όλη την Ευρώπη, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα σημαντικά θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή γαστρονομία και να γνωρίσουν τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα διαφόρων περιοχών τις οποίες επισκέφτηκαν (Λαμία, Θήβα, Τρίκαλα, Νεμέα κ.λπ.).

Το συνέδριο αλλά και η επιβλητική παρέλαση συνέπεσαν με την 20η Οκτωβρίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιμαγείρων, μια μέρα κατά την οποία ο ευρωπαϊκός φορέας CEUCO πραγματοποιεί συνέδριο ή/και παρέλαση στη διοργανώτρια χώρα.

Οι μάγειροι και οι οινοχόοι μέλη του CEUCO πραγματοποίησαν παρέλαση από τη Μητρόπολη Αθηνών, διαμέσου της Ερμού, στο Σύνταγμα και στον Άγνωστο Στρατιώτη.

 

Αμέσως μετά το πέρας της παρέλασης ο πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής ‘Ακρόπολις’ Κωνσταντίνος Μουζάκης δήλωσε στο Grill: ” Αυτό που μας ενδιέφερε πρώτα απ΄ όλα ήταν να μείνουν ευχαριστημένοι από την εδώ παραμονή τους και τη φιλοξενία οι σύνεδροι που ήρθαν από το εξωτερικό, από διάφορες χώρες της Ευρώπης και το μακρινό Μακάο. Να γνωρίσουν τον πολιτισμό της χώρας μας, να γευτούν τη γαστρονομία και τους οίνους μας. Οι επισκέψεις, το προσυνέδριο, το κεντρικό συνέδριο και οι απονομές διεξήχθησαν ομαλά. Αυτό που απασχόλησε κυρίως το συνέδριο ήταν το γεγονός οτι η αγροδιατροφή, δηλαδή ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας  της Ευρώπης, πρέπει να ενισχυθούν όσο το δυνατό περισσότερο. Τα παραδοσιακά προϊόντα και η τοπική κουζίνα κάθε χώρας να μετατραπούν σε ισχυρό brand σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο”.

Όλοι οι σύνεδροι του CEUCO φωτογραφημένοι στο Σύνταγμα.

 

Ο πρόεδρος της Λέσχης Ακρόπολις και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του CEUCO Chef Κωνσταντίνος Μουζάκης, θεωρεί οτι το επάγγελμα του μάγειρα και του αρχιμάγειρα πρέπει να περιβάλλεται από αίγλη. “Αυτό είναι κάτι που το έχουν πετύχει οι συνάδελφοί μας στο εξωτερικό και το προσπαθούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα“.

Το μακρινό Μακάο (κτήση της Πορτογαλίας) ήταν εδώ…

 

Αναφερόμενος στις δηλώσεις της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά, ο Κωνσταντίνος Μουζάκης ανέφερε: ” Δεν είναι τυχαίο οτι η Ελλάδα φιλοξένησε φέτος πάνω από 30 εκατ. τουρίστες. Είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να το πετύχει χωρίς τη συμβολή της γαστρονομίας και, φυσικά των μαγείρων κι αρχιμαγείρων. Φανταστείτε οτι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τα 30 εκατ. τουρίστες έφαγαν κατά τις ημέρες της παραμονής τους εδώ, τοπικά προϊόντα και φαγητά μαγειρεμένα από Έλληνες μαγείρους και αρχιμαγείρους, από επαγγελματίες όλων των βαθμίδων και των κατηγοριών“.

Και η Κόρδοβα της Ισπανίας ήταν εδώ…

 

Κλείνοντας τη δήλωσή του στο Grill o K. Μουζάκης σχολίασε την εικόνα του σύγχρονου σεφ στον κόσμο που ζούμε: “Ο κόσμος θέλει να βλέπει τον μάγειρα με αίγλη, με τη λευκή στολή του, με το ψηλό καπέλο του, να νιώθει οτι αυτός ο επαγγελματίας εργάζεται γι΄ αυτόν, οτι τον φροντίζει  κι οτι αγαπάει αυτό που κάνει”.    

You might also like