Επιτυχές το αθηναϊκό συνέδριο του CEUCO

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα έγινε  το κέντρο γαστρονομίας και οίνου της Ευρώπης αφού διεξήχθη εδώ το 16ο  Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας. Θυμίζουμε ότι η η ‘Λέσχη  Αρχιμαγείρων Αττικής ‘’Ακρόπολις’ που είναι μέλος του CEUCO υστέρα από  προσπάθειες εξασφάλισε και έφερε το συνέδριο αυτό στην Αθήνα που πραγματοποιήθηκε στις 19-20-21 Οκτωβρίου 2018 στο Ζάππειο.

 

Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες  και το παρακολούθησαν περίπου 400 σύνεδροι. Το Συνέδριο «Η Ευρώπη των γεύσεων – Ελλάδα: Τουρισμός – Οίνος – Γαστρονομία»  φιλοξένησε εκτός από τις συνεδριακές εκδηλώσεις και μία μεγάλη έκθεση για τη  διασύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας με την κατανάλωση, ενώ  αναδείχθηκαν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, οι ιδιώτες και οι πρεσβείες  προβάλλοντας την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τουρισμού και τη γαστρονομία κάθε περιοχής.

Σημαντική ήταν η συμβολή με ξεχωριστό περίπτερο και προβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο οποίος ήταν και χορηγός της διοργάνωσης.

Το Πανευρωπαϊκό Συνέδριο είναι η μεγάλη ετήσια εκδήλωση του CEUCO (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αδελφοτήτων Γαστρονομίας και Οινολογίας – Conseil Europeen des Confreries Oenogastronomiques) το οποίο πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Οκτωβρίου  2018, στο οποίο παραβρέθηκαν 400 σύνεδροι από 7 χώρες: Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Μακάο, Βέλγιο,  Ιταλία, Ουγγαρία και την Ελλάδα.

Οι Ευρωπαίοι σύνεδροι στο Σύνταγμα.

Δηλώσεις της Έλενας Κουντουρά

Η  Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά άνοιξε το ετήσιο συνέδριο του 16ου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αδελφοτήτων Γαστρονομίας & Οινολογίας  της CEUCO και στην ομιλία της αναφέρθηκε στο έργο του υπουργείου της και του ΕΟΤ για την περαιτέρω ανάπτυξη στην Ελλάδα  και προώθηση στο εξωτερικό της γαστρονομίας, του οινικού τουρισμού, του αγροτουρισμού και της αγροδιατροφής.

Εξήρε το θεσμό του CEUCO και τόνισε τη σημασία να υπάρχει στενή συνεργασία, ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας και κοινές προσπάθειες στην ανάδειξη και προώθηση του γαστρονομικού πλούτου  της Ευρώπης, που αποτελεί όπως ο τουρισμός και ο πολιτισμός, γέφυρα που ενώνει τους λαούς και δημιουργεί αναπτυξιακά οφέλη για τις  οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες.

Στο πέρας του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων ‘’Aurum of Honor 2018’’ και μεταξύ αυτών που τιμήθηκαν ήταν η Έλενα Κουντουρά (Ειδικό Βραβείο) ως ‘Καλύτερη Υπουργός Τουρισμού στην Ευρώπη’.

 

Βραβεία & Γκαλά

Μεταξύ των βραβευθέντων  ήταν  το εστιατόριο Castelli Hotel Restaurant  ως ‘Best European Hotel-Restaurant 2018’,  η οινοποιία Triantafyllopoulous Winery,  η Μάγδα Κοντογιάννη γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής ως ‘Best european Agro-food Establishment 2018΄, ο θεσμός Ecotrophelia Hellas ως ‘Best European agri-food Initiative 2018’

Το Σάββατο 20/10 πραγματοποιήθηκε Επίσημο Gala στο χώρο του Ζαππείου με όλους τους συνέδρους και τους επισήμους καλεσμένους που παρακολουθήσαν το ετήσιο συνέδριο του CEUCO.  

 

Της ημέρες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε η Παράλληλη έκθεση Τουρισμού – Γαστρονομίας στην οποία λειτούργησαν περίπτερα Ιδιωτών, Επιμελητηρίων, Περιφερειών, Πρεσβειών και Δήμων οπού δέχτηκαν αμέτρητους επισκέπτες.

Κυρίως το θετικό αποτέλεσμα ήταν ότι έγιναν ευρέως γνωστές στο κοινό των επισκεπτών οι διάφορες πτυχές της γαστρονομίας και του οίνου, ενημερώθηκαν για τα προϊόντα από όλη την Ελλάδα που βρισκόντουσαν στα περίπτερα που συμμετείχαν, και παρακολουθήσαν τις γευσιγνωσίες  με κύριο σκοπό την ανάδειξη των κρασιών, των γεύσεων και του τουρισμού της Ελλάδας.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου στην οποία πραγματοποιήθηκε γευσιγνωσία από πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού, Την εμφάνιση τους έκαναν και τα χορευτικά τα οποία ήταν : Σύνδεσμος των Εν Ευβοία Πελοποννησίων Θ. Κολοκοτρώνης και Λαογραφικός Όμιλος Ψαχνών Ευ Ζήν τα οποία ψυχαγωγήσαν όχι μόνο το κοινό αλλά και τους εκθέτες.

Στιγμιότυπο από το ελληνικό συνέδριο για την Αγροδιατροφή.

 

Επισκέψεις των συνέδρων

Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε πρόγραμμα Φιλοξενίας και Εκδηλώσεων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας ώστε οι σύνεδροι από το εξωτερικό να γνωρίσουν όλες της πτυχές του Ελληνικού πολιτισμού και της Ελληνικής γαστρονομίας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Δευτέρα 15/10 με την επίσκεψη στον Αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας ,με την επίσκεψη σε οινοποιείο της Αρχαίας Ολυμπίας και ολοκληρώθηκε με γεύμα σε παραδοσιακό εστιατόριο. Την Τρίτη 16/10 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στις Μονές των Μετεώρων και ολοκληρώθηκε με γεύμα στα Τρίκαλα.

Την Τετάρτη 17/10 οι σύνεδροι επισκέφτηκαν το Μουσείο της Θήβας, τον Αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Κάστρο της Λαμίας. Η εκδρομή ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γλέντι με τοπικά εδέσματα στην Πλατεία Λαού στην Λαμία. Ευχαριστώντας για την φιλοξενία το Επιμελητήριο Φθιώτιδας.

Την Πέμπτη 18/10 πραγματοποιήθηκε κρουαζιέρα στον Αργοσαρωνικό με την επίσκεψη στα νησιά : Ύδρα , Πόρο , Αίγινα. Στον Πόρο έγινε περιήγηση σε εταιρίες με παραδοσιακά προϊόντα και προσφέρθηκε γεύμα με την συμβολή του Εμπορικού Επιμελητήριου Πειραιά και της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Δήμου Πόρου . Η μέρα ολοκληρώθηκε με γεύμα στο εστιατόριο το ‘’Πυροφάνι του Πειραιά’’.

Την Παρασκευή 19/10 οι σύνεδροι επισκέφτηκαν τον Αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης και το Μουσείο Ακρόπολης και στη συνέχεια επισκέφθηκαν την έκθεση στο Ζάππειο οπού και έγινε η επίσημη συνέντευξη τύπου του συνεδρίου. Στην συνέχεια περπάτησαν στον Εθνικό Κήπο για να καταλήξουν στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων όπου πραγματοποιήθηκε το Προ-συνέδριο της Ceuco. Το κλείσιμο της βραδιάς ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό κρητικό γλέντι στο εστιατόριο ‘’Ομαλός’’.

Την Κυριακή 21/10 οι σύνεδροι και οι ελληνικές λέσχες αρχιμαγείρων  εκκλησιάστηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στην συνέχεια πραγματοποίησαν την ετήσια παρέλαση με την παραδοσιακές φορεσιές της κάθε αδελφότητας στην Ερμού.

 

Μετά την παρέλαση παρακολουθήσαν την επίσημη αλλαγή της Προεδρικής Φρουράς στο Σύνταγμα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Στην συνέχεια επισκέφτηκαν τα περίπτερα του Ζαππείου και αναχώρησαν για την επίσκεψή τους στο Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο. Τέλος γευμάτισαν στην ταβέρνα ‘’Γλάρος’’ στην Παιανία.

You might also like