‘Τρικλοποδιά’ της πολιτείας στη μικροζυθοποιία

Οι παραγωγοί καταγγέλλουν επιχείρηση επιβολής αναχρονιστικής νομοθεσίας, εν μέσω εορταστικής περιόδου.

Την άμεση απόσυρση του Σχεδίου με το οποίο η πολιτεία επιχειρεί να επιβάλλει ένα δαιδαλώδες γραφειοκρατικό σύστημα ελέγχου στα ζυθοποιεία  και έναρξη διαβούλευσης με όλους τους φορείς, από μηδενική βάση, ζητά η Ελληνική Ένωση  Ζυθοποιών. Παράλληλα θεωρεί ότι μία σειρά από προσκόμματα στην παραγωγή ζύθου απειλούν τη λειτουργία  μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας.

 

Η Ένωση έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή στην οποία υποστηρίζει ότι το Υπουργείο Οικονομιών  εισηγείται μία σειρά από προσκόμματα στην εγχώρια παραγωγή ζύθου και στην λειτουργία  μικρών και μεγάλων ζυθοποιείων της χώρας μέσω ενός Σχεδίου Απόφασης που ουσιαστικά απειλεί τη βιωσιμότητα του κλάδου της ελληνικής ζυθοποιίας.

Το σχέδιο, με τίτλο «Όροι και Προϋποθέσεις για την παραγωγή ζύθου και προϊόντων ζύθου, τη λειτουργία των οικείων μονάδων παραγωγής, ως και τηρητέες διατυπώσεις και διαδικασίες για τον έλεγχο και την εποπτεία των οικείων μονάδων παραγωγής», ουσιαστικά αλλάζει τον τρόπο ελέγχου της παραγωγής εγχώριου ζύθου υποχρεώνοντας πολλές ελληνικές επιχειρήσεις με τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που ορίζει, αφενός να χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και αφετέρου να εφαρμόζουν απαρχαιωμένες τεχνικές ελέγχου που είτε θα  τις καταστήσουν παράνομες, είτε δε θα τους επιτρέψουν να επιβιώσουν καθώς η λειτουργία τους θα καταστεί ασύμφορη.

Ορισμένα από τα  μέτρα που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο είναι:

Ο έλεγχος στη βύνη και στο ζύθο σε όλα τα στάδια παραγωγής  γίνεται πλέον ασφυκτικός, από άποψη γραφειοκρατίας και τηρουμένων διαδικασιών, και πρακτικά καθιστά όλους εν δυνάμει παράνομους, καθώς η καταγραφή όλων των  παραμέτρων είναι δυσχερής και ειδικά, στα μικρά ζυθοποιεία, αδύνατη.

Ενώ μέχρι σήμερα δεν υπήρχε ελάχιστο όριο ζυθοβραστήρα για την ίδρυση ζυθοποιείου, πλέον θέτει ως όριο τα 1.000 λίτρα, τη στιγμή που τουλάχιστον το 50% των υφιστάμενων  νομίμως λειτουργούντων  μικροζυθοποιείων έχει ζυθοβραστήριο μικρότερου όγκου. Είναι προφανές ότι μια τέτοια πρόβλεψη θα καταστρέψει οικονομικά πολλές επιχειρήσεις και θα τις αναγκάσει ή να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους ή να επενδύσουν σε μεγαλύτερο σύστημα ζυθοβραστηρίου, τη στιγμή που οι περισσότερες από αυτές έχουν ξεκινήσει τη λειτουργία τους την τελευταία τριετία. Ουσιαστικά ένα τέτοιο μέτρο θα αναστείλει την ανάπτυξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας συνολικά, ενώ τίθεται θέμα συνταγματικότητας της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Μεταξύ άλλων το Σχέδιο περιλαμβάνει και άλλα εξοντωτικά μέτρα όπως η  υποχρέωση ογκομέτρησης όλων των δεξαμενών των ζυθοποιείων από πιστοποιημένο εξωτερικό φορέα, καθώς επίσης και το ‘κλείσιμο’ του επαγγέλματος του ανεξάρτητου βυνοποιού.

Η συγκεκριμένη δραστηριότητα στη χώρα μας υποχρεωτικά θα ασκείται από ζυθοποιούς, μέτρο αντίθετο με τους όρους της ελεύθερης αγοράς

Η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών δηλώνει αιφνιδιασμένη από το σύντομο και ασφυκτικό χρονικό διάστημα διαβούλευσης, που έθεσε το Γενικό Χημείο του Κράτους για ένα τόσο σημαντικό νομοθέτημα, το οποίο θα καθορίσει το μέλλον της εγχώριας παραγωγής ζύθου.

You might also like