Νέα θεσμικά μέλη στην ΕΔΟΚ

Αισιοδοξία για πλήρη αντιπροσώπευση κι ‘επανεκκίνηση’ του φορέα.

Τέσσερα νέα θεσμικά μέλη εντάχθηκαν το τελευταίο διάστημα στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος (ΕΔΟΚ) το κύρος της οποίας είχε πληγεί πρόσφατα μετά την αποχώρηση σημαντικών θεσμικών παραγόντων όπως ο ΣΕΒΕΚ και η ΠΟΚΚ.

 

Τα νέα θεσμικά μέλη της ΕΔΟΚ είναι:

Ομάδα Επαγγελματιών Διατροφικού Τομέα-Brigade,

Πανελλήνια Ένωση Δημοτικών Σφαγείων,

Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Κρέατος και Ζώντων Ζώων και

Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Αλλαντοποιών και Εργαστηρίων Κρέατος.

Με την προσθήκη των παραπάνω οργανώσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην ευρύτερη αγορά κρέατος, η ΕΔΟΚ πραγματοποιεί ουσιαστικά μια ‘επανεκκίνηση’ κι ευελπιστεί πως μέσα στο 2019 θα επανακάμψει δυναμικά στην αγορά, παράλληλα με την ανάληψη ενός σημαντικού ευρωπαϊκού προγράμματος το οποίο θα εκτελέσει η Διεπαγγελματική.

Πρόκειται για το έργο «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης της Ευρωπαϊκής αειφόρου κρεατοπαραγωγικής αιγο-προβατοτροφίας στην Ελλάδα, Γερμανία και Σουηδία», το οποίο φέρει το διακριτικό τίτλο «Signed by Nature». Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2,45 εκατ. ευρώ και δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό για την ανάληψή του έχουν ενδιαφερόμενοι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ενώσεις/ κοινοπραξίες αυτών.

ΕΔΟΚ: πόλος σταθερότητας

Στη χθεσινή γενική συνέλευση της ΕΔΟΚ, στην οποία μάλιστα παρουσιάστηκαν επίσημα τα νέα μέλη, ο πρόεδρος Λευτέρης Γίτσας περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση η οποία επικρατεί αυτό το διάστημα στο συνδικαλιστικό κόσμο των οργανώσεων και των θεσμικών παραγόντων που κινούνται στην αγορά κρέατος και εξήρε την παρουσία και το ρόλο της ΕΔΟΚ ως ενός πόλου σταθερότητας, αντιπροσωπευτικότητας και ανάπτυξης.

Ο Λ. Γίτσας ανέφερε ότι έχει ήδη αποκατασταθεί η αντιπροσωπευτικότητα της ΕΔΟΚ όσο αφορά τον κόσμο της παραγωγής με την ένταξη στη Διεπαγγελματική  δύο οργανώσεων: Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΑΣΟΕΕ. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα η ΕΔΟΚ αντιπροσωπεύει το 72% του κόσμου της παραγωγής κρέατος στην Ελλάδα.

Όσο αφορά τον κόσμο της μεταποίησης και της εμπορίας, οι προσθήκες των τεσσάρων νέων θεσμικών ενώσεων αποκαθιστούν -εν μέρει- το κενό της αντιπροσώπευσης ενώ ο πρόεδρος επιφυλάχθηκε να δώσει πιο αναλυτικά στοιχεία το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς νέες οργανώσεις αναμένεται να ενταχθούν στην ΕΔΟΚ.

Αξίζει να σημειώσουμε οτι για πρώτη φορά εντάσσεται στην ΕΔΟΚ ο κόσμος της γαστρονομίας και της μαζικής εστίασης, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση αλλά και προβολή και προώθηση του ελληνικού κρέατος. Το κλάδο θα εκπροσωπεί ο σεφ Νίκος Φωτιάδης με την Ομάδα Επαγγελματιών Διατροφικού Τομέα-Brigade.

‘Ενάντια’ στους ακραίους vegans

Ο Λ. Γίτσας ανακοίνωσε επίσης ότι η ΕΔΟΚ προχώρησε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) προκειμένου από κοινού οι δύο θεσμικοί παράγοντες να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει τελευταία με την συκοφάντηση της κατανάλωσης κρέατος και γάλακτος από ακραίες οργανώσεις ακτιβιστών.

Ο πρόεδρος της ΕΔΟΚ ανέφερε συγκεκριμένα ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης ΜΕΑΤ & GRILL DATS 2018 στο Metropolitan Expo (όπου η ΕΔΟΚ πραγματοποίησε μια πετυχημένη εκδήλωση για τη διατροφική αξία του κρέατος), οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μνημόνιο συνεργασίας προκειμένου να προβούν σε ενέργειες υποστήριξης της παραγωγής και κατανάλωσης ζωικών προϊόντων, με έμφαση στο γάλα και το κρέας. Η απόφαση τελεί υπό την επικύρωση από τα δύο διοικητικά συμβούλια ενώ αναζητούνται ήδη πηγές χρηματοδότησης του όλου εγχειρήματος.

Ο Λ. Γίτσας μοιράστηκε με τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αλλά και τους εκπροσώπους του Τύπου τις σκέψεις του για τη χρηματοδότηση της ΕΔΟΚ αλλά και συνολικότερα για το ζήτημα των τελών που εισπράττονται στον κλάδο του κρέατος. Αφού καυτηρίασε την πολιτική του ΕΛΓΟ- Δήμητρα ο οποίος επικαλούμενος θέματα προστασίας προσωπικών δεδομένων δεν δίνει στην ΕΔΟΚ στοιχεία για την κρεατοπαραγωγή με αποτέλεσμα η Διεπαγγελματική Οργάνωση να μην μπορεί να εισπράξει εισφορές που της είναι αναγκαίες για να λειτουργήσει σωστά, πρότεινε την αντικατάσταση του πλέγματος των υπαρχόντων τελών, με ένα νέο το οποίο θα συμφωνηθεί απ΄ όλους τους εμπλεκόμενους και θα καθιερωθεί πανελλαδικά αλλά θα τηρείται και, το σημαντικότερο, θα εισπράττεται.


Στην κεντρική φωτογραφία στιγμιότυπο από τη χθεσινή επίσημη παρουσίαση των νέων μελών, στα γραφεία της ΕΔΟΚ στην Αθήνα.

You might also like