Παρουσιάστηκε το βιβλίο της Μαρίας Εκμεκτσίογλου

Πλήθος κόσμου χθες στο βιβλιοπωλείο Ιανός για την Πολίτισσα συγγραφέα

Η μαγείρισσα, συγγραφέας, τηλεπαρουσιάστρια κι επιχειρηματίας Μαρία Εκμεκτσίογλου παρουσίασε χθες το βράδυ στο βιβλιοπωλείο Ιανός, στο κέντρο της Αθήνας, το νέο βιβλίο της που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη και φέρει τον τίτλο ‘Ερωτικά Μπαχαρικά της Πολίτικης Κουζίνας‘. Πλήθος κόσμου, επαγγελματίες της εστίασης και των μέσων επικοινωνίας αλλά κι απλοί πολίτες έσπευσαν να δουν, να ακούσουν και να συνομιλήσουν δια ζώσης με τη διάσημη Κωνσταντινοπολίτισσα.
Ρεπορτάζ, φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Η κανέλα είναι σαν τη γυναίκα: πικρή και γλυκιά μαζί“. Η Μαρία Εκμεκτσίογλου, η οποία χρησιμοποίησε αυτή τη φράση από την ταινία ‘Πολίτικη Κουζίνα’, η σημαντικότερη αυτή τη στιγμή παρουσία της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής στην Τουρκία και μια αυτόφωτη πλέον επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης, παρουσίασε το νέο βιβλίο της το οποίο εκτός από δεκάδες συνταγές βασισμένες στη χρήση μπαχαρικών και εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό, περιέχει σημαντικές πληροφορίες για την προέλευση και τη χρήση των μπαχαρικών.

Ένα είδος εγκυκλοπαίδειας για τα μπαχαρικά που πρέπει να διαβάσουν όλοι, είτε είναι επαγγελματίες της κουζίνας είτε απλοί ερασιτέχνες“, όπως σχολίασε ο Μιλτιάδης Καρούμπας, επίτιμος πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Chef’s Club  κι ένας εκ των επίσημων προσκεκλημένων για το σχολιασμό του βιβλίου.

Η Κατερίνα Ζαρίφη, παρουσιάστρια-ραδιοφωνική παραγωγός και ο Αντώνης Λουδάρος, ηθοποιός-σκηνοθέτης αναφέρθηκαν στην τηλεοπτική, σε πρώτη φάση, γνωριμία τους με τη Μαρία Εκμεκτσίογλου, τις γεύσεις της οποίας δοκίμαζαν πάντα πρώτοι στα τηλεοπτικά πλατώ όπου συνυπήρξαν.

Η συγγραφέας ανάμεσα στους τηλεοπτικούς συνεργάτες της, την Κατερίνα Ζαρίφη και τον Αντώνη  Λουδάρο.

 

Ο Ανδρέας Κονδύλης, δήμαρχος Αλίμου, στο δήμο του οποίου βρίσκεται το εστιατόριο της Μ. Εκμεκτσίογλου στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στη θεματολογία του βιβλίου υπογραμμίζοντας τον πλούτο των πληροφοριών που παρέχει στους αναγνώστες και τόνισε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του, αποδίδοντας τιμές στην Πολίτισσα μαγείρισσα για την επιλογή της να στήσει το εστιατόριό της στο δήμο του.

Αριστερά ο δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης και δεξιά ο σεφ και επίτιμος πρόεδρος του Chef’s Club Μιλτιάδης Καρούμπας.

 

Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούσε ο κόσμος μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν το αλάτι, το πιπέρι και η ρίγανη στη χωριάτικη σαλάτα. Σήμερα όμως απαραίτητο να ‘μάθουμε’ τα μπαχαρικά και στα ροφήματα, στα γλυκά, στο ψωμί, τα κέικ και φυσικά στο φαγητό μας για να ‘αφαιρέσουμε’ το αλάτι. Ο νέος τρόπος ζωής και οι σύγχρονες διατροφικές ανάγκες, επιβάλλουν τη μείωση της κατανάλωσης αλατιού. Το μπαχαρικό είναι αυτό το συστατικό που μπορεί να προσδώσει γεύση χωρίς να δημιουργεί προβλήματα στην υγεία μας” σχολίασε ο Μιλτιάδης Καρούμπας.


Κάποτε, τα μυστικά των μπαχαρικών ήταν κρυφά ακόμα κι από τους επαγγελματίες της εστίασης. Είναι λοιπόν μεγάλη η χαρά και η τιμή να έχουμε πλέον ένα βιβλίο με τόσα πολλά στοιχεία για την ιστορία και τις χρήσεις των μπαχαρικών – το βιβλίο αυτό είναι πραγματικά μια εγκυκλοπαίδεια για τα μπαχαρικά- για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε με τον πιο σωστό τρόπο. Τόσο οι καταναλωτές, όσο κι εμείς, οι επαγγελματίες. Και γι’ αυτό ευχαριστούμε τη Μαρία Εκμεκτσίογλου” είπε κατά στην παρέμβασή του ο Μ. Καρούμπας, γνώριμος και συνεργάτης της Πολίτισσας μαγείρισσας εδώ και πολλά χρόνια.


Κλείνοντας την εκδήλωση η Μαρία Εκμεκτσίογλου ευχαρίστησε συνεργάτες της στον εκδοτικό, τον τηλεοπτικό και τον εστιατορικό χώρο και διάβασε αποσπάσματα από τον πρόλογο του βιβλίου.Η  Σοφία Βόσσου και ο Στέφανος Κόκκαλης ερμήνευσαν από ένα τραγούδι που συνέθεσαν ο καθένας τους για την Μαρία Εκμεκτσίογλου.

You might also like